Nagy Ervin: Baloldali előválasztás – Ki mozgatja valójában a szálakat?

Mennyire önálló politikai szereplő Dobrev Klára, kik az ellenzéki összefogás erős emberei, kitartanak-e az ellenzéki alakulatok egy népszerűtlen jelölt mellett is?

– Valószínűleg senkinek nem okozott meglepetést, hogy Dobrev Klárát jelölte a DK miniszterelnök-jelölnek, mégis élénk reakciókat váltott ki a bejelentkezése. Ön mit gondolt, mikor nyilvános lett a Gyurcsányné indulása?

– Valóban nem történt meglepetés. Ami a beszédet illeti, két dolog jut eszembe: arctalan múlttagadás és hiteltelen moralizálás. Dobrev Klára a „sokak Magyarországa” és a szegények nevében kéri számon a közpénzen meggazdagodott politikusokat? Gyurcsány Ferenc felesége átérzi a munkavállalók félelmeit? Apró Antal unokája beszél bűnről és bűnhődésről? Ugyan! A Demokratikus Koalíció egyébként egy az egyben lemásolta az Egyesült Államokban bevett, hagyományos kampánystratégiát. A baloldalon amúgy is jellemző a nyugati szokások szolgai másolása, így nem volt meglepetés a show-műsor sem, amit a jelölés köré szerveztek.

– Említette az Egyesült Államok politikai hagyományait. Milyen kampánystratégiára gondol?

– Mielőtt egy politikus hivatalosan is pártjának elnökjelöltje lesz, hosszadalmas előválasztáson kell megküzdenie a többi aspiránssal. Azonban mindezek előtt létezik egy átmeneti időszak. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy politikus nevét „meglebegteti” a sajtó, majd a pártársai nyilatkoznak arról, hogy szívesen támogatnák. Ekkor van alkalom arra, hogy a politikus csapata „tesztelje” a közvéleményt, illetve – ami talán még fontosabb – felmérje pénzügyi támogatóinak számát. Ne legyen kétségünk, Dobrev Klára csapata is ezt tette. A baloldal jól megfigyelhetően külföldön akarja megnyerni a belföldi választásokat, ezt a politikát látjuk évek óta, Dobrev Klárának pedig volt néhány hónapja, hogy felmérje a belső és külső támogatások lehetőségét.

– Itthon mi a helyzet, hogy befolyásolja Dobrev Klára indulása az ellenzéki versenyt?

– Több nagy közvélemény-kutató intézetnél jelenleg Jakab Péter vezet. Ha pontosak akarunk lenni, akkor valójában minden kutatás szerint Orbán Viktor az első, az ellenzéki versenyben azonban a Jobbik elnöke vezet. Azzal lényegében minden elemző egyetért, hogy a következő időszak Dobrev Kláráról fog szólni. Hogy ez mit jelent majd a támogatottság szempontjából, azt nehéz megjósolni. Egyelőre Dobrev Klára a második, harmadik helyen áll, Karácsony Gergellyel, aki még „vonakodik”, ám az is tény, hogy Gyurcsány Ferenc felesége a legelutasítottabb politikus az alakuló ellenzéki listán. A kutatások szerint az ellenzéki szavazók 39 százaléka egyáltalán nem szavazna rá.

A Nagy Ervinnel készült interjú a Demokrata oldalán olvasható.