Új játék kezdődik a baloldalon az EP-választás után

A XXI. Század Intézet igazgatója, Lánczi Tamás az intézet európai parlamenti választásról szóló konferenciáján elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy Európa polgárai valami mást szeretnének, mint ami eddig volt Brüsszelben.

Lánczi Tamás szerint általános tendencia, hogy a mainstream pártok meggyengültek, de úgy tűnik, erről nem hajlandók tudomást venni, „próbálnak úgy mosolyogni, mintha nem lenne ez a változás drámai és megrendítő”. Az igazgató hozzátette:

a német kormányzó párt, a CDU történelmi mélypontra süllyedt, ezt mutatja a 28 százalékos szavazatarány is. Az AfD előretörése és a Zöldek felemelkedése is mind abba az irányba mutat, hogy Németországban másra van igény, mint ami eddig volt.

 

Az igazgató Nagy-Britanniáról szólva kijelentette: „egészen megdöbbentő eredmény” hogy a kétszáz éves Torykat megsemmisítette egy új párt, egy olyan országban, ahol az evolutív fejlődés, a lassú változás hívei az emberek.

„Új deal kell”

Lánczi Tamás elmondta: általánosságban a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó és védelmező erők erősödtek, mint Franciaországban és Olaszországban, de ez egy patthelyzethez vezetett, mert a mainstream pártok még tartják a pozícióikat, az újak viszont még nem erősödtek meg annyira, hogy elsöprő erővel rendelkezzenek. Emiatt „egy új dealnek kell következnie Európában”. Ez kell ahhoz, hogy az európai jólét és civilizáció fennmaradjon, de ha a mainstream pártok ezt nem hajlandóak felismerni, akkor Európa lemarad a világtól, riválisai sorban megelőzik. Kijelentette: Európának kell foglalkoznia a klímakérdéssel, de ezt ne egyoldalúan tegye, mert ha a zöldgazdaságot egyoldalúan erőlteti, akkor annak drámai hatásai lehetnek a kontinens versenyképességére.

Az EP-választás magyarországi vonatkozásait elemezve Lánczi Tamás úgy fogalmazott:

történelmi Fidesz-győzelem született, példa nélküli ugyanis, hogy egy párt nem kétpárti rendszerben 53% körüli eredményt ér el, ez pedig szerinte kiemelkedő, párját ritkító eredmény.

Az igazgató szerint ennek magyarázata az, hogy a Fidesz az emberek szerint „valamit nagyon-nagyon jól csinál”, az ő akaratukat tiszteletben tartva politizál. Soha ilyen jó eredményt nem ért el a Fidesz EP-választáson, eddig 1,6 millió szavazat volt a rekord, most közel 1,8 millió – emelte ki.

„Csak egy maradhat” játék az ellenzéki térfélen

Az ellenzék ezzel szemben nem javította saját helyzetét, inkább csak a pártok közötti egyensúly borult meg. Szerinte most az ellenzéki oldalon egy új játék indul „csak egy maradhat” néven. Ezt Gyurcsány Ferenc fogja játszani, mint egy győztes hadvezér

„most végighalad a csatamezőn, és megpróbálja leszúrni a még agonizáló ellenzéki vezetőket. Karnyújtásnyira került tőle az évek óta áhított győzelme a baloldalon. A most megerősödött Momentum is nehéz helyzetben van, mert Gyurcsány megpróbálja meghódítani az ellenzéki teret”

fogalmazott Lánczi Tamás.

Az MSZP-vel kapcsolatban elmondta: hiába bizonygatja a párt vezetése, hogy vannak egyezségek az őszi választásokra, Lánczi Tamás szerint az az egyezség, amit bizonygatni kell, olyan mintha nem is lenne: szerinte már jelei vannak annak, hogy újra fogják tárgyalni az önkormányzati választásra kötött egyezségeket.

A részvétel azt mutatja, hogy fontos kérdés a bevándorlás

Mind az európai, mind a hazai szinten rekordmagas részvétel jelzi, hogy a bevándorlás mennyire fontos kérdés az embereknek – mondta el Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi igazgatója és Szabó Dávid, az intézet stratégiai igazgatója. A választás eredménye arra is rámutat itthon, hogy végleg megdőlt az a téves elképzelés miszerint a Fidesz számára kedvezőtlen a magas részvétel – tették hozzá.

 

Európai kitekintésükben rámutattak arra is, hogy az EP-ben eldőlt: a szociáldemokraták és az Európai Néppárt koalíciója elveszítette a többségét, így egyre több pártot kényszerülnek bevonni az együttműködésbe, ez pedig az ideológiai különbségek további elmosódását hozhatja.

Gyurcsány újra az ellenzék vezére

Meglepő, hogy a tíz évvel bukása után, az őszödi beszéd elhangzásának évfordulóján elért eredménye nyomán ismét Gyurcsány Ferenc vezeti az ellenzéket – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke felidézte: a korábbi EP-választásoknak is komoly következményei voltak a hazai pártpolitikára, ezúttal is lesznek. Gyurcsány Ferencék előretörését pedig „legalábbis érdekesnek” nevezte, míg a Momentum eredménye kapcsán örömének adott hangot.

 

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője elismerte, hogy a Fidesznek legitimációs megerősítést jelent az eredmény, az Unióban azonban szerinte mások az erőviszonyok. Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója szerint itthon ellenzékváltó hangulat van, a bukott baloldalon pedig átrendeződés zajlik.

G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke szerint a szuverenista és az Európai Egyesült Államok eszméjét vallók európai konfliktusa nemcsak európai, hanem hazai szinten is leképeződik, erre utal a DK és a Momentum „kiemelkedése”, ők ugyanis nyíltan felvállalták, hogy a föderalista táborba tartoznak.

A Fidesznek van mozgástere Európában

Kiszelly Zoltán szerint elfogadhatatlan hogy a mainstream elit az „európai értékek” nevében beavatkozott a választásba, illetve a klímaváltozást próbálták ellentémaként beállítani a migrációval szemben. Kiszelly Zoltán szerint a Fidesz számára továbbra is van esély a Néppártban maradásra, ugyanakkor van mozgástér, mert a potenciális új szövetségesek szinte mind erősödtek.

Ezzel szemben Horn Gábor úgy vélte, hogy az Fidesz és a Néppárt között végleg elmérgesedett a viszony, nincs esélye a bennmaradásra, ugyanakkor hozzátette: bár Orbán Viktor elvbarátai végül nem kerültek többségbe az EP-ben, a Fidesz még lehet királycsináló. Závecz Tibor szerint a helyzet úgy áll, hogy Orbán próbálna a Néppárt irányába visszamenni, de emellett az Európai Parlament sokkal színesebb lett, több kompromisszumra lesz szükség, ami azonban nehézkesebbé is teheti az Unió működését, vagyis az eredmény Závecz  Tibor szerint nem hozott stabilitást.

G. Fodor Gábor az európai választás kapcsán azt emelte ki, hogy a Zöldek felemelkedése és a klímaváltozással való tematizálás alighanem a brüsszeli elit csele, amely ezzel akarja eltakarni a bevándorlás ügyét, ezzel együtt pedig igyekeznek „bedarálni a lázadókat”.

Deutsch: nem egy ligában játszunk az ellenzékkel

A konferencia zárásaként Lánczi Tamás Deutsch Tamás fideszes EP-képviselővel beszélgetett az európai és a magyar helyzetről. Deutsch elmondta: az ellenzéki pártok és a kormánypártok nem egy súlycsoportban játszanak, ez világosan látszik az EP-választás eredményeiből is.

 

Deutsch szerint az ellenzéki belharcok leginkább egy NB2-es csapat és megyei bajnokok közötti meccsre emlékeztetnek. Gyurcsány most az NB2-es bajnok, a többiek pedig ennél is alacsonyabb szinten állnak.