A jobb és bal helyett mára a globalisták és a szuverenisták állnak egymással szemben

A XXI. Század Intézet A történelem, ami nem ért véget – Európa 30 évvel a kommunizmus bukása után címmel rendezett nemzetközi konferenciáján Ivan Krastev, a szófiai Liberális Stratégiák Központjának igazgatója, Francesco Giubilei, az olaszországi Fondazione Tatarella elnöke és Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa is beszélt a rendszerváltoztatásról és az azóta eltelt időszakről. Francesco Giubilei kiemelte: míg a XX. századot a jobb és bal ellentéte jellemezte, addig a XXI. században már a globalisták és a szuverenisták állnak szemben egymással. Ivan Krastev szerint a világon mindenki másként emlékszik vissza 1989-re, míg Frank Füredi arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyugat intellektuálisan és morálisan kimerült.

Ivan Krastev szerint az 1989-es évnek három kiemelendő jelenete volt világban: a berlini fal lebontása, a Tienanmen téri vérengzés és a radikális iszlám megjelenése. Ezzel a három példával igyekezett rávilágítani előadásáan a bolgár politológus arra, hogy ez az év nem mindenki számára jelenti ugyanazt, teljesen másként tekint vissza erre az évre egy európai, egy közel-keleti vagy éppen egy kínai. Hiába gondolnánk tehát elsőre azt, hogy ha lenne lehetősége a világnak visszamenni a múlt egy adott pillanatába, akkor az országok ugyanazt a dátumot – mondjuk 1989-et – választanák meg közösen.

Véleménye szerint értelmezési egység sosem alakul ki az 1989-es évet illetően, éppen ezért a világ működéséről általában nem is adható egységes magyarázat.

Így szerinte napjainkban nem mindenki a bevándorlást tartja problémának, hanem a kivándorlást, amellyel a beléjük fektetett oktatás is elvész. Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak kelet-nyugati megosztottság van, hanem város és vidék közötti is komoly ellentétek vannak. Ivan Krastev szerint az tény, hogy a Keletet és Nyugatot is egyaránt megváltoztatta az 1989-es esztendő.

Francesco Giubilei, az olaszországi Fondazione Tatarella elnöke, akit az egyik legbefolyásosabb olasz 30 év alattiként tartanak számon arról beszélt, hogy míg a XX. századot a jobb és bal ellentéte jellemezte, addig a XXI. században már a globalisták és a szuverenisták állnak szemben egymással.

Szerinte Emmanuel Macron és Matteo Salvini jelképezi ma a világban a globalizmus és szuverenizmus ellentétét.

Véleménye szerint komoly probléma, hogy a sajtó a populizmust összekeveri a szuverenizmussal, miközben a populizmus jobb és baloldali is lehet, míg a szuverenizmus egyáltalán nem baloldali műfaj. Kiemelte, a szuverenisták a bevándorlás és az EU-hoz való viszony kérdésében képviselik a népakaratot, de terjed gazdasági okokból is azok körében, akik a globalizmus negatív hatásait megtapasztalták.

Francesco Giubilei szerint Olaszországban a Matteo Salvini vezette Liga egy szuverenista párt, szemben a színtisztán populista Öt Csillaggal, amely a Liga kormányból történő kilépését követően az előrehozott választások megtartása helyett a baloldallal való összefogás mellett döntött. Giubilei szerint vissza kell utasítani a Liga szélsőjobboldalinak történő kikiáltását, hiába hazudja ezt a liberális média és politikai elit.

Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa előadásában arról beszélt, hogy még nem voltak populista mozgalmak Nyugat-Európában, amikor már nagy irodalma volt az antipopulizmusnak. Példaként a Lash-féle, több évtizeddel régebbre visszanyúló gondolatot hozta fel, ami szerint a liberálisok egyszerűen utálják a populistákat. Füredi szerinte azonban a populista bélyeggel a balliberális körök a demokrácia alapfundamentumától, a démosztól, vagyis a néptől szakadnak el.

Ez pedig szerinte megmutatkozik abban, hogy meg nem választott balliberális véleményformálók történelmet hamisítva alakítják ki az új politikai narratívát.

Füredi szerint 30 éve nemhogy véget ért volna a történelem, éppen ellenkezőleg, akkor kezdődött.

Füredi szerint a Nyugat intellektuálisan és morálisan kimerült, a hidegháború elmúltával pedig szembe kellett néznie a Nyugatnak azzal kérdéssel, hogy mi adja ezután a legitimációját. Ezután fedezték fel az identitás kérdését és egyre több identitás jelent meg, például a mostanában sokszor hallott LMBTQ. Felhívta a figyelmet arra, hogy mostanában egy új kifejezés született, a heteronormativitás. Ezt szerinte pejoratív fogalomként használják, akkor amikor a konzervatív értékeket alacsonyabb rendűnek akarják minősíteni.

A konferencián Ivan Krastev, a szófiai Liberális Stratégiák Központjának igazgatója, Francesco Giubilei, az olaszországi Fondazione Tatarella elnöke és Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa mellett előadást tartott még Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Békés Márton, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.