Nem jár rosszul Nagy-Britannia a Brexittel

Boris Johnson elsöprő győzelmét követően szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból. A Brexitnek köszönhetően nagyon sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be. A mostani választással hosszú idő után vége lehet a politikai instabilitásnak a szigetországban és ismét egy világos vízióval rendelkező erős kormány irányíthat, amelynek köszönhetően az ország visszanyerheti szuverenitását. Frank Füredi, 1969 óta Nagy-Britanniában élő szociológus, a XXI. Század Intézet főmunkatársa az Intézet mai videós elemzésében kiemelte, a Brexitet középpontba helyező kampány sikeresnek bizonyult, még ott is nyerni tudtak a konzervatívok, ahol erre évtizedek óta nem volt példa. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, a konzervatívok történelmi győzelmével azt üzenték a britek, hogy nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a december 12-i brit választás eredményei kapcsán megjegyezte, Margaret Thatcher 80-as évekbeli győzelme óta nem szerepeltek olyan jól a konzervatívok Nagy-Britanniában, mint most. Mindez főként annak köszönhető szerinte, hogy a britek végre stabilitást akarnak látni az országban és azt a Boris Johnsont támogatták, aki világos vízióval rendelkezik, képes kivezetni az országot az Európai Unióból. Az elemző megjegyezte, a Brexithez nagyrészt az vezetett, hogy a britek vissza akarták szerezni a szuverenitásukat, illetve elegük volt a mértéktelen bevándorlásból.

Boris Johnson győzelmével szerinte szabályozott és korlátozott bevándorlás következhet, ráadásul a britek úgy léphetnek ki az Európai Unióból, hogy az nem viseli meg érdemben a brit gazdaságot.

Ezt erősíti az is, hogy az Egyesült Államok azonnal bejelentette, kész egyeztetni egy olyan kereskedelmi megállapodásról, ami kiválthatja az EU-val korábban folytatott kereskedelem nagyrészét. Deák Dániel hangsúlyozta, megbukott a balliberálisok azon törekvése, amely főként a vidékieket hibáztatta a Brexit miatt, a mostani választás megerősítette, hogy a britek nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.

A XXI. Század Intézet videós elemzésében Frank Füredi, szociológus arról beszélt, hogy még a konzervatív szimpatizánsok is meglepődtek a győzelem mértékén. Véleménye szerint a gyenge vezető és a gyáva politikája, illetve a Brexit-tel kapcsolatos semlegessége kódolta a Munkáspárt bukását. Kiemelte, a Munkáspárt gyakorlatilag elszakadt a klasszikus táborától, az egykori szavazóitól. Jól látható szerinte ez Észak-Anglia területén, ahol például a több mint száz éve „vörös” Doncaster „székét” is elveszítették. Pedig van egy mondás, miszerint ha csak egy szamarat küldenek vörös zászlóval, az akkor is nyerni fog, most mégis konzervatív győzelem történt, amely történelmi léptékű – tette hozzá.

De igaz az is Frank Füredi szerint, hogy Dél-Anglia egyes területein, leginkább a gazdag nagyvárosokban – még akkor is, ha végül nagymértékű győzelmet is arattak – volt, ahol a konzervatívok a múltat szemlélve meglepetésre vesztettek. Így összességében elmondható Füredi szerint, hogy a klasszikus brit pártrendszer átalakult. Ennek pedig oka az, hogy az emberek már nem feltétlenül az alapján szavaztak, hogy milyen szimpatizánsok voltak ez idáig, hanem az alapján, hogy mit gondolnak a Brexit-ről, illetve a szuverenitásról.

A Brexit miatt teljesen átalakult a száz éves status quo és az erről szóló politikai vitának köszönhető az is, hogy a konzervatívok ilyen nagyarányú győzelmet arattak.

A választás azonban nem csupán az új politikai törésvonalakra mutatott rá, hanem arra is, hogy mind a konzervatív, mind a Munkáspárt átalakulóban van. Az előbbiben előtérbe került egy új generáció, amely sem politikailag, sem kulturálisan nem a „brüsszeli identitáspolitikát” követi. Ők lehetnek az ország új vezetői és ha jól teszik a dolgukat, akkor a 20-as évek végéig hatalomban tudnak maradni, míg a Munkáspárt képtelen lesz kikerülni a saját maga teremtette gyenge pozíciójából. Most pedig hiába ígértek egy csomó ingyenes állmi ellátást, és hiába folytattak baloldali populista politikát, az emberek leginkább a Brexit-re voltak kíváncsiak a kampány alatt.

Nagyon sok kérdésben azonban most kezdődik egy izgalmas időszak Frank Füredi szerint, ugyanis kiéleződött a törésvonal az észak-ír és a skót kérdésben. Mindkettőre igaz, hogy erős a szeparatizmus és hogy többségben vannak az olyan szavazók, akik az EU-ban akarnak maradni, de míg az első esetében demográfiai probléma, az utóbbi esetében leginkább az önálló államisághoz való viszonyulás lesz a fő kérdés. A két terület csak akkor tartható a brit birodalmon belül, ha a most megválasztott konzervatívok úgy tudnak majd kormányozni, hogy az emberek megérzik a változást.

Frank Füredi szerint a vendégmunkásoknak nem kell félniük, hisz mint jó munkaerőerőre szükség lesz. Az emberik ráadásul szeretik azt, ha egy-egy vendégmunkás ügyesen dolgozik. Nem csak a bevándorlással volt baja az embereknek, hanem a multikulturális társadalom kialakulásával és az integráció hiányával.

A XXI. Század Intézet főmunkatársa szerint a Brexittel hosszútávon jól jár az ország, hiszen visszakapja a szuverenitását és nem kényszerült a brüsszeli diktátumok elfogadására.