Ivan Krastev a XXI. Század Intézet konferenciáján

Ivan Krastev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnöke és a bécsi Társadalomtudományi Intézet (IMW) állandó tagja liberális politikatudósként nem a már nyugati társaitól megszokott érveket ismételgeti, hanem tényleg megpróbálja megérteni a keleti uniós tagállamok nézőpontját. November 14-én a XXI. Század Intézet A történelem, ami nem ért véget című nemzetközi konferenciáján az „1989 és a másolás imperatívusza” címen tart előadást.

Alapító tagja a Külkapcsolatok Európai Tanácsának; tagja a Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumának, továbbá a New York Times véleményrovatának állandó szerzője. Az esseni székhelyű Mercator Alapítvány vezető munkatársa. Írásaiban gyakran foglalkozik a kelet-európai országokkal. Többek között arra keresi a választ, hogy milyen okok vezettek a liberalizmus válságához.

A The Guardian című lapban nemrég megjelent írásában többek között azt emelte ki, hogy a rendszerváltoztatás liberális értelmiségi elitje óriási hibát követett el Kelet-Európában, hiszen az 1989 és 1990 közötti időszak viszonylag kis politikai veszteségek mellett tette volna lehetővé, hogy létrejöjjön egy sajátos kelet-közép-európai demokratikus modell. Véleménye szerint a kilencvenes évek privatizációs folyamatai, majd a 2008-as válság kezelése bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a liberális gazdasági elit tevékenysége nem volt több mint „kaszinó kapitalizmus”.

Legutóbb megjelent angol nyelvű könyvei: In Mistrust We Trust: Can Democracy Survive When We Don’t Trust Our Leaders? (Erős várunk nekünk a bizalmatlanság. Fennmaradhat-e a demokrácia, ha nem bízunk vezetőinkben?, TED Books, 2013); Democracy Disrupted. The Global Politics on Protest (Üzemzavar a demokráciában. Tiltakozás a globális politika ellen, UPenn Press, 2014); After Europe (Európa után, UPenn Press, 2017). Ivan Krastev Stephen Holmes-szal, New Yorki Egyetem professzorával hamarosan megjelenő közös elemzése (The Light that Failed – A fény kialszik. Penguin, 2019) a csupán utánzásra építő politika veszélyeivel foglalkozik.