Orbán kontra Soros – Bemutattuk G. Fodor Gábor új könyvét

G. Fodor Gábor politikai filozófus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatójának legújabb könyve, az Orbán kontra Soros címet viselő kötete kapcsán könyvbemutatót szervezett Intézetünk. A Terror Háza Múzeumban tartott rendezvény során Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító elnöke laudációban méltatta a könyvet, a kötetről pedig Schmidt Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, a XXI. Század Intézet főigazgatója és a szerző, G. Fodor Gábor beszélgetett Szabó László kommunikációs szakember moderálása mellett. Intézetünk Új idők sorozatának ötödik köteteként megjelenő könyve új szempontból világítja meg az elmúlt negyven év magyar és nemzetközi eseményeinek történetét és bepillantást nyújt a politikai küzdelmek kulisszái mögé. A két, világpolitikában jegyzett személy párbaja megfeleltethető kettejük világnézeti szembenállásának és lehető teszi, hogy minden, ami ma a politika középpontjában áll, mindenki számára egyszerűen érhetővé, világossá váljon.

Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító elnöke laudációjában rámutatott, hogy amíg Orbán Viktor a választók előtt méretteti meg magát, Soros György a háttérben, a nyilvánosság mögött cselekszik. A két világkép egyike a világkormányzásra törő, a nemzeteszmét és a hagyományos társadalmat eltörölni akaró progresszív liberális internacionalizmus, amelyet Soros György személye testesít meg, a másik pedig a konzervatív szuverenizmus, amely a nemzetek világát, a családokból építkező társadalmat tekinti az emberi méltóság és folytonosság alapjának. Ezt képviseli Orbán Viktor – hangsúlyozta Stumpf István.

A kötetről Schmidt Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, a XXI. Század Intézet főigazgatója és a szerző, G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója beszélgetett Szabó László kommunikációs szakember moderálása mellett.

Schmidt Mária szerint az egyik legfontosabb dolog, ami a két címszereplőt elválasztotta egymástól, hogy Soros György azt gondolja, hogy a pénz minden, és mindenkit meg lehet venni, Orbán Viktor szerint viszont ez nincs így. Amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy hozzuk ki Soros Györgyöt a fényre, mutassuk meg, hogy mit akar valójában, az a bátorságról is szólt, hiszen Soros egy világhatalmat épített ki magának és a háttérből kever-kavar, mint Piszkos Fred. Ez a könyv arról szól, hogy Orbán Viktor volt a megfelelő ember a megfelelő időben a megfelelő helyen, hogy megtudjuk, hogy kicsoda Soros György valójában, és mit képvisel – vélekedett Intézetünk főigazgatója.

G. Fodor Gábor szerint kötete egy régi vágású történet, egy „epikus párbaj”, amelyben két nagy formátumú ember szerepel, és a köztük fennálló konfliktus kibékíthetetlen. Meglátása szerint Orbán Viktor és Soros György párharca lehetővé teszi azt, hogy a világban zajló jelentős konfliktusok értelmezhetővé váljanak. A magyar népmesék is arról szólnak, hogy furfanggal még az ördögöt is le lehet győzni, 2015 után pedig a magyar furfang mint erő került be az amerikai mitológiába is – tette hozzá.

G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyve a XXI. Század Intézet Új idők sorozatának ötödik köteteként jelent meg, amely megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában, valamint a nagyobb könyvesboltokban is.

Forrás: MTI/Magyar Hírlap