Hiába próbálják szétszedni, a V4-ek egyben maradnak

A tegnapi V4-csúcs jól mutatja, hogy hiába próbálják megtörni a visegrádi országok közötti együttműködést a nyugati országok, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország továbbra is szorosan együttműködik, hiszen ez a négy ország csak így tudja érvényesíteni az érdekeit az Európai Unión belül – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a négy ország ugyan nem ért egyet az orosz–ukrán háború több kérdésében, de a NATO és az EU tagjaként a fő stratégiai célok azonosak. Magyarország számára a mostani találkozó az uniós források ügyében is fontos volt, ugyanis a hazánknak járó pénzek kérdésében az Európai Tanács dönt majd, ahol a V4-ek szavazata nagy súlyt képvisel majd minősített többségi szavazásnál.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy szeptemberi lapinterjúban jelentette be: a lengyelek visszatérnek Magyarországhoz és a V4-es együttműködéshez. A lengyelek látványos közeledését minden bizonnyal az hozta el, hogy az Európai Bizottság mégsem utalta nekik a helyreállítási pénzeket, hiába állapodtak meg róla már júniusban – fogalmazott Deák Dániel. Az elemző szerint emellett a lengyelek ismét rájöttek, hogy a nyugati nagyhatalmakkal szemben csakis a közép-európai együttműködéssel képesek felvenni a versenyt.

Ez egyébként a Visegrádi Együttműködés több száz éves történelmi előzménye is, hiszen a visegrádi királyi palotában 1335 novemberében azért találkozott a magyar, a cseh és a lengyel király, hogy elsimítsák ellentéteiket és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs árumegállító joga ellenében. Magyarán már 700 évvel ezelőtt is a nyugati hatalmak ellensúlyozása érdekében működtek együtt ezek az országok, így minden bizonnyal a mostani időszakot is túléli a V4-ek együttműködése – mondta.

A mostani V4-es csúcs előtt érzékelhető volt, hogy bizonyos politikai erők meg akarják törni a V4-ek együttműködését.

Emlékeztetett a múlt heti hírekre, miszerint Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament házelnöke és Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke bojkottálta a V4-ek találkozóját. Kiemelte: ez egy cseh belpolitikai helyezkedés eredménye, ahol Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel szemben foglaltak állást ezek a politikusok, aki fontos szövetségese Orbán Viktornak.

Mindezek ellenére a tegnapi V4-csúcs sikeresnek mondható, a felek hangsúlyozták, hogy fontos az együttműködés és ezeknek az országoknak a közös fellépése.

Mindez azért is fontos hazánk számára, mert az uniós források ügyében az Európai Tanácsban döntenek majd a tagállamok vezetői, így ha a V4-ek szavazatára számíthat Magyarország, akkor az komoly segítséget jelent majd a hazánk megbüntetéséhez szükséges minősített többség megakadályozásában – fogalmazott Deák Dániel.

Az orosz–ukrán háború ügye kapcsán kiemelte: Magyarország álláspontja a háború kirobbanása óta következetes, igyekszik a lehetőségekhez képest a lehető legjobban kimaradni ebből a konfliktusból, emellett az ország energiabiztonságát a kormány nem akarja veszélybe sodorni. Ebből a szempontból más a többi V4-es ország álláspontja, a lengyelek például szerves részesei ennek a konfliktusnak – mondta. Ettől függetlenül ezek az országok együtt tudnak működni az elemző szerint, a NATO és az EU tagjaként a stratégiai célok azonosan a háború kapcsán is.

A V4-ek együttműködésének egyik kulcsfontosságú kérdése az illegális migráció, amelynek kapcsán a négy ország szorosan együttműködik. A visegrádi országok már régóta segítenek Magyarországnak a határvédelemben, ez a továbbiakban is fennmarad, emellett a védekezés határvonalát igyekeznek délebbre tolni, hogy ne a magyar–szerb, hanem a szerb–macedón határon állítsák meg az illegális migránsokat – zárta videóelemzését az elemző.