Karácsony-botrány és ál-előválasztás: bajban a baloldal

Az elmúlt napokban szinte az összes magyarországi közvélemény-kutató cég a Fidesz-KDNP erősödését és a baloldal gyengülését mérte annak ellenére, hogy az ország komoly krízisidőszakot élt át az utóbbi hónapokban – hangsúlyozta Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a baloldal most az előválasztástól vár csodát, azt remélik, hogy ezzel a kampánytechnikai eszközzel tudják majd felrázni a szimpatizánsaikat. Megjegyezte: azonban mivel egyre egyértelműbb, hogy az előválasztás csupán egy kampányeszköz és azon a választóknak nincsen valódi döntési lehetősége, ez a mozgósítási próbálkozás is kudarcba fulladhat a baloldal részéről. Tovább rontja a helyzetet, hogy Karácsony Gergely – akiről már eldöntötték, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz – komoly botrányba keveredett, miután számos kérdés merült fel a hiányzó nyelvvizsgája, így a diplomája és az oktatói tevékenysége kapcsán – jegyezte meg Deák Dániel.

Tegnap Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián közölte a legfrissebb felmérését, amiből kiderült, hogy a Fidesz-KDNP februárhoz képest áprilisban növelte a táborát és ha most vasárnap lenne egy parlamenti választás, akkor azt a kormánypártok megnyernék – emelte ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: ez jól beleillik abba a trendbe, amit az elmúlt napokban közölt felmérések mutattak, hiszen az összes magyarországi közvélemény-kutató cég felmérése a Fidesz erősödését és többségük a baloldal gyengülését jelzik.

Mindez komoly politikai siker a kormánypártok részéről, hiszen az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány harmadik hullámának következtében súlyos válsághelyzetet élt át az ország, aminek hatására a legtöbb európai ország kormányának népszerűsége csökkent vagy jóesetben stagnált – emelte ki az elemző. Elmondta, az adatok azt jelzik tehát, hogy a baloldal nem tudott politikai szempontból profitálni a krízishelyzetből, így most már csak az előválasztástól remélhetik azt, hogy javul a társadalmi megítélésük.

Deák Dániel az előválasztással kapcsolatban megjegyezte: az azzal kapcsolatos reményeket ugyanakkor túlzóak, hiszen egyre egyértelműbb, az előválasztáson nincsen valódi döntési lehetősége a szavazóknak, a baloldali pártok vezető megállapodtak már a legtöbb egyéni körzetről, illetve arról is, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt.

Ez mindenképpen azt eredményezheti, hogy a várt mozgósító hatás elmarad az előválasztás során és a bizonytalan szavazókat sem lehet majd azzal bevonzani az ellenzéki szavazói táborba.

Szintén komoly probléma számukra, hogy a baloldali pártok ismét önmagukkal vannak elfoglalva, hiszen a kommunikációjuknak a legnagyobb részét az előválasztással kapcsolatos tárgyalások és bejelentések teszik ki – emelte ki az elemző. Hozzátette: mindeközben a kormányoldal olyan kérdésekkel van elfoglalva, ami valójában érdekli és érinti az embereket, így például a járvány elleni küzdelemmel és a gazdaság újraindításával. Ennek a következménye az, hogy egyetlen fő napirendi pont sem köthető az ellenzékhez, mindegyik fontos ügyben csak reflektálnak és nem proaktív kommunikációt folytatnak – jegyezte meg.

Ugyancsak rontja a baloldal helyzetét, hogy a kiszemelt miniszterelnök-jelöltjük egyre mélyülő botránysorozatba keveredik – emelte ki Deák Dániel.

Mint mondta, Karácsony Gergely The Economist-nak adott múlt pénteki interjúja egy olyan lavinát indított el, ami könnyen elsöpörheti őt, hiszen miután Orbán Viktor sértegetése a visszájára sült el, ma már mindenki a hiányos nyelvtudásáról beszél, ráadásul a nyelvvizsgájával, a diplomájával és az oktatói tevékenységével is számtalan tisztázatlan kérdés merült fel.

Így például nem tudni, hogy hogyan szerzett Karácsony Gergely diplomát nyelvvizsga nélkül, miként tudott PhD hallgató lenni és hogyan tudott adjunktusként dolgozni, miközben ahhoz is elvárás a nyelvvizsga megléte – részletezte Deák Dániel.

Hozzátette: Karácsony Gergely megítélését jelentősen ronthatja, hogy nem tud angolul sem, hiszen a választók elvárják, hogy egy olyan ember képviselje az országot nemzetközi szinten, aki képes idegen nyelven is tárgyalásokat folytatni.