Elemzők a csúcsjelölti vitáról: rendkívül kiéleződtek a véleménykülönbségek

Érezni lehetett, hogy jövő vasárnap lesz a választás az Európai Unióban – mondta az InfoRádióban Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint még mindig nem lehet biztosra venni, hogy a hat európai csúcsjelölt közül kerül majd ki az Európai Bizottság új elnöke

Ha egyetlen mondatban kellene megvonni a vita mérlegét, akkor úgy tűnik, hogy a brit kilépés eltolásával megerősödő baloldal Manfred Weberrel, az Európai Néppárt csúcsjelöltjével szemben igyekezett egyesíteni az erőit, és Manfred Weber volt a vesztese a vitának – mondta az InfoRádióban a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

Szabó Dávid szerint a vita stílusán, hevességén érezhető volt, hogy bő egy hét múlva lesz a választás, és azért is az Európai Néppárt csúcsjelöltje húzta a rövidebbet, mert Franz Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje Manfred Weberben és a Néppárt jelenlegi helyzetében találta meg számos európai probléma forrását, Weber pedig a jelek szerint az Európai Néppárt csökkenő népszerűsége miatt gyenge pozícióból tudott csak válaszolni.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy látja, továbbra sem nem lehet biztosra venni, hogy a hat európai csúcsjelölt közül kerül ki az Európai Bizottság új elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Weberrel kapcsolatban még a mainstreem médiában is megfogalmazódtak kételyek. Például a Spiegel német hetilap úgy elemezte őt, mint karizmaszegény, halkan beszélő politikust. Hozzátette, nemcsak Weberrel, de magával a csúcsjelölti rendszerrel szemben is vannak kételyek,

és miután eleve a kormányfők tanácsának a joga előzetesen jelöltben megállapodni és az Európai Bizottság elnökének személyére javaslatot tenni, így jogilag eltérhetnek ettől a csúcsjelölti rendszertől.

Nagy Attila Tibor szerint jól látszott a vitában az, hogy Manfred Weber bürokratikus, száraz ember, aki alapvetően a status quo megtestesítője, nagyjából továbbvinné azt a vonalat, amelyet Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság eddigi elnöke képviselt. Igyekszik egyensúlyozni a különböző érdekek között. Ez nagyon jól kijött például a környezetvédelemről szóló vitában. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a hat jelölt közül Franz Timmermanst látta elég lendületesnek, tudott kicsit laza, kicsit határozott is lenni. Általában is úgy tűnik, hogy ő jobban megtalálja a hangot a közönséggel, mint Manfred Weber – fogalmazott Nagy Attila Tibor.

Csütörtök este a német ZDF tévécsatornán ismét vitázik Manfred Weber, az Európai Néppárt és Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje.

(infostart.hu)