Kaktusz: Mi van akkor, ha veszít a baloldal?

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A vendégek a legutóbbi adásban arról beszélgettek, hogy milyen alternatívák állnak az ellenzék rendelkezésére egy esetleges áprilisi választási vereséget követően. Meglátásuk szerint a jelenlegi baloldali koalíciót alkotó pártok már több éve komoly identitásválságban vannak, aminek megoldása közel sem lesz egyszerű és rövid folyamat.

A beszélgetés fő témáját az a kérdés szolgáltatta, hogy mi várható a baloldalon egy esetleges ellenzéki vereséget követően. Gerő András ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ebben az esetben fontos, hogy ne csak szerkezeti, hanem tartalmi változás is történjen a baloldali pártok között, amik jól láthatóan már tizenkét éve identitásválságtól szenvednek. Ezért véleménye szerint a baloldal újrafogalmazására lenne szükség, aminek azonban nem csak retorikai, hanem tartalmi szinten is meg kell történnie a változás elérésének érdekében.

G. Fodor Gábor szerint az Orbán-kormányok a jobboldal mellett, a politikai erőtér baloldalát is sikeresen foglalták el az elmúlt tizenkét évben, míg a baloldali pártok már több éve ugyanazon a hibás logika és stratégia mentén igyekeznek megszólítani a választókat. Ezzel kapcsolatban a politikai filozófus elmondta, hogy véleménye szerint a Fidesz a 90’-es évek közepe óta sikerrel hajtott végre egy integrációs folyamatot, aminek köszönhetően mára egy egységes tömb alakult ki a jobboldalon. Ezzel szemben a baloldalon továbbra sem beszélhetünk homogén tömbről, ma is sok kis pártot és sokféle elképzelést láthatunk, ahol ráadásul az Orbánhoz hasonló politikai személyiségek is hiányoznak.

Gerő András ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ugyan korábban úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc alternatívaként szolgálhat a baloldal számára, mára azonban világossá vált, hogy nem alkalmas a vezető szerepre. G. Fodor Gábor hozzátette, hogy a politikus mára egy olyan tehertétellé vált, ami egy új politikai személy felszínre kerülését is megakadályozza, ez pedig szintén komoly problémát jelent a baloldalon. A vendégek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyar ellenzéknek így mindenképpen újra kell majd fogalmaznia önmagát egy esetleges vereséget követően, ez azonban egységes jövőkép nélkül várhatóan egy hosszabb folyamat lesz.