Deák Dániel: Karácsony Gergelyre ráéghet a nyelvvizsgabotránya

A baloldali főpolgármesternek előbb-utóbb választ kell adnia a nyelvvizsgájával kapcsolatban felmerült kérdésekre, különben alaposan ráéghet az ügy.

Hosszas színjátékot követően Karácsony Gergely szombaton bejelentette, hogy az MSZP-Párbeszéd színeiben elindul az előválasztáson. Egészen pontosan: az előre megrendezett előválasztási komédián. Megkértük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, értékelje a főpolgármester belépőjét.

Gyenge premier

A beszédet és annak hangnemét leginkább Joe Biden amerikai elnök beiktatási beszédének egy gyenge, alacsonyabb színvonalú másolatához tudom hasonlítani” – szögezte le az Origónak a szakértő, aki azért vont párhuzamot a két politikus között, mert mindketten egy szétszakított nemzet újraegyesítésének demagógiájával kampányoltak.

A politikai elemző teátrálisnak és színpadiasnak értékelte Karácsony Gergely szombati beszédét, ami szerinte alkalmatlan arra, hogy érdemben változtasson a társadalmi (elsősorban vidéki) megítélésén. Úgy látja, hogy ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokkal nem lehet vidéken „a nép egyszerű gyermekeként” mutatkozni, hiszen az emberek átlátnak az ilyen próbálkozásokon.

Deák Dániel szerint Karácsony azért jelentkezett vidéki szülőfalujából, Nyírtassból, mert „a nagyvárosokon kívül gyengék a népszerűségi mutatói”, és szeretne ezen javítani. A szakértő szavaiból az következik, hogy a főpolgármester megpróbálja átpozicionálni magát budapesti politikusból országos politikussá.

„Feltűnő, hogy a baloldali újságírók, publicisták sem voltak maradéktalanul elégedettek Karácsony Gergely szombati belépőjével, egyikük cinikusan egy tanévnyitó beszédhez hasonlította azt” – fejtette ki, hogy

A BALOLDALI KÖRÖKBEN IS KRITIKUSAN FOGADTÁK A BEJELENTÉST ÉS ANNAK STÍLUSÁT.

Deák Dániel teljes nyilatkozata az Origo.hu oldalán olvasható.