Gyorsan rendezte sorait a jobboldal

Két hét alatt lezárult a kegyelmi ügyből fakadó belpolitikai helyzet, a jobboldal kifejezetten gyorsan rendezte sorait és már az új államfő személye is megvan – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a héten már csak pár százan jelentek meg a baloldali tüntetésen, a balliberális oldal nem tud még csak középtávon sem profitálni az ügyből. Sulyok Tamás személye kapcsán elmondta, hogy a kiterjedt jogi szakmai és vezetői gyakorlatával várhatóan minimalizálni tudja majd az olyan hibák előfordulási lehetőségét a Sándor-palotában, mint amely miatt az elődjének, Novák Katalinnak le kellett mondania. Hozzátette: személye képes megtestesíteni a nemzet egységét, érdemben a balliberális oldal sem tudja kritizálni a jelölését.

Rendkívül gyorsan, két hét alatt lezárta a kegyelmi ügyből fakadó belpolitikai helyzetet a jobboldal, a héten már csak pár százan vettek részt az ügyben tartott baloldali tiltakozáson, a kormánypártok pedig megjelölték az új államfő-jelöltjüket – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hangsúlyozta: ez azt jelzi, hogy az ügyből már középtávon sem tud politikai szempontból profitálni a balliberális oldal, a jobboldal sikeresen kezelte a krízishelyzetet és gyorsan lezárta azt. Hozzátette: a kormányoldal át is vette a kezdeményezést a témában, ugyanis Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön azt is bejelentette, tervezik a második gyerekvédelmi csomag elfogadását, ebben húsz törvénymódosítás várható. Ezek között szerepel például, hogy tovább szigorodnak a pedofil bűncselekmények büntetési tételei: a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha nem évülhetnek majd el, nem lesz lehetőség szabadlábra helyezésre ilyen elítélt bűnelkövetőknél, valamint soha többé nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket – foglalta össze az elemző.

Deák Dániel szerint érdemes lesz majd figyelni a balliberális oldal viselkedését a tervezett gyermekvédelmi szigorítások ügyében, valóban fontos-e számukra a gyermekvédelem, vagy csak politikai kampánytémaként használták fel azt az elmúlt napokban.

Utóbbit támasztja alá, hogy a korábbi gyermekvédelmi intézkedéseket sem szavazták meg az Országgyűlésben, ráadásul az LMBTQ-lobbi kérdésében egyértelműen beálltak a globalista álláspont mögé, miközben a kormányoldal célja, hogy 18 év alatt a szülők dönthessenek a gyermekek szexuális neveléséről – mondta az elemző.

Az új államfő-jelölt, Sulyok Tamás kapcsán az elemző elmondta, a 67 köztiszteletben álló jogász és egyetemi oktató várhatóan képes lesz megtestesíteni a nemzet egységét, a balliberális oldal sem tud érdemben belekötni személyébe. Szintén fontos szempont szerinte, hogy a kiterjedt jogi szakmai és vezetői gyakorlatával várhatóan minimalizálni tudja majd az olyan hibák előfordulási lehetőségét a Sándor-palotában, mint amely miatt az elődjének, Novák Katalinnak le kellett mondania. Mivel a kormánypártoknak kétharmados többsége van a parlamentben, így minden bizonnyal ő lesz a következő köztársasági elnöke Magyarországnak – fogalmazott. Az életútja kapcsán elmondta: Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete. 2015. március 30-án, április 1-i hatállyal, az Alkotmánybíróság teljes ülése a testület elnökhelyettesévé választotta. 2016. november 22-én pedig az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta – részletezte Deák Dániel.

A pártpolitikai helyzet kapcsán elmondta, az elmúlt napok eseményei a jobboldal táborát összezárta, ami a júniusi választás szempontjából kifejezetten előnyös.

A helyzetet az elemző ahhoz hasonlította, mint amikor a 2018-as parlamenti választás előtt pár hónappal Márki-Zay Péter nyert a hódmezővásárhelyi polgármester választáson. Akkor is összezárt a jobboldali tábor, mindenki érezte a fenyegetettséget, amelynek köszönhetően kétharmados győzelmet aratott egy sikeres kampányt követően a Fidesz–KDNP. Az elemző szerint most is hasonlóra lehet számítani, hamarosan megnevezik az összes jelöltjüket a kormánypártok és várhatóan teljes erőbedobással megindul majd a választási kampány – zárta a videóelemzését.