Kampánykezdet: a baloldal tovább osztódik

A Kutyapártban kiéleződtek a belső ellentétek, amelyet most ugyan átmenetileg kezeltek, de a párt a többi balliberális formációhoz hasonlóan permanens válság elé néz, ugyanis se közös vízió, se elképzelés nincs a párt terveit illetően – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ugyanez jellemző a legtöbb balliberális formációra, amelyekkel a Kutyapárt együttműködik. Az egész folyamat nyertese az elemző szerint Gyurcsány Ferenc, akinek pártja egyedüliként mentes a belső feszültségektől és van koherens üzenete, így továbbra is ő maradhat a baloldal vezetője. Eközben március 15-én új ellenzéki formáció bonthat zászlót, ami tovább osztja a baloldali térfelet.

Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna lemondtak a Kutyapártban betöltött társelnöki pozíciójukról egy párton belüli vita miatt, ezt azonban a tagság végül nem fogadta el. A kiszivárgó információk szerint a párton belül komoly feszültség van, amit az is jelez, hogy az elmúlt napokban többen ki is távoztak – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: miután Tarcsay Tibor helyi szervező is kilépett a Magyar Kétfarkú Kutyapártból azt írta bejegyzésében, hogy rengeteg destruktív sértődöttséget képviselő ember csatlakozott a párthoz, amiből 2019 után viccpártiság helyett fásult szarkazmus lett, a tagság eközben egy direkt szűken tartott, javarészt anonim kör maradt, amit számon sem lehet kérni. Tarcsay szerint a Kutyapárt „ugyanolyan hitvány, mint a többi párt” – idézte az elemző.

Deák Dániel kiemelte: ez az egész helyzet a baloldali pártokból kiábrándult ellenzéki szavazók utolsó választási lehetőségét is tönkretette, ugyanis a Kutyapártra is ugyanazok a válságtünetek lettek jellemzőek, mint amit eddig a többi balliberális formációnál vagy éppen a baloldali összefogásnál tapasztaltunk meg. Hozzátette: a baloldali összefogás esetében is belső vitákat, elképzelés és víziónélküliséget tapasztalhattunk meg, ami végül 2022-ben történelmi vereséget eredményezett a baloldal számára. Ebből a helyzetből tudott profitálni a Kutyapárt, amely a felmérések szerint jelentősen növelte a támogatottságát.

A párt ugyanakkor viccpártból fokozatosan megpróbált egy hagyományos balliberális formációvá válni, már az EP-választásra is bejelentettek indulókat. A pártnak azonban a drogok legalizálásán túl semmilyen más közös nevezője nincsen, egy műsorban még azt sem tudták megválaszolni, hogy föderális vagy nemzetállamokon alapuló Európát szeretnének-e, ami egy alapvető kérdés az uniós jövőjét illetően – fogalmazott az elemző. „Amíg az ingyen sört kell megígérni, addig nem jönnek elő azok a konfliktusok, amelyek most a felszínre kerültek” – mondta, majd hozzátette: ugyanez a víziónélküliség jellemzi a legtöbb balliberális formációt, ezért is érezhetik sokan, hogy a Kutyapárt is egy lett a sok közül.

A mostani helyzetben az elemző szerint Gyurcsány Ferenc az egyértelmű nyertese, akinek pártja a balliberális oldalon képes belső válságok nélkül politizálni és még világos üzenetei is vannak.

Nem igaz ez a Momentumra, amely az elmúlt időszakban a belső válság miatt még pártelnököt is cserélt, de ugyancsak belső ellentétek feszítik szét a nulla százalékos Párbeszédet is, ahol például Szabó Tímeát tolták a háttérbe, mert a kiszivárgó hírek szerint nem volt surlódásmentes a kapcsolata a párt frakciójának többi tagjával – mondta az elemző. A Kutyapárt esetében a mostani belső ellentét és az azzal járó lemondások csupán egy permanens válság kezdeti szakasza, ugyanis a közös nevező nélküliség minden politikai formáció elhalásához vezet előbb vagy utóbb.

Kiemelte: ennek az eredménye, hogy tovább aprózódik a balliberális oldal.

Március 15-én várhatóan Magyar Péter is új pártot alapít, amivel Márki-Zay Péternek és Jakab Péternek állíthat ellenfelet és ugyanazt a szavazótábort darabolja tovább, amelyen már eddig is körülbelül 10 párt osztozott. Hiába van azonban egyre több politikai szereplő az ellenzéki térfélen, a felmérések szerint ebből nem tudnak profitálni, az elmúlt hetek belpolitikai viharai ellenére sem erősödött a támogatottságuk. A kampány pedig hamarosan elkezdődik, a Fidesz rendezte a sorait és várhatóan kampányüzemmódba kapcsol, amellyel megerősítheti vezető pozícióját a júniusi választásokra készülve – zárta videóelemzését Deák Dániel.