Frank Füredi: A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete

WP Post Author

Ha az olvasó a nyugati média híradásait követi, alighanem azt látja lelki szemeivel, hogy mióta kitört a koronavírus-világjárvány, a magyar kormány brutális diktatúrát gyakorol az ország felett.

Cikkek szüntelen folyamában olvasható mindegyre, hogy Magyarországon kimúlt a demokrácia, s közben egyik kommentár a másik után fejtegeti, miként használta ki fondorlatosan a kormány a pandémia miatti aggodalmat arra, hogy az 1930-as évekre emlékeztető kíméletlen tekintélyelvű diktatúrát kényszerítsen a népre.

A világjárvány kitörése nyomán új lendületet és tartalmat kapott a kultúrharc, és a szuverenitás ellenfeleinek a Gonosz ellen kidolgozott ideológiájában jelentős szerepet játszanak azok a riasztó beszámolók, amelyeknek tárgya a magyarországi demokrácia fokozatos visszaszorulása.

Május elején a tévesen Freedom House-nak (a szabadság házának) elkeresztelt aktivista csoport már el is siratta a magyar demokráciát. Éves jelentésében azt írta, hogy Magyarország immár nem tekinthető demokratikus államnak. Minthogy ez a kampányszervezet ellenséges érzelmeket táplál a magyar kormánnyal szemben, ítélete aligha tekinthető meglepőnek. A médiában azonban minden kritikai megfontolás nélkül készpénznek vették a benne szereplő megállapításokat. Időnként úgy festett, hogy a teljes nyugati média összefog az állítólag létrehozott újdonatúj diktatúrával szemben.

Amikor Magyarországon a világjárványra reagálva bevezették az egészségügyi veszélyhelyzetet, a The Economist úgy fogalmazott, hogy „Orbán úr gyakorlatilag diktátorrá vált – Európa szívében”. A The Guardian azt hangoztatta: „A világnak gondoskodnia kell róla, hogy Magyarország ne vihesse el szárazon a hatalomnak ezt a megragadását”. Az EUobserver hasábjain Kenneth Roth, a Human Rights Watch vezetője annak a nézetének adott hangot, hogy: „Magyarországon diktatúra van, ennek következtében pedig az Európai Unió immár nem demokratikus államok szövetsége”. Ben Kelly, a The Telegraph szerzője pedig így fakadt ki: „Az Európai Unió belülről fog elrohadni, ha nem képes megzabolázni Orbán Vikort, Magyarország diktátorát”. Még a közismerten oly demokratikus teheráni rezsim szócsöve, a Voice of Iran sem volt rest csatlakozni a kereszteshadjárathoz. „Magyarország: Az első diktatúra az EU-ban?” – kérdezte cikkének címében.

A diktátor felemelkedéséről szóló történet szerint a rendkívüli jogrend bevezetése azt jelentette, hogy Magyarországon sohasem lesz visszatérés a szokásos parlamenti ügymenethez.

Érdemes megjegyezni, hogy más kormányokat, amelyek hasonló rendkívüli felhatalmazást kaptak, nem vádolt senki efféle gonosz szándékokkal. De hát miért mérik Magyarországot más mértékkel? A riogatók válasza megrendítő: „Mert Orbán nem megbízható”. Így is fogalmazhattak volna: „Mert nem kedveljük”.

Frank Füredi teljes írása a Látószög blogon olvasható.