Kaktusz: Politikai zombikból „tiszták koalíciója”

A XXI. Század Intézet új, Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, húsz-huszonöt percben a kampány aktuális kérdéseiről. Az első adás témája mi más lehetett volna, mint a hétvégén végre-valahára révbe ért baloldali előválasztás. A műsorban ennek kapcsán szó esett többek között a „tiszták koalíciójáról”, amelyben továbbra is az ellenzék politikai zombijai játszanak kulcsszerepet, valamint a messziről jött ember, azaz Márki-Zay Péter karakteréről, akit politikai porszívóügynöknek neveztek.

A beszélgetés csapásiránya hamar az ellenzéki előválasztás győztese, Márki-Zay Péter karaktere felé irányult, akiről nem sok mindent tudunk, különösen azt nem, hogy ki finanszírozza a kampányát s mit várnak tőle ezért cserében? Gerő András szerint egy ígérgető politikai hippiről, G. Fodor szerint hittérítői ambíciókkal megáldott porszívóügynökről van szó. Abban viszont egyetértettek, hogy a „kicsik forradalmát” meghirdető és a „szeretet nyelvét” ígérő messziről jött ember veszélyes mutatványra készül, amikor az elmúlt harminc évünket készül kukába hajítani.

Miért is lenne szükség a magyar történelem legszabadabb korszakának lebontására? – tette fel a kérdést Gerő András. Mert bár a regnáló kormányzatot számtalanszor minősítették olyan, már jócskán foglalt fogalmakkal, mint a diktatúra, vagy a „mutáns fasizmus”, egy valódi elnyomó rendszerben nem kerülhetne sor előválasztásra, sőt semmilyenre sem, és nem működne olyan sajtótermék, amely ezt megírná… Az ellenzéki térfél olyan politikai zombikkal van tele, akik valójában nem a rendszert akarják leváltani, hanem hatalomtechnikai alkuk révén Orbán Viktort – ezt már G. Fodor Gábor mondta, majd hozzátette: a nemzetközi erők felmérték, hogy Dobrev Klárával és Karácsony Gergellyel nem lehet megbuktatni a miniszterelnököt, ezért esett a választásuk Márki-Zay Péterre. Aki azonban mintha nem is kormány- vagy rendszerváltásra, hanem a parlamentáris demokrácia és a többpártrendszer felszámolására készülődne.

Ilyen és ehhez hasonló szúrós gondolatok és karcos vélemények hangzottak el a Kaktusz debütáló adásában, amely itt tekinthető meg: