Erősödni fognak Magyarország szövetségesei

Az éles támadások ellenére továbbra is erősek Magyarország szövetségesei, a V4-ek mellett Olaszország és Ausztria is fontos partner maradhat a jövőben. Olaszországban csak ideig-óráig működhet a társadalmi legitimáció hiányában felállított új bevándorláspárti kormány, Matteo Salvini belátható időn belül jó eséllyel miniszterelnök lesz. A lengyel PiS rekordmagas támogatottsággal fut neki az októberi választásnak, a cseh Andrej Babits is megőrizte népszerűségét, Ausztriában pedig ismét egy néppárti-szabadságpárti koalíció állhat fel szeptember végén.


A kiszivárgó információk szerint Orbán Viktor a kötcsei pikniken beszélt arról is, hogy Magyarország szövetségesi tábora az elmúlt időszak támadásai és nehézségei ellenére továbbra is erős, az igazi áttörés ugyanakkor csak akkor fog bekövetkezni, ha Olaszország miniszterelnökét Matteo Salvininek fogják hívni. A magyar miniszterelnök erről korábban is beszélt, mint fogalmazott, a Visegrádi Négyek ugyan már fajsúlyos szereplőnek számítanak az európai belpolitikában, de csak akkor tudjuk teljes mértékben ellensúlyozni a nyugati bevándorláspárti törekvéseket, ha egy olyan nagyhatalom is csatlakozik ehhez a szövetséghez, mint Olaszország.

Olaszországra csak várni kell

Az elmúlt hetekben bevándorláspárti politikai erők örömujjongásba törtek ki, miután a társadalmi elvárást kijátszva, Olaszországban nem írtak ki előrehozott választást, hanem az Öt Csillag (M5S) és a szociáldemokrata Demokrata Párt állapodott meg a kormányalakításról. Sokan úgy ítélték meg, hogy Matteo Salvini eddigi olasz belügyminiszter eltaktikázta magát és végleg kiszorult a hatalomból, Olaszországban a bevándorláspártiak maradnak sokáig hatalmon.

Rövidtávon lehet, hogy sikeres volt a régi politikai elit visszatérése, ugyanakkor hosszútávon elképzelhetetlen, hogy antidemokratikus módon, a társadalmi elvárással szemben stabilan lehessen kormányozni.

Főként Olaszországból várhatóak hírek a gyors kormánybukásokról, ahol a második világháború óta eltelt 74 év alatt közel 70 kormány váltotta már egymást.

A Salvini vezette Liga joggal vetheti az M5S szemére, hogy elitellenes mozgalom létére a bevándorláspárti elit pártjával, a Demokrata Párttal alakított kormányt. A Liga vezetője október közepére meghirdette az Olasz Büszkeség Napját és Rómába hívja a híveit Conte ellen tüntetni, mert mint fogalmazott, a balközép és az Öt Csillag új kormánya „nem az olaszoké”, hanem „az erősebb hatalmaké”.

A közvélemény-kutatások szerint a Liga továbbra is magasan vezeti a népszerűségi listákat és reálisan meg tudna nyerni egy előrehozott választást, ráadásul a 2017-ben meghozott választójogi módosításoknak – a többségi irányba történő elmozdulásnak – köszönhetően egyedül is kormányt tudnának alakítani. Ebben a helyzetben Salviniéknak nem kell mást tennie, mint következetes politikát folytatni és kivárni, míg a most alakult kényszerkoalíció összeomlik.

Nem az a kérdés, hogy Matteo Salvini miniszterelnök lesz-e, csupán az, hogy mikor.

V4 mellett Ausztria is erős szövetséges

Az olasz események mellett érdemes áttekinteni Ausztriára, ahol szeptember 29-én az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt koalíciójának felbomlása miatt előrehozott választásokat tartanak. Mint ismert, Heinz-Christian Strachéről az európai parlamenti választásban nyilvánosságra hoztak német újságok egy olyan felvételt, ahol magukat orosz milliárdosoknak kiadó személyekkel tárgyalt. Mindez jól jött az EP-kampányban Németországban és a bevándorláspárti oldalnak egyaránt, hiszen ezzel azt a hamis állítást lehetett erősíteni Európában, miszerint a bevándorlásellenes politikai erők függenek az oroszoktól. Mindezek ellenére a botrányt jól kezelte a Szabadságpárt és Norbert Hofer vezetésével stabilizálni tudta támogatottságát, jelenleg 20 százalék környékén állnak, fej-fej mellett a szociáldemokratákkal.

Minden bizonnyal Sebastian Kurz nem akar majd létrehozni egy nagykoalíciót a baloldallal, hanem folytatni akarja majd a kormányzást a Szabadságpárttal, így megmarad a szigorú bevándorláspolitikát támogató osztrák kormány, amelyik barátságos hangnemre törekszik Magyarországgal.

Szintén választás lesz hamarosan Lengyelországban, ahol a magyar önkormányzati választással egyidőben, október 13-án döntenek a választópolgárok a parlamenti helyekről. Az elmúlt években elképesztő belföldi és nemzetközi támadások ellenére a PiS támogatottsága rekordmagas, ha most lennének a választások, akkor a 2015-ben szerzett 37 százalék helyett 47 százalékot kapnának.

Ha nem történik földrengésszerű változás, akkor Magyarország legfontosabb szövetségesének számító PiS erősíteni tud eddigi pozícióján.

Mindez a Visegrádi Együttműködés erősödését is jelenti, hiszen Csehországgal és Szlovákiával kiegészülve továbbra is egy irány mentén tudja ez a régió képviselni az érdekeit. Összefoglalva kijelenthető, hogy az olasz csata elvesztése ellenére a háborút egyáltalán nem nyerték meg a bevándorláspárti erők, belátható időn belül – ha Ausztriában és Olaszországban is beigazolódnak a fenti várakozások – erősödni fog a V4-ek szövetségesi tábora és végre kiegészülhet olyan fontos partnerekkel, mint Ausztria és Olaszország.

(Kép forrása: Miniszterelnöki Sajtóiroda/-/MTI/MTVA)