Kaktusz: Téliszüneten az ellenzék

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A legújabb adásban szó esett az Európát érintő energiaválságról, valamint az Orbán-kabinet kormányzóképességről, miközben az ellenzék vízió és mondanivaló nélkül maradt, annyira elfáradt saját belső versengésében.

A beszélgetés kiindulópontjául az Európát érintő energiaválság szolgált. Míg Magyarországon a kormányzat évek óta szuverenitáskérdésnek tekinti a rezsicsökkentést, addig Nyugat-Európa országai most tapasztalják meg, hogy állami beavatkozás nélkül a piac mennyire kiszolgáltatott az energiaáraknak. Idehaza nem ideológiai, hanem társadalmi kérdés a rezsi alacsonyan tartása, Nyugaton azonban a lakossággal fizettetik meg az energiahordozók drágulását, sőt újabban a környezetszennyezéssel is így tennének, egy európai zöldadó formájában. Gerő András szerint éppen ezért a jó kormányzás abban áll, hogy egy kormányzat képes-e megoldani a strukturális problémákat, mindenféle ideológiai felhang nélkül. A történészprofesszor szerint például bár az atomerőművekkel és a fosszilis energiahordozókkal szembeni kritika jogos lehet, megfelelő alternatívát kell kínálni helyettük. Ennek kapcsán G. Fodor Gábor azt mondta, hogy a brüsszeli akaratot végrehajtó ellenzék a multinacionális vállalatok helyett idehaza is a fogyasztókkal akarja megfizettetni a zöld átállás árát.

Abban egyetértettek, hogy mivel az ellenzék a kormánnyal ellentétben nincs cselekvő pozícióban, kevesebb lehetősége van az érvényesülésre, ám még ezt sem használja ki. Vízió helyett paktumok, konstruktív javaslatok helyett totális elutasítás jellemzik, ami érthetően nem teszi szimpatikusabbá. Gerő szerint az ellenzéknek nincs alternatív víziója Magyarországról, míg G. Fodor szerint egyszerűen képtelenek jobb ajánlattal előállni. A mondanivaló hiánya és az előválasztás okozta fáradtság miatt az ellenzék eltűnt a politikai porondról, téliszünetre ment.

A műsor értékelhető és megtekinthető: