Túl a nehezén: optimistább politikai szezon kezdődik

Csökkenő infláció, visszatérő reálbéremelkedés, enyhülő energiaválság, stabil kormány és hiteltelenségi válságtól szenvedő baloldal, erősödő külföldi nyomásgyakorlás – ez jellemzi majd várhatóan az előttünk álló politikai szezont Deák Dániel szerint. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szezonnyitó videóelemzésében kiemelte: szombaton Kötcsén indítja el Orbán Viktor az őszi politikai idényt, ami igazán majd a szeptember 25-ei parlamenti nyitánnyal robban be.

Augusztusban egy éves mélypontra csökkent az infláció, októberben pedig a várakozások szerint már egyszámjegyű lesz – kezdte szezonnyitó videóelemzését Deák Dániel, majd hozzátette: ez azt is jelenti egyben, hogy visszatérhet a reálbéremelkedés Magyarországon, ami tíz éves időszakot követően a háború és az elhibázott szankciók okozta gazdasági válság miatt szakadt félbe. Ezzel párhuzamosan míg tavaly ilyenkor mindenki amiatt aggódott, hogy lesz-e elegendő energia télen, idén már nincsen ilyen probléma, az ország energiaellátása biztosított, a világpiacon is stabilizálódtak az árak, igaz jóval magasabb szinten, mint a háborút megelőző időszakban.

Összességében az elemző szerint jóval pozitívabban tekinthetünk gazdasági szempontból a jövőbe, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Kiemelte, hogy ha a reálbéremelkedés visszatér, akkor a fogyasztás is belendülhet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország kikerüljön a recesszióból.

A kormány egyik legfontosabb gazdasági vállalása az infláció egyszámjegyűvé csökkentése volt, amely kapcsán a balliberális sajtó, például a Telex.hu még az év első felében azt írta, hogy gazdaságtörténeti bravúr lenne annak az elérése. Ahogy közeledünk az év vége felé ugyanezek a sajtótermékek meglehetősen hiteltelen módon már azt írják, hogy szinte magától értetődő az infláció csökkenése – jelentette ki az elemző. Mindenesetre, ha a kormánynak sikerül teljesítenie ezt a vállalását, akkor az komoly eredmény és azt mutatja, hogy az infláció elleni kormányzati lépések rendkívül hatékonyak voltak.

A kormánypártok támogatottsága a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is stabil, ami szinte példanélküli az európai politikában, ahol a legtöbb kormánynak jelentősen csökkent a népszerűsége a háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek következtében. Az elemző szerint ennek fő oka, hogy a kormánypártok ezekben a nehéz időkben is kiálltak a nemzeti érdekek mellett és például a háború ügyében sem engedtek a globalista nyomásgyakorlásnak. Ha a gazdasági mutatók érezhető mértékben javulnak akkor a kormányoldal támogatottságának további erősödése várható, ami a jövő évi választás szempontjából a legjobb időszakban jöhet számukra – fogalmazott az elemző.

A balliberális oldal és politikusok a nyári időszakban szinte teljesen eltűntek, nem tudtak semmilyen politikai változást elérni az elmúlt hónapokban sem és továbbra is súlyos hitelességi válságban szenvednek – jelentette ki Deák Dániel.

Rámutatott: a felmérések alapján továbbra sem növekedett a balliberális ellenzéki pártok támogatottsága, ami egy gazdasági válság időszakában igen meglepő. Tovább tetézi az ellenzék nehézségeit, hogy az így is meglehetősen fragmentált politikai oldal tovább osztódik, ugyanis ezúttal Vona Gábor alapított egy új pártot, amivel már több mint tíz formáció osztozik az egyre szűkülő szavazótáboron. Az elemző szerint önmagában az, hogy bukott politikusok térnek vissza a politika frontvonalába, jól jelzi, hogy mennyire nincsen politikai alternatíva az ellenzéki térfélen, a jelenleg pozícióban lévő szereplők hiteltelenek, nem karizmatikusak.

Az őszi politikai szezon kapcsán Deák Dániel beszélt arról is, hogy erősödő külföldi nyomásgyakorlásra lehet számítani. A Soros-hálózat újjá szervezi magát, nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a régiónkra, emellett az Amerikai Egyesült Államok baloldali vezetése az ide akkreditált baloldali nagyköveten keresztül egyre intenzívebben avatkozik be a magyar belpolitikába. Hasonló nyomásgyakorlást lehet tapasztalni Brüsszel részéről is, hiszen az Európai Bizottság nyíltan politikai okokból tartja vissza továbbra is a hazánknak járó uniós forrásokat. Ezzel kapcsolatban az elemző szerint magyar szempontból is fontos esemény lesz az október 15-ei lengyel választás, amelyen Brüsszel azt teszteli, lehet-e kormányt buktatni a pénzek visszatartásával.

Kiemelte: szombaton Kötcsén zárt körben tart értékelő beszédet Orbán Viktor, ami az őszi politikai szezon kezdetét jelenti, de igazán szeptember 25-én, a parlamenti szezonkezdettel robban be a politikai élet.