Nemzeti blokk – A Nemzeti Együttműködés Rendszere – Megjelent Békés Márton új könyve

Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatójának Nemzeti blokk – A Nemzeti Együttműködés Rendszere című kötetével folytatódik az intézet 21 című zsebkönyvsorozata. A szerző szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, melynek célja a nemzeti integráció konszenzusának megteremtése, csak belülről lehet megérteni. 

„2010 óta Magyarországot új szellemiség járja be, amit már a kezdet kezdetén ki lehetett jelenteni, főleg, hogy maga a politikai rendszer is erre utal önelnevezésében és intézményeivel (Alaptörvény, Nemzeti Együttműködés Rendszere, Nemzeti hitvallás, nemzeti konzultáció). A nyolc éven belül a  harmadik kétharmados parlamenti felhatalmazással végződő 2018-as országgyűlési választást követően egyre többször esett szó arról, hogy az Orbán-rendszer már középtávon is önálló jelentéssel bíró, a liberális demokráciától szerkezetileg markánsan eltérő, sőt társadalmi értelemben is megragadható korszakot jelent.”

Békés Márton könyvében rámutat: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének politikai ellenfelei sikertelenül próbálták meg elemezni a rendszer sikerességének okát. Nem értették meg azt sem, hogy a Nyugatról importált elméletekkel képtelenség megragadni azt a belső fejlődésű rendszer, amely ráadásul nagy társadalmi támogatottsággal rendelkezik.

A szerző álláspontja szerint az Orbán-rendszer csak belülről magyarázható meg, nem függetlenítve sem az ország történelmi hagyományaitól, sem a rendszer névadójától.

„2010 óta olyan társadalmi koalíció formálódik, amely azóta három országgyűlési, ugyanennyi önkormányzati, két európai parlamenti választáson és egy népszavazáson bizonyította, hogy a Fidesz–KDNP mögött áll. Mindez kiegészül a kormányzat munkáját megalapozó-magyarázó értelmiségi munkával és a döntéseit támogató civil kezdeményezésekkel (Békemenet, CÖF, polgári körök, Tranzit). A fennálló rend hosszú távú stabilizálásának fő kérdése, hogy a meglévő társadalmi többség átalakítható-e olyan politikai többséggé, amely parlamenti többséget eredményez. Vagyis – G. Fodor Gábor szavaival élve – az igazság mögé szervezhető-e többség. Ennek legfőbb garantálója a kulturális többség létrejötte” – olvasható a könyv bevezetőjében.

A 21 című zsebkönyvsorozat praktikumát elnevezése, mérete, terjedelme és témaválasztása egyaránt igazolja: „A 21 a XXI. Század Intézet zsebkönyvsorozata. Akár egy szuszra is végigolvasható. Villamoson, buszon, vonaton, strandon és otthon egyaránt. Elfér a zsebedben, beférkőzik a fejedbe. Ez a 21 – kortárs problémákra kortárs gondolatok. A 21 (római számmal: XXI) természetes szám. Matematikailag számos jellegzetessége van: páratlan szám, összetett szám, háromszögszám, nyolcszögszám, Fibonacci-szám, sőt 2-hipertökéletes szám. A kémiában a periódusos rendszer 21. eleme a szkandium (Sc) nevű ezüstfehér ritkaföldfém. A 21 kártyajátékként is ismert, amelyet francia kártyával dzsókerek nélkül játszanak. Magyar kártyával játszva a cél, hogy a játékos lapjainak összértéke minél közelebb legyen a 21-hez, de azt ne lépje túl. Akinek huszonegye van: biztosan nyer.”

A Nemzeti blokk – A Nemzeti Együttműködés Rendszere című zsebkönyv kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és megvásárolható a könyvesboltokban.