Hiteltelenek a kormány gazdaságpolitikáját érő baloldali támadások

Korábban a kormány járvány-ellenes intézkedéseit hátráltatták, most pedig a kormány gazdaságvédelmi akciótervét támadják a balliberális politikusok, miközben kormányzásuk idején még a 2008-as gazdasági válságot megelőzően is lényegesen rosszabbak voltak Magyarország gazdasági és társadalmi mutatói, mint most, a járvány tetőzését követően – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, az előrejelzések szerint a cselekvőképes politikai és stabil gazdasági alapoknak köszönhetően Magyarország a régió több országához hasonlóan jóval kisebb gazdasági visszaesést fog elszenvedni, mint a járvány által leginkább érintett és már eleve rossz állapotban lévő nyugati és déli uniós tagállamok. Hozzátette, mindez annak a 2010 óta folytatott sikeres gazdaságpolitikának köszönhető, amely szakított a balliberális oldal megszorító politikájával.

Az elmúlt egy évtized folyamatai jelentősen átrajzolták Európa erőviszonyait, a korábbi sereghajtók dinamikus erősödésen vannak túl, míg számos meghatározó nyugati tagállam súlyos politikai, gazdasági és társadalmi problémával küzd – mondta Deák Dániel élő videóelemzésében. A vezető elemző szerint a koronavírus-járvány éppen azokat a nyugat-európai és dél-európai országokat érintette a legsúlyosabban, amelyek már eleve rossz gazdasági és politikai állapotban voltak, míg az elmúlt évek sikertörténeteinek számító közép-európai országok lényegesen kevesebb áldozattal vészelték át az elmúlt hónapokat.

Hozzátette, az előrejelzések szerint ráadásul a cselekvőképes politikai és stabil gazdasági alapoknak köszönhetően például Magyarország a régió több országához hasonlóan jóval kisebb gazdasági visszaesést fog elszenvedni, mint a járvány által leginkább érintett és már eleve rossz állapotban lévő nyugati és déli tagállamok.

Mindennek köszönhetően véleménye szerint Magyarország és a V4-ek politikai súlya tovább erősödhet az uniós tárgyalásokon, ez a régió megerősödve kerülhet ki a mostani válságból – mondta.

Ezt jelzik szerinte 2020 első negyedévének GDP adatai is, amely időszaknak a nagyrészében ugyan még nem voltak érvényben korlátozó intézkedések, de a tavalyi első negyedévvel összevetve például Franciaország (-5,4 százalék), Olaszország (-4,8 százalék) és Spanyolország (-4,1 százalék) már komoly gazdasági visszaesést szenvedett el, míg több közép-európai ország, köztük Magyarország is növekedni tudott. De ugyanezt a támasztja alá egyebek mellett az IMF előrejelzése is, amely szerint az Európai Unióban idén a magyar bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt. Ráadásul a Valutaalap várakozásai szerint csupán hat olyan ország lesz az unióban, amely 2021-ben nagyobb növekedést fog produkálni az idei visszaesésnél, ezek közül egyik sem nyugat-európai tagállam, ugyanakkor köztük van Magyarország – tette hozzá.

Mindezek ellenére a balliberális oldal minden nap éles kritikákat fogalmaz meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatosan, miközben az ő kormányzások alatt lényegesen rosszabb állapotban érte hazánkat a 2008-as gazdasági világválság, mint most a koronavírus-járvány.

A Gyurcsány-kormány tehát nem csak a 2008-as gazdasági világválságot kezelte félre, hanem már a válságot megelőzően – az európai konjunktúra ellenére – is jelentősen romlottak hazánk gazdasági és társadalmi mutatói – mondta Deák Dániel.

A vezető elemző kiemelte, hogy 2002 és 2010 között például nem volt egyetlen olyan év sem, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. 2002-ben csaknem 6 százalék volt az álláskeresők aránya, a 2008-as globális pénzügyi válságot megelőző évben már majdnem 8 százalék. A válság kitörésekor összesen 3 millió 981 ezer ember dolgozott. 2010-ben pedig a balliberális kormány megszorító politikájának eredményeként pedig már jóval 10 százalék fölé nőtt az álláskeresők aránya, a foglalkoztatottak száma 3 millió 700 ezer alá csökkent. Most még a koronavírus-járvány alatt is lényegesen többen dolgoztak a 2010 előtti időszaknál, 2020. február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer fő volt. Míg a balliberális kormányzás alatt a foglalkoztatottsági mutatóinkkal Európa szégyenpadjára kerültünk, addig most a sikeres válságkezelésnek és a stabil alapoknak köszönhetően az IMF előrejelzése szerint is hamar kilábal a munkaerőpiac az elmúlt hónapok visszaeséséből – mondta Deák Dániel.

Szintén jól mutatja az elemző szerint, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején rossz állapotban volt Magyarország, hogy a GDP-növekedés 2007-re gyakorlatilag megállt, majd a 2008-as világválság leginkább Magyarországot ütötte meg Európában: 7 százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2009-ben.

Hazánk tehát már legyengült állapotban szembesült a válsággal, ráadásul ezt a rossz gazdasági teljesítményt is csak a kiugróan magas eladósodottsággal, államháztartási hiánnyal tudta a balliberális kormány fenntartani – mondta.

Hozzátette: a maastrichti kritériumok alapján elviekben 3 százalék alá leszorítani kívánt hiány 2002 és 2010 között közelebb állt a 10, mint a nulla százalékhoz: 2006-ban például 9,3 százalék volt az államháztartás hiánya. Ennek az elképesztően felelőtlen gazdaságpolitikának az lett az eredménye, hogy mind a mai napig megterheli az országot a magas államadósság, amely 2002 és 2010 között a GDP arányában 55 százalékról közel 80 százalékra nőtt – hangsúlyozta Deák Dániel.

A vezető elemző kiemelte, a sikeres gazdasági mozgástérbővítésnek és 2010 óta stabil kormányzásnak köszönhetően világos gazdasági és társadalompolitikai irányvonal jellemzi Magyarországot, a 2010 előtti időszakkal ellentétben szinte minden mutatószám jelentős javulást mutatott 2020-ig.

Meglehetősen hiteltelen tehát szerinte az ellenzék gazdaságpolitikai kritikája, hiszen míg most van elegendő erő ahhoz, hogy az ország – külső segítség nélkül – ismét talpra álljon a koronavírus-járványt követően, míg a balliberális kormányzás idején erre remény sem volt a 2008-as válság után.