Nagyotmondási verseny a baloldalon

Agresszív nagyotmondási verseny zajlik a baloldalon, hiszen a közös baloldali lista helyeit az aktuális közvélemény-kutatási adatok alapján fogják majd szétosztani, így a baloldali pártok igyekeznek egymás rovására erősödni – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ennek tudhatóak be Fekete-Győr András kommunista megtorlások hangulatát idéző kijelentései, illetve a Jakab Péter parizer-kampánya és álhírkeltései is. Kiemelte: Gyurcsány Ferenc pártja sem riad vissza az álhírkeltéstől, Dobrev Klára megfertőződése ugyanakkor hátráltatja a DK kampányát. Az elemző megjegyezte, a nagyotmondási versennyel az előválasztáson résztvevő elkötelezett baloldali szavazókat igyekeznek mozgósítani a pártok, de ezzel a retorikával elriaszthatják a bizonytalanokat és a pártokhoz kevésbé kötődő szavazókat, akikre szükségük lenne 2022-ben.

Az elmúlt hetekben megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb kijelentéseket engedtek meg maguknak a baloldali politikusok – fogalmazott Deák Dániel, aki emlékeztetett: Fekete-Győr András például az 1956-ot követő kommunista megtorlásokra emlékeztető retorikával beszélt a jobboldaliak elszámoltatásáról, Jakab Péter pedig „többmilliós fizetésével a zsebében” a „hétköznapi kisember” szerepében tetszeleg, miközben egyebek mellett olyan képtelen dolgokat állít, hogy Orbán Viktor titkos alagutat építtet magának a Puskás Aréna alatt. Ebbe a trendbe illik bele Gyurcsány Ferenc és pártjának kampánya is, a DK-elnök például még azt is megkérdőjelezte, hogy Orbánt Viktort a kínai vakcinával oltották be – tette hozzá.

A vezető elemző szerint ez a nagyotmondási verseny és a választási kampányokban megszokott hevület annak tudható be, hogy éles küzdelem zajlik a baloldali pártok között.

A megállapodásuk értelmében ugyanis a közös baloldali listán a helyeket az aktuális közvélemény-kutatási adatok alapján fogják majd szétosztani – emléketetett. Nem véletlen szerinte, hogy a baloldalhoz közelálló közvélemény-kutatók külön is mérik mind a mai napig a pártokat, hiszen az ellenzéki politikusok megrendeléseit teljesítve versenyeztetik a pártokat egymás között.

Deák Dániel kiemelte: mivel a baloldali előválasztáson várhatóan csak a pártokhoz szorosan kötődő, legelkötelezettebb szavazók fognak majd részt venni, így a baloldali politikusok ezzel a sokszor szélsőséges és meglehetősen agresszív retorikával igyekeznek megszólítani és mozgósítani ezeket a szavazókat.

Ettől remélik azt, hogy a pártjuk egy-két százalékkal erősödik majd a többi ellenzéki párt rovására – fogalmazott.

A versenyben a Momentum és a Jobbik gyakorlatilag mindent bevet, Fekete-Győr András még programot is hirdetett, ami a hírek szerint komoly felháborodást keltett a többi baloldali pártban, hiszen korábban közös programhirdetést terveztek – tette hozzá. De hasonló módon aktív a Demokratikus Koalíció is az elemző szerint: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára ugyancsak élénken kommunikált az utóbbi hetekben, a DK EP-képviselője és várható miniszterelnök-jelöltje országjárásba is kezdett, ahol a jelek szerint ő maga is terjesztette a koronavírust.

Karácsony Gergely pedig még egy új programot hirdetett Budapesten, miközben még a másfél éve meghirdetett programját sem teljesítette – mondta az elemző.

Komoly lemaradásban van ugyanakkor szerinte az egyre láthatatlanabb LMP és MSZP, mely pártok karakteres politikusok híján abban reménykedhetnek csak, hogy a többi párt majd hagy nekik néhány morzsát a tárgyalóasztalon. Ezek a pártok nem is állítanak a hírek szerint saját miniszterelnök-jelöltet, mind a két párt Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd politikusát támogatnák – tette hozzá.

Az agresszív és sokszor demagóg retorika Deák Dániel szerint arra ugyan jó lehet, hogy a legelkötelezettebb pár százezres baloldali tábort mozgósítsák ezek a pártok, azonban például a megtorlások emlegetése vagy a nevetséges álhírek terjesztése a bizonytalan, a pártokhoz kevésbé kötődő, mérsékelt szavazókat taszítja, így a baloldal választási esélyeit jelentősen rontja – fogalmazott.

„Magyarán annak vagyunk a szemtanúi ismét, hogy a rövidtávú céljaik érdekében (több hely a közös baloldali listán) a hosszútávú céljaik megvalósítását lehetetlenítik el (2022-es választási győzelem)” – mondta Deák Dániel.

Mindezek fényében nem meglepő szerinte, hogy már a balliberális holdudvar is figyelmezteti többek között Fekete-Győr Andrást, hogy hagyjon fel a demagóg nagyotmondással. Kedden például a 444-en jelent meg egy írás arról, hogy hiteltelen a Momentum által meghirdetett „felcsúti-perként” emlegetett korrupció-ellenes harc, amit csak úgy jellemzett a szerző, hogy az egy „tét nélküli bohóckodás” Fekete-Győr részéről – hívta fel a figyelmet Deák Dániel.