Baloldali fedősztori a „mikroadomány”

Szinte minden állítását azonnal cáfolni lehet a külföldi finanszírozási botrány ügyében a baloldalnak, hiába próbálja mentegetni őket még az ellenzéki sajtó is – fogalmazott legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az internetes mentésekből kiderült, hogy az eredeti állításaikkal ellentétben nem mikroadományok ezreiből finanszírozzák magukat, ráadásul semmilyen módon nem ellenőrizték az „adományozók” állampolgárságát. Egyre világosabb, hogy valójában semmilyen mikroadomány nincsen, az csupán egy fedősztori, amivel leplezni próbálják a Soros-hálózattól kapott milliárdokat. Mindez azért komoly veszély, mert a mostani háborús és válságokkal teli időszakban minden politikai erőnek a nemzeti érdekeket kellene követnie, nem pedig külföldi finanszírozók elvárásait teljesíteni – fogalmazott.

A balliberális oldal egy hazugságspirálba került, ugyanis folyamatosan olyan magyarázattal állnak elő a külföldi finanszírozás ügyében, amelyet könnyedén lehet cáfolni. Ezt tette a hétvégén Rákay Philip is, aki Karácsony Gergely korábbi tanácsadójának, Korányi Dávid nevével fémjelzett Action for Democracy (AfD) honlapjáról mutatott be képernyőmentéseket, amely bizonyítja, hogy a baloldal hónapok óta valótlant állít arról, pontosan kitől és mire érkezett a hárommilliárd forintnyi támogatás. Három dolog ezekből a dokumentumokból kiderült: pártpolitikai kampányolásra fordították a külföldi pénzeket, nem ellenőrizték az „adományozók” állampolgárságát, emellett nem ezrek vagy tízezrek adományoztak, hanem csupán 11 ember. Az Action for Democracy közösségi oldalai is fiktívek, azon érdemi tevékenység vagy adománygyűjtés egyáltalán nem működött – fogalmazott Deák Dániel.

A rendelkezésre álló információk alapján teljesen egyértelmű, hogy a mikroadományokról szóló történetet csak azért találták ki, hogy azzal egyfajta fedősztoriként eltakarják a külföldi finanszírozást, amely a Soros-hálózat felől érkezik – mondta az elemző. Kiemelte: a titkosszolgálati vizsgálatókból kiderült, hogy nem csak a kampányolásra kaptak jelentős összegeket az Egyesült Államokból, hanem baloldali sajtótermékek és a baloldal holdudvarának tagjai is kaptak ezekből az összegekből.

Az elemző kiemelte: innentől kezdve a balliberális sajtótermékek „mikroadományait” is érdemes fenntartásokkal kezelni, szinte elképzelhetetlen, hogy a nagyszámú baloldali sajtótermék ilyenekből fedezné a többmilliárdos kiadásait.

Deák Dániel hangsúlyozta, az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján jól látható, hogy Márki-Zay Pétert igyekeznek előtérben tartani a balliberális oldalon, vele vitetnék el a balhét, de a valódi főszereplők Karácsony Gergely körül összpontosulnak. Ilyen személy Korányi Dávid is, aki az összekötő volt az amerikai finanszírozók és a hazai baloldal között. Emlékezetes, amíg Karácsony Gergely versenyben volt, az ő esetében működött ez a finanszírozási modell, a 99 Mozgalom nevű szervezeten finanszírozták a több százmillióba kerülő előválasztási kampányát a főpolgármesternek.

Hozzátette: miután Karácsony Gergely visszalépett, az eredetileg rá kialakított finanszírozási modellt Márki-Zay Péterre szabták, de ő csak egy mellékszereplő, aki az elszólásaival lebuktatta az egész működési modellt.

A vezető elemző emellett kiemelte, hogy a mostani háborús időszakban különösen fontos, hogy minden politikai szereplő a nemzeti érdekeket tartsa szem előtt, ugyanis egyetlen rossz döntés az ország számára rendkívül káros lehet. Ezért is rendkívül káros, hogy a balliberális oldalt külföldről finanszírozzák és látványosan külföldi érdekek alakítják a politikájukat, ugyanis így a mostani válsághelyzetben sem lehet arra számítani, hogy a nemzeti érdekeket szem előtt tartva politizáljanak – fogalmazott. Álláspontja szerint a mostani botránynak egyértelműen lesz politikai következménye, ugyanis a választók negatívan ítélik meg, ha egy politikai erő külföldi pénzért cserébe idegen érdekeket képvisel. Emiatt láthatjuk azt a közvélemény-kutatásokban, hogy a mostani válságos időszak ellenére sem növekedik a támogatottságuk – tette hozzá.