Keleti vakcinák nélkül elképzelhetetlen az újraindítás

Ha a baloldali politikusok akaratának megfelelően Magyarország kizárólag az akadozó brüsszeli vakcinabeszerzésre támaszkodna, akkor még csak gondolkodni sem lehetne a gazdaság újraindításáról – jelentette ki Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: a magyar kormány időben kapcsolt és már az év elején megállapodott az orosz és kínai vakcinák beszerzéséről, aminek köszönhetően közel dupla annyi embert lehetett már beoltani, mintha csak az akadozó uniós beszerzésre támaszkodtunk volna. Az elemző hozzátette: ennek köszönhetően júniusra teljesen újraindulhat a magyar gazdaság, míg a legtöbb európai ország az alacsonyabb átoltottsági szint miatt még sokáig zárva maradhat. A baloldali politikusok éppen ezért támadták a keleti vakcinabeszerzést, hiszen ők politikai okokból a válság elhúzódásában lettek volna érdekeltek – tette hozzá Deák Dániel, majd megjegyezte: szomorú, hogy miközben a baloldal a világ egyik leggyorsabb oltási programját folyamatosan támadja, Karácsony Gergely a teljesen üres német oltási pontokat mutogatja követendő példaként.

Deák Dániel legújabb videóelemzésében ismertette: a sikeres keleti vakcinabeszerzéseknek már a 33 százaléka megérkezett Magyarországra, míg az akadozó brüsszeli beszerzésből remélt oltóanyagoknak csupán a 12 százalékát szállították még le hazánknak. Ez azt eredményezi, hogy hiába vár az ország több nyugati vakcinát, mint keletit, jelenleg mindkét forrásból nagyjából ugyanannyi oltóanyag érkezett, miközben az orosz és a kínai vakcinákról szóló szerződéseket lényegesen később kötötte a magyar kormány.

Az elemző szerint ez is jól mutatja, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés rendkívül lassú, a keleti oltóanyagok nélkül még mindig kizárólag az idős és krónikus betegséggel küzdő emberek oltása zajlana Magyarországon – tette hozzá.

A sikeres önálló vakcinabeszerzésnek és a világviszonylatban is rendkívül gyors oltási kampánynak köszönhetően Magyarországon megkezdődhetett a gazdaság fokozatos újraindítása, így várhatóan júniusra visszakapjuk a korábban megszokott életünket – emelte ki Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, ezzel szemben azok az uniós tagállamok – amelyek a magyarországi baloldal álláspontjának megfelelően – kizárólag az uniós beszerzésre támaszkodnak, még csak meg sem tudják jósolni, hogy mikorra várható a korlátozások végleges feloldása. Jó példa erre az elemző szerint Olaszország, ahol az eredeti tervek szerint márciusban kezdődött volna el a tömeges oltás, ugyanakkor a kevés nyugati vakcina miatt még az idősek oltásával sem végeztek.

Ilyen körülmények között megjósolhatatlan, hogy például az olasz gazdaság mikor tud újraindulni, aminek súlyos gazdasági következménye lesznek majd – tette hozzá, majd megjegyezte: ez a legtöbb európai országra igaz.

Deák Dániel kiemelte: a baloldali politikusok a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta folyamatosan támadják a járvány elleni védekezést és ez az oltási program kapcsán sem volt másként. Kezdetben azt állították, hogy nincs is oltási program, majd azt hangoztatták, hogy lassan halad a magyarok oltása, emellett ellenezték a keleti vakcinabeszerzést és még az oltási regisztrációt és be akarták szüntetni – sorolta. Az elemző ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a valóság ezzel szemben az, hogy a magyar oltási program az egyik legsikeresebb Európában, amelyet jól mutat, hogy Magyarországon már 35 százalék a beoltottak aránya, míg az uniós átlag még 17 százalék sincsen. Hozzátette, ezt az eredményt nem sikerült volna elérni a keleti oltóanyagok beszerzése nélkül, ráadásul ennek az alapja az oltási program és az oltási regisztráció.

Az elemző szerint a baloldal politikai okokból támadta a keleti vakcinabeszerzést, hiszen nekik az a politikai érdekük, hogy a lehető legtovább elhúzódjon a mostani krízishelyzet, hiszen ettől remélnek győzelmet a 2022-es parlamenti választáson.

Ez ugyanakkor meglehetősen felelőtlen politika, hiszen jelen helyzetben az emberéletek megmentése a cél, amit nem szabad politikai kérdéssé tenni – jegyezte meg Deák Dániel. Kiemelte, szerencsére a baloldal oltásellenes kampánya ellenére is rohamosan emelkedik az oltáspártiak tábora Magyarországon, így nem meglepő, hogy ma már igyekeznek letagadni a baloldali politikusok is az oltásellenes álláspontjukat.

Ez ugyanakkor nem fog sikerülni nekik, hiszen ahogyan a 2015-ös migrációs válság után rátapadt a baloldali politikusokra a „bevándorláspárti” jelző, úgy várhatóan most az „oltásellenes” bélyeg is – teljesen joggal – rájuk tapad – fogalmazott Deák Dániel.

Ennek az elemző szerint negatív hatása lesz az ellenzék 2022-es választási esélyeire, amit tovább erősít, hogy még a Medián legújabb felmérése szerint is sikeres a kormány járványkezelése, ráadásul a túlnyomó többség magasnak tartja az oltottsági arányt Magyarországon.