Deák Dániel: Korántsem csodaszer a baloldali összefogás

Mohácson és Karcagon is fölényes győzelmet aratott a kormánypártok polgármesterjelöltje, az ellenzéki összeborulás egyetlen eredménye, hogy Gyurcsány lett a vezető arc.

Az ellenzéki összefogás teljes identitásvesztést eredményez az abban részt vevő pártoknál, ennek hatására sorra omlanak össze: a Jobbik és az MSZP a parlamenti bejutási küszöbre süllyedt, az LMP pedig egyszázalékos párt lett – mondta a Magyar Hírlapnak az időközi választás kapcsán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Kifejtette, az az abszurd helyzet állt elő, hogy hiába állnak össze ezek a pártok, együtt kevesebb embert tudnak megszólítani, mint külön-külön.

„Nem csodaszer tehát az ellenzéki összefogás, hanem inkább egy lassan ölő méreg az ellenzéki pártok számára. Lényegében saját magukat számolják fel az elvtelen összefogással, ennek hatására egyes vidéki településeken már jelöltet sem tudnak állítani. Ilyen volt a karcagi időközi választáson is, ahol korábban a Jobbik erős pártnak számított, ugyanakkor mára szinte teljesen felszámolta önmagát az elvtelen alkukkal” – magyarázta.

A teljes nyilatkozat a Magyar Hírlap oldalán olvasható.