Nagy Ervin: Miért sérteget a Momentum?

Létezik egy olyan, jellemzően nagyvárosi (főként budapesti), középosztálybeli fiatalokból álló társadalmi réteg, amely vevő a mindent lenéző, a múltat félresöprő szabadelvű nagyképűségre.

Mintha az SZDSZ szellemi gőgje reinkarnálódna a Momentum mindent lefitymáló lelkiségében. Mintha újjáéledne a hagyománygyilkos hübrisz. A racionalitással, a józan ésszel, a politika logikájával szembemegy ugyan, nem utolsósorban pedig morálisan is elmarasztalható az a látszólag önsorsrontó foglalatosság, amely során a Momentum politikusai sorra sértik meg a különböző társadalmi csoportokat, de mindez mégsem a véletlen műve talán. Mert – sajnos vagy sem – létezik egy, a műveltséget a jól informáltságra felcserélő, mindent és mindenkit lenéző elitista, illetve szabadelvű tömeg, akikre számítani lehet majd a voksoláson. Alig egy hete Fekete-Győr András, az Index belháborúja kapcsán – kissé szokatlan asszociációs ugrással – gyávának nevezte a kórházak vezetőit, az orvosokat és az oktatási intézmények igazgatóit, mert meglátása szerint – és itt még szokatlanabb gondolattársítással élve –  ők tehetnek arról, hogy a magyarok tudása, egészsége, gazdasági lehetőségei, informáltsága „nem európai, hanem keleti szinten van.” És különben is megalkuvó mindenki („csicskát” írt az elnök), aki egy ilyen rendszerben nem lázad fel.

Mindezt azok után olvashattuk, hogy Kádár Barnabás, a párt egyik kerületi középkádere az Andrzej Duda győzelmével végződő lengyel elnökválasztást követően lamentált azon, hogy miért van a nyugdíjasoknak ugyanolyan szavazati joguk, mint a fiataloknak. De ő volt az is, aki 2019 februárjában azt írta, hogy „a megszülető gyermekekre a gazdaságnak nem lesz szüksége, mivel az automatizált termelés kevesebb embert igényel majd. Ezért a most (2019-2020-ban) megszülető gyerekek a jövőben nem pénzt és hasznot hoznak az államnak, hanem eltartottként csak nettó költség lesznek az ország számára”. A családok, a nyugdíjasok és az orvosok mellett pedig ne felejtsük el azt se, hogy Donáth Anna – a párt uniós üdvöskéje – a határon túli magyarokba is belerúgott, mikor a Progresszív Szlovákia nevű párt támogatására buzdította a szomszédos ország szavazóit.

Nagy Ervin teljes írása a Magyar Hírlap oldalán olvasható.