LIBE-bizottság: Brüsszel segítségével szeretne nyerni 2022-ben a baloldal

Már a látszatra sem ügyelnek Brüsszelben, az Európai Parlament LIBE-bizottsága például egy olyan delegációt küldött Magyarországra vizsgálódni, amelyiknek az egyetlen magyarországi tagja Donáth Anna, momentumos politikus – jelentette ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb videóelemzésében. Kiemelte: az ellenzéki politikus mellett LMBTQ-aktivisták és migránspárti, brüsszeli politikusok érkeztek még Magyarországra a jogállamiságot vizsgálni, akiknek a legfőbb céljuk egy olyan Magyarországot támadó jelentés elkészítése, amely várakozásaik szerint felszámolja a nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvényt.  Világossá vált, hogy a migrációs válsághoz hasonlóan ebben az ügyben is szuverenitáskérdésről van szó, és a nemzetközi erők aknamunkája ellenére Magyarország azonban nem enged a nyomásnak, a gazdaság stabilitásának köszönhetően már pénzügyi eszközökkel sem tudják zsarolni hazánkat – tette hozzá Deák Dániel kiemelve: a kiszivárgott hírek szerint például már a helyreállítási alap forrásainak visszatartásával sem próbálkozik Brüsszel, hiszen belátták, hatástalan a zsarolás.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, vagyis a LIBE-bizottság delegációja szeptember 29-től három napig Budapesten tartózkodik – hívta fel a figyelmet Deák Dániel, aki kiemelte: a delegáció célja hivatalosan, hogy felmérje, Magyarországon milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek jogai, illetve a szélesebb jogállami környezet. Megjegyezte, a delegációt a Magyarországot folyamosan támadó Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld politikus vezeti, aki Judith Sargentini jelentéstevő utódjának számít. Rajta kívül további LMBTQ-aktivistákból és migránspárti politikusól áll a küldöttség, egyetlen magyarországi tagja pedig az a Donáth Anna, aki momentumos EP-képviselőként rendszeresen a hazánknak járó uniós források felfüggesztését követeli – jegyezte meg az elemző.

Már a látszatra sem ügyelnek tehát Brüsszelben – hangsúlyozta, majd hozzátette, ez az eset nagymértékben hasonlít ahhoz, amikor a gyermekvédelmi törvényt elítélő EP-határozat tervezetének jelentéstevőjének egy homoszexuális és pornográf tartalmú anyagok terjesztése miatt két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt máltai politikust bíztak meg.

Mindebből fakadóan a LIBE-bizottság mostani jelentése sem tartogat sok meglepetést, az gyakorlatilag a magyarországi baloldal közleménye lesz, amit majd a 2022-es parlamenti választási kampányban szeretnének felhasználni – hangsúlyozta. Deák Dániel emlékeztetett: a hazánkba látogató politikusok egyeztettek többek között Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András baloldali miniszterelnök-jelöltekkel, de az ellenzéki koalíciót működtető Gyurcsány Ferenc is vendégül látta őket egy beszélgetésre. A sajtó képviselői közül például az RTL Klub, a Klub Rádió, a 168 óra, a Political Capital, illetve a közmédia és az Origó ült le a képviselőkkel. Ellenzéki narratívát közvetítő szervezetek felkeresése – Amnesty International, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT-szövetség, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület – is bőven található a programjukban.

Deák Dániel szerint az újabb támadások hátterében az húzódik meg, hogy a 2015-ös migrációs válság következtében új frontvonal jött létre Európában: a nemzeti önrendelkezés elvére hivatkozó, a hagyományos értékeket védelmező szuverenitáspárti erők végérvényesen szembe kerültek a nemzetek feletti érdekeket képviselő, identitásnélküli olvasztótégely létrehozását célként kitűző globalistákkal.

Ez a 2015-ben kialakult törésvonal egyértelművé tette, hogy nincs meg az értékek egysége Európában, ami minden korábbinál jobban kiélezte az ellentéteket az unió nyugati és keleti tagállamai között – tette hozzá, kiemelve: politikai szándékoktól vezérelve éppen ezért titulálja homofóbnak a gyermekvédelmi törvényt a brüsszeli elit érdekeit képviselő magyar balliberális ellenzék is.

A gyermekvédelmi törvény kapcsán kiemelte: a nyugati világban már az is elfogadottá vált, hogy az LMBTQ lobbi befolyása alá vont gyerekek már a serdülőkorban saját döntésük alapján pubertásblokkolót szednek, vagy nemátalakító műtétekről döntenek, mielőtt egyáltalán kialakulna szexuális identitásuk. Ezen életre szóló – és sokszor visszafordíthatatlan – döntéseket „civil” szervezetek, pszichológusok és radikálisan progresszív tanáraik ajánlása nyomán hozzák meg. A nemrégiben elfogadott magyar szabályozás pontosan az ilyen jellegű nyugati jelenségek beszivárgása ellen küzd, és védi a szülők jogait a gyerekeket érő káros, szexuális hatásoktól – hangsúlyozta. Megjegyezte: Magyarország toleráns, nyitott ország, azonban a progresszív napirend politikai nyomásának nem hajlandó engedni. Ma Magyarországon a büntetőjog nem üldözi és nem diszkriminálja a homoszexualitást, szabadon lehet homoszexuális felvonulást szervezni, egyesületet alapítani, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élni.

Továbbá mindenki szabadon kifejezheti szexuális identitását, hiszen a magyar törvények a szexuális kisebbségek számára is biztosítják az alkotmányos alapjogok gyakorlását – húzta alá.

Kiemelte: napjainkban az unióban a „közös értékek“-re való hivatkozás szintén inherens részét képezi a liberális véleményhegemóniának. Az EU szerint csak a jogállamiság, az emberi jogok, a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és emberi méltóság olyan alapvető normatív értékek, amelyeket minden tagállam egyként oszt.  Miközben az unió lakosságának egynegyede (több mint 100 millió fő) félszáz éven keresztül kommunista elnyomás alatt élt, a szuverenitás és önrendelkezés védelme nem tartozik ezen alapvető értékek közé – jegyezte meg.

Az elemző arról is beszélt, hogy a brüsszeli nyomásgyakorlás keretében pénzügyi eszközökkel is igyekeztek megfenyegetni Magyarországot, az úgynevezett helyreállítási alap forrásainak visszatartásával próbálták meg hazánk politikai álláspontját megváltoztatni.

Úgy tűnik azonban Deák Dániel szerint, hogy Orbán Viktor ismét győzni tudott Brüsszelben, nem jött össze a brüsszeli zsarolás: a kiszivárgott hírek szerint a következő hetekben megszülethet az egyezség a helyreállítási alap forrásai kapcsán. Lengyelország is heteken belül számíthat a bizottsági jóváhagyásra.

Ezzel kapcsolatosan kiemelte: Magyarországnak 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár 2021-2024 között az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi alapjából. Az EU27-ek közös hitelfelvételéből származó pénzt a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és a gazdaság élénkítésére lehet felhasználni. Az eredeti tervek szerint már nyáron meg kellett volna állapodni Brüsszellel a forrás szétosztásáról, azonban a gyermekvédelmi törvény miatt Ursula von der Leyen meggondolta magát és politikai okokból eltolta a megállapodás időpontját – jelentette ki.

Emlékeztetett: a magyar kormány nem engedett a politikai zsarolásnak, ráadásul már jó előre betárazta azokat a forrásokat a költségvetésben, amelyekkel önerőből is finanszírozni tudná az eredeti tervek szerint uniós forrásból megvalósuló fejlesztéseket.

Hasonlóképpen tett Lengyelország is, így Brüsszel ezt a két országot nem tudta már fenyegetni ilyen jellegű pénzügyi eszközökkel. Ha a kiszivárgott információknak megfelelően heteken belül létrejön a megállapodás, az komoly győzelem lesz Magyarország és Lengyelország számára, hiszen nem engedtek a brüsszeli zsarolásnak. Ráadásul az egész azt jelzi, hogy már olyan jó állapotban van ennek a két ország gazdasága, hogy pénzügyi nyomásgyakorlással sem lehet őket fenyegetni, nem lehet megváltoztatni a politikai álláspontjaikat – mondta Deák Dániel.