Gyurcsányon múlik Karácsony politikai sorsa

Gyurcsány Ferenc három hete egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy nem elégedett Karácsony Gergellyel, ugyanis szerinte „hazafias kötelezettsége” lenne, hogy Budapestet szembefordítsa a kormánnyal. Ennek az elvárásnak próbálhat megfelelni a főpolgármester, amikor arról beszél, hogy Budapest nem fog eleget tenni az adóbefizetési kötelezettségének, „felfüggesztik a kormány finanszírozását” – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindez csupán egy politikai blöff, ugyanis – ahogy arról Tarlós István beszélt – a fővárosnak nem áll módjában nem befizetnie a szolidaritási adót, hiszen ez az összeg eleve nem is jelenik meg a főváros számláján. Hozzátette: a főváros csődjével való riogatás bevett kommunikációs elem Karácsony Gergely részéről, megválasztása óta rendszeresen él ezzel az eszközzel, miközben a főváros adóbevételei jelentősen nőttek.

Gyurcsány Ferenc három hete a SpiritFm műsorában elárulta: úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet. A DK-elnök szerint azonban Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy „szabad Magyarország” megteremtésének, de ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben, és nem helyettes államtitkárokkal konzultálni még 2 milliárd forintról, hanem nekimenni a kormánynak. „A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost” – fejtette ki akkor Gyurcsány.

Deák Dániel szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert a DK vezetője megkerülhetetlen a balliberális oldalon és a pártja nélkül a fővárosban sem tud döntést hozni Karácsony Gergely. Emellett a főpolgármesternek elengedhetetlen a DK támogatása is az újraválasztáshoz, így mindenképpen azt kell tennie, amit Gyurcsány Ferenc elvár tőle – hangsúlyozta az elemző.

Ennek megfelelően Karácsony Gergely igyekszik erőt felmutatni és megfelelni annak az elvárásnak, amit Gyurcsány Ferenc támasztott vele szemben.

A főpolgármester a DK vezetőjének kéréséhez híven konfrontálódik a kormánnyal, egyenesen úgy fogalmazott: „a főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását” és megtagadja az adóbefizetési kötelezettségét. Az elemző szerint a kemény szavak mögött csupán egy politikai blöff húzódik meg, ugyanis ahogyan azt Tarlós István egy televízióműsorban elmondta, a szolidaritási adót nem tudja nem befizetni a főváros, ugyanis a Magyar Államkincstártól eleve nem kapják meg ezt az összeget, a pénz nem jelenik meg a főváros számláján.

Budapest anyagi helyzete kapcsán kiemelte: 2019-ben komoly százmilliárdos nagyságrendű megtakarítással vette át a főváros vezetését Karácsony Gergely, ráadásul az elmúlt években jelentős mennyiségben nőttek az adóbevételek is, csak az idei évben 76,4 milliárd forinttal nőnek az iparűzési adóbevételei a főváros saját költségvetési rendelete szerint. Emellett fontos hangsúlyozni az elemző szerint, hogy a szolidaritási adó nem is a kormányé, hanem a szegényebb önkormányzatok kapják meg ezt az összeget automatikusan. Szintén fontos szempont az elemző szerint, hogy a fővárosi kerületek jelentős rezsitámogatást kaptak az utóbbi időszakban, a Lánchíd felújítása kapcsán pedig 6 milliárd forintot utal át a kormány a fővárosnak, amennyiben teljesítette a megállapodásban foglaltakat, májustól pedig megfelezi az önkormányzatok rezsijét a kormány.

Deák Dániel emlékeztetett: Karácsony Gergely lényegében azóta riogat Budapest csődjével, amióta megválasztották.

Már pár hónappal a 2019-es választás után, 2020 júniusában elkezdte a hangulatkeltést, ekkor azt mondta: „csak az a kérdés, melyik évben megy csődbe Budapest” és állítása szerint még az „omladozó Városháza” felújítására sem jut pénze Budapestnek. Miután 2020-ban végül nem ment csődbe a főváros, a 2021-es évet is azzal kezdte a baloldali városvezetés: csődbe mehet év végén a főváros. A csőd ekkor sem következett be, de 2021 februárjában konkrét dátumot is megjelöltek, mint mondták: 2021 november végére fizetésképtelen lehet a főváros. Ekkor már javában zajlott a kampányidőszak, amelyen vélhetően ezzel a riogatással akartak győzelmet aratni – fogalmazott az elemző.

Közeledve a baloldali előválasztáshoz és a parlamenti választáshoz, 2021 júliusában ismét azt állították, hogy csődközeli helyzetbe sodródott a főváros. A 2022-es választási kampányban is végig azzal riogattak, hogy ha nem a baloldal nyer, akkor csődbe megy a főváros. A kampányban azt is mondták, ha nem kapnak kormánytámogatást, néhány napon belül leállhat a budapesti tömegközlekedés. Később ez is csupán kampányfogásnak minősült, azonban a választási kampány után sem csitult a riogatás, legutóbb tavaly októberben állította azt Karácsony, hogy 2023 márciusára megy csődbe Budapest. Most már április vége van, így ez is csak politikai hangulatkeltésnek bizonyult – részletezte, hozzátéve: miután lejárt a legutolsó céldátum, most ismét elővette Karácsony Gergely a „csődkártyát”.