Folytatódni fog az ellenzéki belharc

Karácsony Gergely győzelmével Gyurcsány Ferenc terve az MSZP beszántásáról egy időre megbicsaklott, a víz felett tudtak maradni a szocialisták. A nyilvánosság előtti támogatás ellenére a DK elnöke abban lesz érdekelt, hogy a zuglói polgármester kikapjon októberben Tarlós Istvántól.

Az európai parlamenti választást követően jelentősen átalakultak az ellenzéki erőviszonyok, a korábban vezető szerepben lévő szocialisták kispárttá váltak, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció pedig az ellenzék vezető erejévé vált. A bukott miniszterelnök kapva a lehetőségen, azonnal borította a korábbi megállapodást és kihátráltak Karácsony Gergely mögül, Kálmán Olga személyében saját jelöltet állítottak.

Sokáig úgy tűnt, hogy Kálmán Olga lendülete végleg ellehetetleníti az MSZP-Párbeszédet és Budapestet is el fogják végleg veszíteni, ugyanakkor az utolsó napokra Karácsony Gergely szemmel láthatóan felszívta magát, kampánya új lendületet vett. Ezzel a DK csatát vesztett az MSZP-vel szemben, a szocialisták – ki tudja meddig – időt nyertek, nem fognak azonnal eltűnni a süllyesztőbe. 

Ellenkező esetben borítékolható lett volna a MSZP szétesése, háttérbeszélgetéseken szocialista politikusok is úgy nyilatkoztak, hogy ha Karácsony Gergely nem győz, akkor az MSZP végleg lehúzhatja a rolót.

Karácsony győzelmével ugyanakkor érdekes helyzet alakult ki az ellenzéki oldalon: Gyurcsány Ferencnek úgy kell elviekben támogatnia a Párbeszéd politikusát, hogy pár héttel ezelőtt kihátrált mögüle. Ebből fakadóan ugyan a nyilvánosság előtt ki fognak állni Karácsony mellett, azonban a színfalak mögött az ellenzéki belső konfliktusok folytatódása várható. Történik mindez azért, mert egész egyszerűen Gyurcsány nem érdekelt Karácsony győzelmében, hiszen azzal a DK előretörését veszélyeztetnék a szocialisták.

Karácsony Gergely személye az elmúlt időszakban komolyan errodálódott, a zuglói parkolási botrány, a tavalyi bukása miniszterelnök-jelöltként, illetve az egyéb személye körüli botrányok hatására erőteljesen megkérdőjeleződött a városvezetői kompetenciája. Minden kutatás szerint Tarlós István utcahosszal vezet Karácsony előtt, a budapestiek a kormánypárti polgármestert tartják a legalkalmasabbnak. Szintén komoly versenyhátrányt jelent Karácsony számára, hogy Tarlós István nem csak a fideszes szavazókat tudja megszólítani, hanem bőven van meríteni valója a bizonytalan, illetve a baloldali szavazók körében is, míg Karácsony Gergely – ahogy az a tavalyi országgyűlési választáson is megmutatkozott – kizárólag a balliberális választókat tudja megszólítani. 

Szintén az ellenzéki belső harcok folytatódását fogja eredményezni, hogy Puzsér Róbert, illetve a liberálisok jelöltje is elindul a választáson, így az üzengetések, illetve a szavazatok fragmentálódása garantált lesz.

(Borítókép forrása: MTI)