Strukturális átrendeződés a dollármédiánál

A külföldi finanszírozók nemcsak a balliberális pártok teljesítményével, de az ugyancsak külföldről finanszírozott sajtótermékek által felmutatott eredményekkel is elégedetlenek, emiatt az elmúlt időszakban látványos strukturális átalakításba kezdtek – hívta fel a figyelmet a legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett: a cseh Lidové noviny című lap a napokban beszámolt róla, hogy Soros György növelni szeretné a befolyását a médiában. Ennek egyik jele a magyarországi strukturális médiaátalakítás: a 444.hu nevű internetes portál teret vesztett a balliberális oldalon, sorozatos felmondásoktól és belső botránytól hangos, míg az új reménység a VálaszOnline.hu nevű áljobboldali internetes portál, amellyel a jobboldali Fidesz szavazótáborát kívánják megbontani.

Deák Dániel a legújabb videóelemzésében emlékeztetett: pont egy hete beszélt arról, hogy komoly válságban van a 444.hu nevű internetes portál, majd pár nappal később ismét két ember mondott fel a Soros György érdekeltségébe tartozó sajtóterméknél. A kiszivárgó információk szerint ráadásul további távozókra lehet számítani, hiszen egyre mélyülő belső feszültségek vannak a Soros György érdekeltségébe tartozó sajtóterméknél, miután kirobbant a belső zaklatási botrány, melynek során egy vezető munkatárs „toxikusan zaklató magatartást” folytatott. Mindez az elemző szerint már csak annak a jele és következménye, hogy egyre inkább veszít a súlyából a 444.hu nevű sajtótermék, ma már egyáltalán nem számít a Soros-hálózat ékkövének, az olvasottsága is bezuhant az utóbbi időben. Mint arra múlt héten is felhívta a figyelmet: a gyenge olvasottságot és a kis hatásfokot szemmel láthatóan a külföldi donorok is érzékelték, ezért már 2021-ben átköltözött a 444-ről a Telex.hu-ra a Direkt36 nevű szintén külföldi pénzen működő, magát oknyomozónak nevező internetes portál. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Direkt36 nevű felületen teszik közzé azokat a lejárató anyagokat, amelyektől a kormány gyengülését vagy utcai demonstrációk kirobbanását várják. Vélhetően a külföldi donorok azt látták, hogy a 444-en már nem tudnak érdemi hatást kiváltani, ezért váltottak a Telex.hu-ra – tette hozzá Deák Dániel.

Az elemző kiemelte: nem csak a 444.hu esetében látható változás, de a kiemelt pozícióban lévő, azaz zászlóshajónak számító Telex.hu esetében is.

A napokban felmondott Munk Veronika, a Telex első főszerkesztője, Lovas Gergő, a Telex főszerkesztő-helyettese és távozott a Telex erdélyi lapjának főszerkesztő-helyettese is. A jelek szerint itt is finomhangolnak a külföldi befektetők: felmérték, hogy az erdélyi lapnak nincsen sok értelme, illetve a főszerkesztő-helyettesekre más ugyancsak külföldi dotáció alatt álló sajtóterméknél van szükség.

Szintén fontos szerep hárul az elemző szerint a VálaszOnline.hu nevű internetes portálra, amelyhez Magyari Péter, a 444.hu korábbi munkatársa igazolt.

Deák Dániel kiemelte: bár a lap egy minapi cikkében tagadta a külföldi finanszírozást, több cikk alján is az olvasható, hogy „a cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.” Ez is azt jelzi, hogy a külföldi donorok vélhetően egy áljobboldali felületet is szeretnének felépíteni és megerősíteni, ugyanis ezen keresztül próbálhatják meg a Fidesz szavazótáborát megbontani. Hasonló kísérletet hajtottak végre a 2022-es választási kampányban az elemző szerint Márki-Zay Péterrel is, aki szintén jobboldalinak vallotta magát, remélve ettől, hogy több fideszes szavazó is inkább rá voksol majd. Az amerikai baloldal próbálkozásának számít ezen a téren az is, hogy a Jobbik elnökével kifejezetten erős lett a kapcsolatuk az utóbbi időben. Deák Dániel szerint a Jobbikot is egyfajta áljobboldali pártként pozícionálják, amellyel a fideszes tábor megosztása lehet a céljuk a külföldi finanszírozóknak.

Hasonlóan a külföldi finanszírozók kiemelt projektjének számít a Partizán nevű Youtube-csatorna is, amely a fenti felületekhez hasonlóan rengeteg külföldi forrást kapott az utóbbi időben, az elmúlt hetekben a csatorna vezetője, Gulyás Márton pedig az amerikai nagykövetség meghívására egy amerikai körúton vett részt – mondta el az elemző. Deák Dániel kiemelte: látványosan új szerepet kapott a Partizán nevű Youtube-csatorna, az elmúlt napokban reggeli műsort indított és egyre inkább erősíti a TV-s jellegét. Ezzel vélhetően az ATV-nek szeretnének egy konkurenciát felállítani, amely ugyan balliberális beállítottságú, ugyanakkor nem külföldi, hanem hazai tulajdonosi és finanszírozási szerkezettel rendelkezik, így nem a Soros-hálózat része.

A cseh Lidové noviny című nyomtatott lap arról írt a napokban, hogy Soros György amerikai milliárdos azt tervezi, hogy növeli közvetlen befolyását a médiában.

Mindez nem meglepő, hiszen ő is felismerte, hogy ha politikai befolyásra akar szert tenni, akkor ahhoz először komoly médiabefolyásra kell szert tenni. Ennek a része a mostani strukturális átalakítás a külföldről finanszírozott médiavilágban, ezekkel az átalakításokkal akar sokkal nagyobb médiabefolyást elérni az amerikai milliárdos – zárta videóelemzését Deák Dániel.