A második hullám alatt sem segíti a védekezést az ellenzék

A hazai baloldal a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta megállás nélkül támadja a kormány intézkedéseit, álhíreket terjeszt és a Soros-hálózat segítségével nemzetközi médiaháborút indított Magyarországgal szemben. Úgy tűnik a járvány második hullámában sincsen ez másként, a baloldalra továbbra sem lehet számítani a járvány elleni védekezés során – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, a koronavírus tesztek és a kórházi ellátás kapcsán tapasztalható baloldali álhírkeltés alkalmas a járványügyi intézkedésekbe vetett társadalmi bizalom csökkentésére, ami rendkívül veszélyes. Megjegyezte, ez a politika ugyanakkor a közvélemény-kutatások tanulsága alapján zsákutca, a kormány támogatottsága nőtt a sikeres válságkezelés hatására.

Már márciusban, a járvány első hulláma során is látni lehetett, hogy a hazai baloldal a koronavírus-járvány ellenére sem teszi félre a napi aktuálpolitikai érdekeit és ebben az összefogást igénylő időszakban is tovább folytatja a kormányzati intézkedések korlátlan kritikáját – mondta Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ez a tavaszi időszakban példanélküli volt Európában, hiszen a járvány kitörésekor még olyan országokban is összefogtak a pártok, ahol hosszú évek óta politikai patthelyzettel küzdenek.

Példaként említette a koronavírus megfékezése érdekében az etnikai és pártpolitikai ellentétek miatt hosszú ideig kormány nélkül működő Belgiumban válságkezelő kormány alakulhatott márciusban, a szintén igen megosztott Spanyolországban a nacionalista jobboldal is támogatta a baloldali kormány kezdeti válságkezelő lépéseit, Romániában pedig az ellenzék megszavazta tavasszal az új kormány megalakulását a járvány elleni küzdelem érdekében.

Hozzátette: ezzel szemben a magyar ellenzék tavasz óta rombolja az egészségügyi ellátórendszerbe vetett társadalmi bizalmat, támadja a kormányzati intézkedéseket.

Kiemelte, a leglátványosabb támadás a járvány első hulláma során a koronavírus-törvényt érte. Emlékeztetett, a koronavírus-törvény kapcsán álhírek terjesztésével nemzetközi össztüzet indítottak hazánkkal szemben a baloldali politikusok, az Európai Parlamentben pedig megszavazták azt az állásfoglalást, amelyben többek között olyan hamis állítások szerepelnek, miszerint a koronavírus-törvény rendelkezései „összeegyeztethetetlennek az európai értékekkel”, illetve hogy „határozatlan időre rendeletekkel kormányozhat a kormány”, „meggyengítették az Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét”.

Ezekkel az állításokkal ellentétben, az Alaptörvény és a koronavírus-törvény szövege is világos korlátozásokat tartalmazott a kormány számára, a különleges jogrend pedig kizárólag a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntésekre vonatkozott, és annak vége a járványhelyzet elmúlása volt, ráadásul számtalan európai országban hasonlóképpen védekeztek a járvánnyal szemben.

A baloldal ebben az ügyben azóta sem kért bocsánatot, nem ismerték el, hogy az akkori támadásaik alaptalanok voltak – tette hozzá Deák Dániel.

Hangsúlyozta, az ügyben a nemzetközi lejárató kampány áprilisban indult, minden eszközzel támadták a hatékony kormányzati intézkedéseknek alapot biztosító koronavírus-törvényt. Mint mondta, ekkor az ellenzéki vádakat hangoztatva a liberális értelmiség és a Soros-hálózat médiaháborút indított, számos kormányellenes véleménycikk is megjelent a nemzetközi sajtóban, amelyekben többnyire a jogállamiságot, a demokráciát és a sajtószabadságot féltették. Kiemelte, a cikkekben szó szerint átvették az ellenzéki pártok és a hazai ellenzéki sajtó állításait, fogalmait és politikai narratíváját, sőt az sem volt ritka, hogy magyarországi szereplők (Bayer Lili, Krekó Péter, Novák Benjámin, Ungváry Krisztián) írták ezeket, esetleg ellenzéki politikusok vagy maga a budapesti főpolgármester és a Soros-hálózat tagjai nyilatkoztak meg bennünk. A legemlékezetesebb ebben a témában Szijjártó Péter CNN-nek adott interjúja volt április közepén, amelyben a műsorvezető azt állította, hogy a magyar Országgyűlés a koronavírus-törvény miatt nem ülésezik – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A járvány második hulláma során sem csillapodik a nemzetközi össztűz, ma például a Politico című magazin támadja a címlapján Orbán Viktort.

Jól példázza a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az ellenzék fő üzeneteit a járvány kitörésének időszakából Arató Gergely DK-s politikus március 16-i parlamenti felszólalása, amelyben többek között arról beszélt, hogy „a kormány védőfelszerelés, maszk és kesztyű nélkül küldi az orvosokat és ápolókat, az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni harcba”, illetve azt is kijelentette, hogy szerinte „a kormány potenciális koronavírus-fertőzötteket, sőt kontaktszemélyeket sem hajlandó tesztelni.” Hasonló véleményt fogalmazott meg a többi ellenzéki politikus is, rendre azt állították, hogy Magyarország nem lépett időben, nem tesztelnek kellő számban és hogy az egészségügyben dolgozókat nem látták el kellő számú védőfelszereléssel – emlékeztetett Deák Dániel.

A valóság ezekkel az állításokkal szemben az szerinte az, hogy Magyarország – megelőzve számos európai országot – időben hozta meg a járvány elleni intézkedéseket.

A kormány emellett mindvégig biztosította a szükséges védőfelszereléseket a koronavírusos betegekkel foglalkozó orvosoknak, ráadásul a veszélyeztetett korcsoportba tartozó orvosok helyett a fiatalabb orvosokat helyezte a frontvonalba – tette hozzá. Szintén igaz szerinte a járvány kitörése óta, hogy a kormány a járványügyi szakemberekkel együttműködve hoz meg minden ilyen jellegű szakmai döntést, így a WHO ajánlásainak megfelelően minden potenciális koronavírusos beteget és azok kontaktszemélyeit a járvány magyarországi megjelenése óta tesztelik.

Hasonlóképpen lyukra futott az ellenzék az érettségi témájában is – emlékeztetett. A balliberális beállítottságú Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például azt írta április 16-i közleményében, hogy „május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni” – emelte ki Deák Dániel, hozzátéve: a Jobbik megajánlott jegyeket javasolt az érettségi helyett, a DK halasztást kért a diákoknak, az LMP pedig kizárólag a szóbeli vizsgák megtartása mellett tette le a voksát.

Hangsúlyozta, az ellenzéki támadások ellenére az érettségit minden gond nélkül meg lehetett rendezni és a járványügyi szakemberek ajánlásait betartva egyáltalán nem nőtt a fertőzésveszély. Ráadásul a diákok és a szülők sem érettek egyet az ellenzékkel, hiszen a diákok döntő többsége – 97 százaléka – nem élt a későbbi vizsgázás lehetőségével, hanem május elején tette le az érettségit – mondta el a XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátéve,

ugyanilyen politikai támadás érte a kormányt a szeptemberi iskolakezdés során is, azonban ebben az esetben is kiderült, alaptalanok voltak az ellenzéki riogatások.

Szintén emlékezetes jelenet volt Deák Dániel szerint Korózs Lajos MSZP-s politikus kamuvideója is, ahol a magát mentősnek kiadó nőről rövid időn belül kiderült, hogy álhíreket terjeszt, ráadásul valójában nem is mentős. Ugyancsak álhírnek bizonyultak a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos ellenzéki állítások, a munkanélküliségi adatok kedvezőek és a járvány után rögtön elkezdett normalizálódni a munkaerőpiaci helyzet is.

Úgy tűnik, a járvány második hullámában ugyanott folytatják a baloldali politikusok, mint ahol az első hullám után abbahagyták – mondta Deák Dániel. Ezúttal is a tesztelést támadják, azt állítják, hogy nem tesztelnek eleget, ráadásul azt is tagadják, hogy akinek szüksége van rá, annak ingyenes lenne a vizsgálat – mondta, majd hozzátette, a valóság ezzel szemben az, hogy a vizsgálatok túlnyomó többsége térítésmentes, hiszen akit háziorvosa potenciális fertőzöttnek ítél, azt ingyenesen letesztelik. Szintén a napokban robbant ellenzéki álhír volt Deák Dániel szerint, hogy nincsen elegendő lélegeztetőgép-kapacitás az országban, nem tudják már ellátni a betegeket. Ezt azóta számtalan helyről cáfolták, ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy jelentősen rombolja az egészségügyi ellátórendszerbe vetett társadalmi bizalmat – tette hozzá.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a baloldal magatartásának nincsen politikai haszna, a járvány kezdete óta csökkent a támogatottságuk, míg a kormány népszerűsége a sikeres válságkezelés hatására érdemben nőtt.

Ennek köszönhetően a második hullám során is egy stabil, cselekvőképes hozza meg a döntéseket, amely nagyban elősegíti azt, hogy az állampolgárok betartsák a szükséges óvintézkedéseket – zárta gondolatait Deák Dániel.