Magyarország a nehéz időkben is stabil

Az április 3-i választás eredményének köszönhetően Magyarországon továbbra is politikai stabilitás van, amelynek köszönhetően ezekben a háborús időkben is gyors, az emberek érdekeit szolgáló döntéseket lehet hozni – hangsúlyozta szezonzáró videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelt: ennek köszönhetően a háborús infláció hatásait a térségben Magyarországon sikerült a leginkább tompítani, továbbá a kormány a válság ellenére is fenn tudja tartani a nyugdíj- és fizetésemeléseket, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat és az árstopokat is. Ez jelentős különbség a baloldali válságkezeléshez képest, akik 2010 előtt az embereket érintő megszorításokat vezettek be. Nem meglepő, hogy a baloldal támogatottsága romokban van, hiszen ezekben a nehéz időkben a stabil kormányzást felmutató politikai oldalt támogatják a választók – emelte ki az elemző.

Már lassan 3 hónapja volt a parlamenti választás Magyarországon, amelyen a baloldal történelmi vereséget szenvedett el, míg a Fidesz–KDNP-pártszövetség soha nem látott mennyiségű szavazattal ismét kétharmados parlamenti többséget szerzett – emlékeztetett Deák Dániel legújabb, szezonzáró videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője ezzel kapcsolatban kiemelte: mindez nagyon komoly versenyelőny Magyarország számára, hiszen olyan nagyfokú stabilitást biztosít, ami példanélküli egész Európában. Ennek köszönhetően sikeresen ellen tud állni a magyar kormány a nemzeti érdekeket alapjaiban sértő brüsszeli szankciós terveknek, emellett itthon olyan döntéseket tud megtenni, amelyek megkönnyítik az emberek életét a mostani háborús időszakban.

Példaként említette az olajembargós és a gázembargós törekvéseket, amelyeket Brüsszelben rá akartak erőltetni Magyarországra.

Emlékezetes: kizárólag Magyarország merte nyíltan kimondani, hogy ellenzi az olajembargót, míg a gyenge koalíciós és instabil belpolitikai háttérrel rendelkező állam és kormányfők csendben szurkoltak a háttérből Orbán Viktornak. Ha április 3-án a sokpárti baloldal nyert volna Magyarországon, ugyanez lenne a helyzet itthon is, szó nélkül elfogadnának minden brüsszeli javaslatot, még akkor is, ha az alapjaiban sértené a magyar emberek érdekeit – jelentette ki az elemző.

Ugyancsak a politikai stabilitásnak köszönhető, hogy a háborús helyzetben is fenn tudja tartani a rezsicsökkentést, az árstopokat, a fizetésemeléseket, a családtámogatásokat és a nyugdíjemelést is. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány jelentősen enyhíti a háborús infláció és a háborús gazdasági válság negatív következményeit. Így például míg a balti államokban 20 százalék körül van az infláció és a V4-országokban is mindenhol 10 százalék felett, addig Magyarországon sikerült 10 százalék környékén tartani az éves áremelkedést. Szintén nagy különbség a baloldal megszorító politikájához képest, hogy olyan szektorokat is fokozottabban bevon a közteherviselésbe a kormány, amelyek extraprofitot termelnek ezekben az időszakokban.

A vállalatok többsége nem terheli át a különadót, amelyek pedig átterhelik, a fogyasztóvédelem megbüntetni – húzta alá az elemző.

Az elemző a különadók kapcsán hangsúlyozta: az ír Ryanair viselkedése jól példázza, hogy milyen hasznos volt, hogy a legtöbb szektorban nőtt a magyar tulajdonú vállalatok aránya, ugyanis a hazai cégek számára sokkal fontosabb a magyar gazdaság stabilitása, így ők sokkal könnyebben bevonhatók a közteherviselésbe. Ez a cégek érdeke is, ugyanis ha az embereknek nem marad pénze, akkor a vállalkozásoknak is kevesebb bevétele lesz, a különadóknak köszönhetően azonban az embereknél marad a pénz, így a cégek is jól járnak, ugyanis továbbra is vásárolják a termékeiket és igénybe veszik a szolgáltatásaikat – részletezte Deák Dániel.

A baloldal kapcsán kiemelte: romokban van az ellenzék, a hétvégi időközi választások megmutatták, hogy az április 3-i történelmi vereség óta nem tértek magukhoz, tovább csökkent a támogatottságuk, míg a Fidesz–KDNP még inkább erősödni tudott. Az elkövetkezendő időszakban az várható az elemző szerint, hogy Gyurcsány Ferenc bedarálja a megmaradt törpepártokat, így például az MSZP is halálra van ítélve, míg a Momentum a Demokratikus Koalíció koalíciós partnere lesz, alárendelt viszonyban. A baloldal helyzetét tovább nehezíti az egyre inkább erősödő Mi Hazánk, amely a 2014 előtti helyzetet hozhatja vissza: a Fidesz jobb és bal oldalán is lesz egy-egy nagyobb tömb, amelyek egymással nem koalícióképesek, így a Fidesz–KDNP akár egy 40 százalék körüli támogatottsággal is kétharmadot vagy ahhoz közeli eredményt tudna elérni egy parlamenti választáson.