Útra kelt szabadság – A Terror Háza Múzeum vándorkiállítása Brüsszelben

Mely nemzet nem ápolja történelmét, nem tiszteli hőseit, nem emlékezik meg méltó és dicső módon múltjáról, és elődjeinek szabadságküzdelméről, annak nincs jelene; és a jövője is végleg veszélybe kerül – hallhattuk Brüsszelben, a „30 éve szabadon” című tárlaton, a Terror Háza Múzeum vándorkiállításán, amelyen Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet kutatója képviselte a létesítményt.

Schmidt Mária főigazgató és miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére az elkövetkezendő hónapokban több hazai és európai nagyvárosban is látható lesz a magyar emlékezetpolitika szempontjából kiemeleten fontos vándorkiállítás, mely ez által olyanokhoz is el fog jutni, akiknek a szabadság olyan csupán, mint a belélegzett, tiszta levegő. Nem kellett ugyanis megküzdeniük érte.

A múzeum 2019. június 16-án nyitotta meg a „30 éve szabadon” című utcai tárlatot, amelyet már többszázezren láthattak, köztük olyanok is, akik a rendszerváltoztatás idején még meg sem születtek, vagy éppen kisgyermekként éltek. Kiknek a szabadságért nem kellett életük kockáztatásával küzdeniük, vérüket adniuk; kiknek magától értetődő már az, hogy véleményüket – minden félelem nélkül – szabadon elmondhatják, hogy korlátok nélkül utazhatnak, hogy nem kell egy ördögi és utópisztikus rendszerben a túlélésükért küzdeniük.

Európában először, 2019. november 29-én, a brüsszeli nemzetközi iskolában, az International Schools Brusselss intézetben (Avenue du Vert Chasseur 46, 1180 Uccle, Belgium) láthatták az érdeklődők a hiánypótló kiállítást, a Hybridart Kreatív ügynökség szervezéséveben, és egy, a Magyar Intézet által támogatott kulturális rendezvény keretében, ahol Banda Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem oktatója, nemzetközileg is elismert hegedűművész is fellépett.

A Terror Háza Múzeum abból a célból indította útjára a rendszerváltoztatás emlékévét, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy nekünk, magyaroknak és a más közép-keleti-országnak sem nem adták „ingyen” az emberi szabadságot – meg kellett vívnunk érte a szovjet katonákkal és a helytartóiakkal, a kommunistákkal.

A tablókiállítás mostantól – Schmidt Mária főigazgató kezdeményezésére – a budapesti Andrássy útról vándorkiállításra indul azért, hogy Magyarországon és Európa nagyobb városaiban is bemutassa azokat az eseményeket, amelyek megváltoztatták a kontinens és a világ törtélemét. Azt, hogy „egyszerű emberek” milliói vonultak az utcára és döntötték meg az ördögi, utópisztikus rendszert, a gonosz birodalmát, a Szovjetuniót.

A kiállítás, mely öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig millióknak jelent egyszerre emléket és kötelezettséget. A jövő generációnak pedig olyan példát mutat, mely minden magyar számára kötelező felelősségvállalás arra nézve, hogy ne történhessen ez még egyszer meg. Hogy a szabad, szuverén és független Magyarország természetes legyen minden utánunk következő magyar gyermek számára

A kiállítás főkurátora Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, kurátorai: Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Békés Márton, történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.