Nem a baloldalnak kedvezett a kampánystart

Gyenge évértékelő beszéd, káosz a közös államfőjelölt körül, visszalépett jelölt, botrányos miniszterelnök-jelölti megnyilatkozások, elhúzódó vita a közös listáról, látványos Gyurcsány-dominancia és kiábrándult ellenzéki szavazók – így foglalható össze Deák Dániel szerint a baloldal kampánystartja, ami komoly kudarcnak bizonyult. A XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb videóelemzésében kiemelte: kijelenthető, hogy a baloldal elveszítette a kampány első két hetét, ami a közösségi médiában is tetten érhető, ugyanis hiába költ sokkal többet hirdetésekre Márki-Zay, ez az interakciószámokon egyáltalán nem látszik. Emellett az orosz–ukrán háború kirobbanása sem kedvez a baloldalnak belpolitikai szempontból, hiszen ilyen válságszituációkban az emberek a mindenkori kormány felé fordulnak inkább, ami cselekvőképesen lép fel, miközben Márki-Zay ebben a témában is felelőtlenül nyilatkozik. Ráadásul meglátása szerint a belpolitikai témák helyébe most külpolitikai ügyek kerülnek napirendre. Ám hozzátette: mindezek ellenére a jobboldal sem dőlhet hátra, az utolsó hetekben is az eddigi lendületet kell fenntartania a sikeres választási szereplés érdekében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb videóelemzésében kiemelte: a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a baloldal elveszítette az előválasztás környékén tapasztalható lendületét, az azóta eltelt időszakban ismét a Fidesz vette át a politikai napirend alakítását, Márki-Zay Péter katasztrofális kampánya miatt kiábrándultak a baloldali szavazók, a Fidesz pedig egyre nagyobb előnyre tett szert. Hangsúlyozta, hogy az MSZP által finanszírozott Publicus Intézeten kívül – amely kutatócég a 2018-as választás előtt is meglehetősen alul becsülte a Fidesz támogatottságát – minden közvélemény-kutató cég a Fidesz előnyét mutatja pártkötődéstől függetlenül.

Az elemző az ukrán válság kapcsán kijelentette: az ilyen válságszituációk mindig a hatalmon lévő kormányoldalt erősíti, hiszen ilyenkor az emberek a biztonságot szavatoló, cselekvőképes politikusokat támogatják. Orbán Viktor a mostani helyzetben is azonnal reagált, összehívta az operatív törzset és a biztonságot helyezte előtérbe a kommunikációja során. A baloldal ezzel szemben felelőtlen nyilatkozatokat tesz, katonákat és fegyvereket küldene Márki-Zay Ukrajnába, illetve olyan javaslatokat tesz, ami a magyar energiaellátást biztonságát kockáztatná.

Márki-Zay egy konfliktusos, meggondolatlan személy, a mostani helyzetben tapasztalt, a magyarok érdekeit védő és higgadt vezetőre van szükség, ezt pedig Orbán Viktor személyesíti meg – fogalmazott az elemző.

Az ukrán háború kirobbanása előtti időszak kapcsán az elemző elsőként kiemelte, a baloldal támogatottságának csökkenését főként Márki-Zay Péter katasztrofális kampánya okozta, melynek során botrányosabbnál botrányosabb megnyilatkozásokat tett. Példaként említette Márki-Zay február 12-i fonyódi lakossági fórumát, amelyben lényegében Orbán Viktor évértékelő beszédével egyidőben arról beszélt, hogy a baloldali együttműködés a kommunistákat és a fasisztákat is képviseli.

A korábbi botrányos kijelentései mellett ez is olyan volt, ami nem csak a jobboldalon váltott ki felháborodást, hanem a balliberális térfélen is.

Mindez ismét napokra elvitte a kampány fókuszát, Márki-Zay magyarázkodásra kényszerült és tovább rombolta az alkalmasságába vetett így is igen alacsony társadalmi hitet. Ez a kijelentése továbbá jól mutatja, hogy a baloldal mindenre képes a hatalomért, akár még a fasiszták képviseletére is hajlandó. Ezt erősíti, hogy nem ez volt az első ilyen nyilatkozata Márki-Zaynak, ugyanis korábban is tett ehhez hasonló botrányos kijelentéseket.

Nem hozott változást Márki-Zay mélyrepülésében a február 17-i évértékelő beszéde sem. A beszéd intellektuálisan meglehetősen silány volt, a baloldali miniszterelnök-jelölt még a felvételeken látszódó súgógépről sem tudta sorozatos hibák és akadozás nélkül felolvasni a szövegét. A beszéde annyira kínos volt, hogy még a kormányellenes Telex munkatársa, Fábián Tamás is arról beszélt egy műsorban, hogy Orbán Viktor évértékelő beszéde messze erősebb volt a baloldali jelölt beszédénél. Nem meglepő, hogy míg Orbán beszédét sokan idézték és napokon át uralta a politikai közbeszédet, Márki Zay beszéde csak gyorshírként jelent meg még az ellenzéki portálokon is.

Ugyancsak a kampánykezdet nagy botránya volt a baloldalon, hogy a Pest megye 10-es körzet baloldali jelöltjéről, Gér Mihály párbeszédes politikusról kiderült, hogy diploma nélkül hivatkozott magára pszichológusként, illetve hogy évekkel korábban autóbalesetet okozott, amelynek során ugyan vétlen volt, de a Facebookon embertelen és vállalhatatlan kommentekkel számolt be az esetről. Az ügy következtében – hiába gyűjtötte össze a szükséges számú aláírásokat – azonnal vissza kellett lépnie az előválasztáson nyertes baloldali politikusnak és új jelöltet kellett keresni a helyére. Kérdés, hogy ha az előválasztáson ilyen eseteket nem lehetett kiszűrni, akkor vajon még hány baloldali jelöltről derülhetnek ki hasonló dolgot – kérdezte az elemző.

A kampány első hetében a közös baloldali államfőjelölt kérdése is komoly zavart okozott.

Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, hogy Iványi Gábor ex-SZDSZ-es lelkész lesz a közös jelöltjük, azonban váratlanul végül a külföldön élő Róna Pétert nevezték meg államfőjelöltnek. A személye nemhogy pártok felett nem áll, de még Márki-Zay közvetlen kampánycsapatában is komoly felháborodást váltott ki. A baloldali „árnyékkormány” gazdasági embere, Király Júlia például „huncut pici gazembernek” minősítette és kijelentette, hogy a külföldön élő jelölt személye miatt nem is fog részt venni a választási kampányban. Később, vélhetően Gyurcsány Ferenc kérésére, Márki-Zay Péter végül megtartotta „árnyékkormányában” Apró Piroska egyik legjobb barátnőjét, Gyurcsány fontos szövetségesét, Király Júliát.

Gyurcsány Ferenc személye nem csak Király Júlia kapcsán mutatkozik meg, dominanciája egyre látványosabb a baloldalon. Míg korábban Márki-Zay ellenzékváltásról beszélt, ezt ma már nem hangsúlyozza, teljesen beadta a derekát Gyurcsányéknak, mindenben a DK akarata érvényesül. Ezt jelzi a közös lista ügye is, amelyben csak hosszú hónapok után született döntés a pártok között, hiszen Gyurcsány a lehető legkevesebb helyet akarta adni a bukott Karácsony Gergely pártjának, a Párbeszédnek. A lista kapcsán látszik, hogy az egy Gyurcsány-lista, amiben a hozzá lojális pártok vannak túlsúlyban.

Ugyancsak egyértelműen Gyurcsány dominanciájára utal, hogy Márki-Zay emberei egyetlen egy helyet sem kapnak a közös baloldali listán, még meg sem hívták az egyeztetésekre a baloldal miniszterelnök-jelöltjét. Az elemző emlékeztetett: a nyilvánosságra hozott megállapodás alapján kijelenthető, hogy a közös baloldlai lista valójában Gyurcsány listája. Zárásként ezzel kapcsolatosan megjegyezte: jól rávilágít kormányzásképtelenségükre, hogy Márki-Zay részéről már a listás helyek sorsolásos eldöntése is felmerült. Kérdés, hogy egy esetleges kormányzás idején ennél sokkal fajsúlyosabb kérdésekről vajon hogyan tudnának dönteni ezek a pártok – zárta a videóelemzését az elemző.