Schmidt Mária: Európának vissza kell térnie a reálpolitikához

Schmidt Mária Széchenyi-díjas történészprofesszor, a XXI. Század Intézet főigazgatója a Weltwoche című svájci hetilapnak adott német nyelvű interjújában elemezte a kínai elnök budapesti látogatásának jelentőségét, a realista politika reneszánszának szükségességét, valamint a június 9-ei választások fontosságát is.

Schmidt Mária már a beszélgetés elején felhívta a figyelmet arra, hogy Hszi Csin-ping csupán három európai fővárosba látogatott el: Párizsba, Belgrádba és Budapestre. Meglátása szerint a kínai elnök látogatása rávilágít arra, hogy Orbán Viktor az egyik legfontosabb politikus egész Európában és világszerte elismerik a teljesítményét.

Részletek az eredeti Weltwoche-interjúból, magyar felirattal.

Intézetünk főigazgatója azt is kiemelte, hogy amíg Magyarország minden partnerével egyenlő félként kommunikál, addig a nyugati országok még mindig abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy jogukban áll kioktatni az ázsiai és keleti embereket, azonban ezzel a gyakorlattal sürgősen fel kellene hagyniuk. Ebből adódóan is gondolja szükségesnek azt, hogy a Nyugat az ideológiavezérelt külpolitika helyett visszatérjen a reálpolitikához, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen az Amerikai Egyesült Államok és Nyugat-Európa elitje mára megdöbbentő módon tudatlan és érdektelen testtartást vett fel.

A beszélgetésben szó esett a június 9-ei választások tétjéről is, amely kapcsán Schmidt Mária a következőképpen vélekedett: „A június 9-ei választások tétje, hogy a békét meg tudjuk-e őrizni, mivel a nyugati politikusok állandóan a háborúról beszélnek. Eszkalációt akarnak, amit egyáltalán nem értek, hiszen már nincs hadseregük: pusztán a nagy szavak maradtak, ez áll rendelkezésükre.”