Töretlen Fidesz-előny egy évvel a választások után

Jövő hétfőn lesz az egyéves évfordulója a 2022-es parlamenti választásnak, amelyen a Fidesz–KDNP több mint 3 millió szavazattal egymás után negyedszer is kétharmados parlamenti többséget szerzett – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az azóta eltelt időszakban sem változtak érdemben a magyar belpolitikai erőviszonyok, a kormánypártok tartják vezető pozíciójukat, a balliberális oldal pedig nem tudott erősödni. A holnapi könyvbemutatója kapcsán az elemző kiemelte: a napokban megjelent „A Fidesz-recept” című könyvében arról ír részletesen, hogy milyen alkotóelemekből áll az a politikai tudás, ami azt eredményezi, hogy a Fidesz a kormányzati ciklusok során végig őrzi vezető pozícióját.

A napokban több közvélemény-kutatás is megjelent a nyilvánosságban, amelyek mindegyike megegyezik abban, hogy a Fidesz–KDNP tovább őrzi vezető pozícióját és ha most vasárnap lenne parlamenti választás akkor nagyjából ugyanolyan eredményt érne el, mint az egy évvel ezelőtt tartott voksoláson – kezdte videóelemzését Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a balliberális oldal ezzel szemben valamelyest gyengült is az utóbbi hónapokban, az IDEA Intézet mérése szerint például már az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is csupán 1-2 százalékos támogatottsággal bír.

Az elemző elmondta, hogy nemrég megjelent „A Fidesz-recept” című könyve, amelyben egyebek mellett arról ír részletesen, hogy melyek azok a tényezők, mi az a politikai tudás, ami azt eredményezi, hogy a kormánypártok a kétharmados győzelmeket hozó választási időszakok között a kormányzati ciklusokban is stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Az egyik legfontosabb elem az elemző szerint a folyamatos kampányüzemmód, a jobboldal gondolkodásmódja szerint ugyanis egy pillanatra sem szabad elengedni a gyeplőt. Ha ez bekövetkezne, akkor azonnal felállna az ellenfél. A Fidesz azonban ezt jól megtanulta: sosem szabad hagyni felnőni az ellenfelet, állandó nyomás alatt kell őket tartani – fogalmazott az elemző.

Hozzátette: hiába van állandó kampányüzemmód, a jobboldal által képviselt politikát valakinek meg is kell testesítenie. Itt jön képbe a politikai személyiségnek a szerepe, ami elengedhetetlen és talán a legnehezebben beszerezhető hozzávalója a sikernek, ez a magyar modell nem jöhetett volna létre a politikai vezető, Orbán Viktor nélkül. Még kritikusai is elismerik, hogy egy rendkívüli politikai tehetség és ritkán születnek olyan kaliberű politikai vezetők, mint ő. Ahogyan az elemző a most megjelent könyve második fejezetében is írta, az ő politikai személyiségének kiemelkedő szerepe van a Fidesz sikerében, ez az egyik legfontosabb hozzávaló. „A miniszterelnök közismerten szívja magába a tudást, rendszeres vendégei külföldi politikatudósok, filozófusok és gondolkodók, akiktől tanul és újabbnál újabb információkat szerez. Rendszeresen olvas, és sosem érzi azt, hogy beteljesítette volna célját, mindig fűti a tenni akarás. Személyében a politikai kreativitás művészetének egyik fontos alakját vélhetjük felfedezni.” – részletezte Deák Dániel. Az évtizedek során megszerzett tudásának köszönhetően jó érzékkel tudja, hogy egy adott helyzetre miként kell reagálnia, mi a helyes politikai döntés.

Az ő személyének köszönhetően alakult ki egy sajátos magyar modell, amely nemzeti alapon áll, demokratikus és a globális baloldal kritikáinak állandó tárgya.

Mindeközben a balliberális oldal továbbra sem képes megoldani a Gyurcsány-problémát, sőt a DK vezetője folyamatosan erősödik, ma már egyértelműen a DK az ellenzéki oldal domináns pártja. Mint Nagy Ervin a kedden megjelent elemzésében írta, Gyurcsány Ferencék az árnyékkormány megalakításával, illetve a folyamatos átigazolásokkal lépéselőnybe kerültek, amit Donáth Anna visszatérése sem tudott ellensúlyozni. Míg a Jobbik és a történelmi mélypontra került MSZP hitelességi problémákkal küszködik, illetve tagságuk is drámaian fogyatkozik, addig a zöldpolitikáért síkra szálló két pártnak, az LMP-nek és a Párbeszédnek továbbra sincs valós társadalmi támogatottsága – idézte az elemzést Deák Dániel, majd hozzátette: a 2024-es választásokig a DK folytatni fogja a konkurens pártok megosztását és az aktív politikusok átléptetését.

Mindezek fényében az elemző szerint nem meglepő, hogy a balliberális oldal támogatottsága nem tudott erősödni, ráadásul ehhez társul még a háború és szankciópárti álláspont, ami további plafont rak az ellenzék támogatottsága fölé – zárta videóelemzését.