„Ez a Fidesz korszaka”

Az 1988-ban nemzedéki pártként alapított Fiatal Demokraták Szövetsége elsőként kezdeményezte a rendszerváltoztatást, majd a 2010-es választások után be is fejezte azt, sőt az elmúlt évtizedben új politikai-társadalmi rendszert építve össznemzeti párttá bővült. Az ehhez szükséges ideológiai és szervezeti módosulások ellenére mindvégig az maradt, ami kezdettől fogva volt: antikommunista és nemzeti párt. Ehhez a változatlan alaphoz társult a polgári kormányzás tapasztalata, a néppárttá bővülés sikere, a kereszténydemokratákkal kötött történelmi szövetség és a szuverenista álláspont képviselete. A Fidesz 35 éves útjáról szólt a Mozgásban legújabb adása, amelynek vendégei ezúttal a Fidesz alapító tagjai, Bayer Zsolt újságíró–műsorvezető és Deutsch Tamás a Fidesz Európai Parlamenti képviselője voltak.

Évtizedeken átívelő következetesség

A beszélgetés elején a vendégek hasonlóképp vélekedtek annak kapcsán, hogy a Fidesz sikere a következetességben, a hűségben, a becsületben és a hitben rejlik leginkább, hiszen az 1990 óta eltűnt vagy eljelentéktelenedett pártok sora mutatja, hogy ezen értékek hiánya vagy elárulása hová vezetett. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a Fidesz tagjai a legnehezebb időkben is kiálltak egymás mellett, és összezártak azokkal szemben, akik szét akarták szakítani a pártot, ennek következtében pedig az évtizedek alatt az egymás iránti lojalitás és a hűség hálója valósággal átszőtte a Fideszt.

Bayer Zsolt meglátása szerint nem létezhet olyan mértékű politikai haszon, amiért cserébe egy párt az alapvető értékeit feladja. Példaként az SZDSZ-t említette, amely elhitte, hogy antikommunista pártként büntetlenül koalícióra léphet a posztkommunista MSZP-vel, ám ennek meg is lett az eredménye végül, és a választók ítéletet mondtak felettük. Deutsch Tamás azt fűzte hozzá, hogy a Fidesz 1998-as választási győzelmének egyik legfőbb oka az volt, hogy megszületett az első büntetés azokkal a pártokkal szemben, amelyek elárulták alapvető értékeiket, amit Bayer Zsolt úgy fogalmazott meg, hogy ezen a választáson erkölcsi fedezete egyedül a Fidesznek maradt.

A 2002-es választási vereség kapcsán a Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, hogy a kudarcokból, hibákból és rossz eredményekből lehet tanulni, ebből fakadóan pedig 2003–2004-re világossá is vált, hogy milyen következtetéseket kell levonni ebből. Az újságíró–műsorvezető szerint a 2002-es választási eredmények alapján a Fidesznél két főbb tanulságot tudtak leszűrni: egyrészt a sajtó és nyilvánosság hiányában nehéz választást nyerni, bármennyire is volt kifejezetten jónak nevezhető az 1998 és 2002 közötti kormányzás, másrészt pedig szükség van a polgári körök kiépítésére, valamint a néppártosodás megkezdésére. A párton belüli bajtársiasság mértékét jól jelzi, hogy noha 2006-ban még nagyobb volt a vereség, mint egy választással korábban, a közösség mégsem bomlott fel, sőt csak erősebbé vált.

Ha nincs a 2002-es kiábrándító eredmény, akkor soha nem jöhetett volna létre a 2010 után bekövetkező korszak, és nem nyert volna kétharmaddal a Fidesz–KDNP – fűzte hozzá Deutsch Tamás.

A politikai vezető fontossága

Deutsch Tamás szerint napjaink korszelleme tagadja a történelmi személyiségek jelentőségét, miközben ezek a személyek fontos szerepet játszanak a sikerben, legyen szó akár politikáról, akár a sportról. Mi sem mutatja jobban a Fidesz-recept sikerét, hogy hiába ismerik annak összetevőit sokan, bárki nem tudja lemásolni, mivel annak alkalmazásához is képességekre van szükség. Bayer Zsolt ennek kapcsán kifejtette, hogy az előbb-utóbb meghozza az eredményét, ha egy politikai formáció két kudarc után sem hullik szét, továbbra is hisz a vezetőjében, önmagában, és mindabban, amit képvisel. Ha mindezt a társadalom felé is hitelesen tudja közvetíteni, amelynek tagjai rezonálnak is erre és bizalmat szavaznak a hiteles és nagyformátumú vezetőnek, akkor annak négy egymás utáni kétharmados választási győzelem lesz az eredménye.

Az tehát kétségtelen, hogy Orbán Viktor nélkül a Fidesz sem lenne ugyanaz – hangsúlyozta.

A beszélgetés végén Deutsch Tamás Kövér László szavait idézve úgy fogalmazott, hogy még a kritikus ellenfelek is Fidesz-korszakként fogják leírni a mostani időszakot, ami azonban hatalmas felelősséggel is jár. Emellett azon véleményét is megosztotta a Fidesz EP-képviselője, hogy Európa a vesztébe rohan, ezért a hazai rendszerváltoztatáshoz hasonló európai rendszerváltoztatásra van szükség. Ezért dolgozik együtt a Fidesz más olyan nemzeti, kereszténydemokrata és szuverenista partnerekkel, akik Európa alapértékeihez akarnak visszatérni, és a valaha már létezett helyzetet újra előidézni. Bayer Zsolt szerint a magyar kormánynak az a küldetése, hogy Európát átvigye a túlsó partra, és a kontinens visszanyerje azon régi fényét, amire gyakorlatilag még Fidesz megalapítása előtt is az ígéret földjeként tekintettünk mindannyian.