Nagy Ervin: az érdekek mentén a politikai szélsőségek összeérnek…

Nagy Ervinnel a Fejér megyei 4. számú választókörzet időközi választása kapcsán a Jobbik értékválságáról, politikai balra tolódásáról, kétszínű politizálásáról beszélgetett a dunaújvárosi hírportál.

– Az elmúlt hétvégén volt a Jobbik tisztújító közgyűlése, ahol új elnököt, elnökséget választottak. A párt nyíltan ellenzéki vezető szerepre készül, a Demokratikus Koalíció elé helyezve pártját, miközben a Jobbik támogatottsága csökken. Mennyire lehet így hiteles ez?

– A Jobbik Magyarországért Mozgalom már több éve elindult egy olyan úton, amelyet ők maguk néppártosodásnak neveztek, de voltaképpen nem néppártosodás volt, hanem egy balra tolódás, belesimulás a balliberális ellenzék vonalába. Ez a folyamat Jakab Péter elnökké választásával véglegessé vált. Miközben a kommunista utódpárttal és a Demokratikus Koalíció (DK) vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel szavakban nem kívánnak közösséget vállalni, a valóságban, a hatalomba kerülés érdekében azonban hajlandóak lettek akár a DK-val is szövetkezni.

– Ez utóbbi azért is érdekes, mert a Jobbik alapszabályában egyértelművé teszi, hogy a párt a kommunista utódpártok lebontása érdekében jött létre. Nem érez ellentmondást ebben?

– Olyannyira igaz ez, hogy nemcsak az alapszabályban, hanem magában a genezisében, a születésében is többször elhangzott az, hogy a rendszerváltozás óta megmaradt utódpárttal és annak képviselőivel semmi fajta kapcsolatot nem tud elképzelni a Jobbik, sőt az alapszabály tiltja azt is, hogy olyan párttagok legyenek, akik az ­MSZMP-ben vagy az MSZMP-hez kapcsolódó állampárti intézményekben vezető szerepet töltöttek be. Két éve azt ki is mondták, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpártok és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. Ehhez képest látjuk, mi történik. A Jobbik nemcsak keresi, hanem gyakorlatilag meg is találta az együttműködésnek a formáját, az ellenzéki pártokkal – egykori elveit feladva – szoros koalícióba rendeződött, az időközi választásokon és majd 2022-ben is közös jelölteket akar indítani. A Jobbik születésekor megfogalmazott elvek, értékek már régóta nem léteznek a mozgalomban.