Erősödött a baloldal háborúpártisága

Az elmúlt hetekben felerősödött a magyarországi baloldal háborúpárti retorikája, a magyar választókkal szembe menve továbbra is fegyverszállítást követelnek Ukrajnába. Karácsony Gergely baloldali főpolgármester emellett arról is beszélt, hogy szerinte csak akkor lesz béke, ha Ukrajna győz, az SZDSZ korábbi politikusa, Horn Gábor szerint pedig „bármi áron” támogatni kell Ukrajnát, akár fegyverszállítással is – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: nem csak a külföldről finanszírozott baloldali politikusok, hanem a szintén külföldi pénzeket kapó balliberális sajtó is erőteljesen háborúpárti álláspontot képvisel, folyamatosan kritizálja és támadja a kormány békepárti álláspontját. Mindez az elemző szerint tovább csökkenti a balliberális oldal támogatottságát, hiszen a magyar társadalom túlnyomó többsége azonnali tűzszünetet és békét szeretne, nem pedig a háború folytatását.

A múlt héten volt az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulója, melynek kapcsán számos politikus megszólalt. A kormány a háború kitörése óta következetes álláspontot képviseli, továbbra is azonnali tűzszünetet és békét szorgalmaz, a fegyverküldést pedig elutasítja. Orbán Viktor kormányfő is egyértelművé tette, hogy Magyarországot nem kívánja a kelleténél jobban belesodorni a háborús konfliktusba, emellett nem hajlandó megszakítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal – foglalta össze Deák Dániel a legújabb videóelemzésben a magyar kormány álláspontját. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: ezzel szemben a balliberális oldal az elmúlt egy évben végig ezzel ellentétes álláspontot képviselt, a háború kitörése óta fegyverszállítást követelnek a baloldali politikusok, emellett olyan kijelentéseket tesznek, mint például hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja.

Az elmúlt napokban Karácsony Gergely baloldali főpolgármester is megszólalt, ő szerinte például addig kell folytatni a háborút, amíg Ukrajna nem győz, de Tordai Bence párbeszédes politikus is annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte a fegyverszállítás kötelessége lenne Magyarországnak. Ugyancsak ez a gondolkodásmód jellemző a balliberális holdudvarra, az ex-SZDSZ-es politikus, a jelenleg elemzőként dolgozó Horn Gábor is arról beszélt a háború egyéves évfordulója kapcsán, hogy szerinte bármi áron támogatnia kellene Magyarországnak Ukrajnát.

A balliberális sajtó is hasonlóan vélekedik, a szokottnál is durvábban támadják a magyar kormányt annak békepárti álláspontja miatt – részletezte.

Az elemző szerint emögött vélhetően a külföldi finanszírozás áll, ugyanis mind a balliberális politikusokat, mind a balliberális sajtótermékek jelentős részét külföldről finanszírozzák, ráadásul olyan érdekkörök, amelyek háborúpárti álláspontot képviselnek. Mivel belföldi elvárás ezzel kapcsolatosan nincsen, így kizárólag ez lehet a magyarázat erre a jelenségre – fogalmazott, majd hozzátette: nehéz elképzelni, hogy például egy lakossági fórumon a balliberális politikusoktól azt követelik a szavazók, hogy álljanak ki a fegyverszállítások mellett.

A felmérések is azt mutatják, hogy a balliberális oldal irányába nincsen efféle társadalmi elvárás, ugyanis a magyarok álláspontja a háború kitörése óta változatlan, az elsöprő többség továbbra is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne.

A Századvég legfrissebb felmérése szerint például a magyarok 91 százaléka szerint az orosz–ukrán háborúnak azonnal véget kellene vetni, és tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket, csupán 7 százalék folytatná a háborút addig, amíg Ukrajna nem győz. A lakosság 76 százaléka pedig azt is elutasítja, hogy az EU további fegyvereket vásároljon Ukrajnának, a Nézőpont Intézet felmérése szerint pedig a magyarok négyötöde (78 százalék), de még a baloldaliak kétharmada (63 százalék) szerint is azonnali tűzszünetre lenne szükség, akár ukrán területveszteségek árán is. Ezek az arányok teljesen egyértelműek és szembe mennek mindazzal, amit a balliberális politikusok képviselnek – tette hozzá az elemző.

Deák Dániel zárásként kiemelte: nem csak belföldről, de nemzetközi szinten is egyre erőteljesebb nyomás éri, hogy vállaljon nagyobb szerepet a háborús konfliktusban, az amerikai nagykövet elmúlt hetekben tapasztalt nyomásgyakorlása is ennek az egyik látványos eleme. Ugyancsak ilyen nyomásgyakorlás érkezik Brüsszelből is, Věra Jourová uniós biztos szerint például gyakrabban kell számon kérni Magyarországot a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt.