Magyarország számára kedvező az amerikai eredmény

Ugyan még mindig nincsen végleges eredmény az amerikai félidős választások kapcsán, de az már látható, hogy a képviselőházban a Joe Biden mögött álló demokraták várhatóan elveszítetik a többségüket, míg a szenátus többsége még kérdéses, akár decemberig sem dől el – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint kifejezetten előnyös a mostani eredmény Magyarország számára, a republikánusok például biztosították hazánkat arról, hogy visszaállítják azt az adóügyi megállapodást a két ország között, amelyet a demokrata kormányzat mondott fel nyomásgyakorlásként. Ron DeSantis floridai kormányzó hatalmas győzelme a vezető elemző szerint azt vetíti előre, hogy ő lehet az egyik legnagyobb esélyes az elnökjelöltségre a Republikánus Párton belül Donald Trump mellett. Mindkét politikus 2024-es győzelme kedvező lenne Magyarországra nézve – fogalmazott.

Szombatig biztosan nem dől el, hogy a republikánusoknak vagy a demokratáknak lesz-e többsége a szenátusban, és akár decemberig is várni kell a végleges eredményekre. A képviselőházban azonban minden bizonnyal meglesz a republikánus többség, ami Magyarország számára egyértelműen kedvező fordulat. Az elemző a szenátusi többség kapcsán elmondta, az azon múlik, hogy ki nyer Nevadában, ahol rendkívül szoros a verseny, végül pár száz szavazaton múlhat a győztes.

Ezeknek a teljes összeszámlálása szombatig is eltarthat, ugyanis az állam szabályai szerint a végeredménybe még a választás napján feladott, szombatig beérkező levélszavazatok is beszámítanak.

Georgiában már eldőlt, hogy második fordulót kell tartani, mert a keddi választáson egyik jelölt se szerzett abszolút többséget. Amelyik párt nyer Nevadában, annak már biztosan lesz ötven szenátora. Ha Nevadában a republikánus jelölt nyerne, akkor a georgiai második fordulóban dőlhet majd el, hogy melyik párt lesz többségben a szenátusban. Ez december 6-án lesz, így tehát akár decemberig is várni kell arra, hogy eldőljön, melyik oldal szerez többséget a kongresszusban – fogalmazott Deák Dániel.

A képviselőházban elért jobboldali fordulat kapcsán kiemelte: ez azért fontos nagyon, hiszen ezáltal a republikánusok csillapíthatják a továbbiakban a háborús eszkalációt és a szankciópárti retorikát. Egy jobboldali képviselőházzal esély nyílik arra, hogy az egész Európát recesszióba taszító szankciópolitika háttérbe szoruljon Amerikában. Kiemelte: az amerikai képviselőház új vezetője várhatóan Kevin McCarthy lesz, aki korábban kijelentette: nem kívánnak további biankó csekket kitölteni Ukrajnának, mert a pénz jobb helyen lenne odahaza. Mint fogalmazott: „Azt hiszem, az emberek ülnek majd a recesszióban, és nem fognak biankó csekket kiállítani Ukrajnának.”

A képviselőház elnökeként McCarthy széles mozgástérrel rendelkezne: ő nevezne ki például törvényhozókat a költségvetési és a külügyi bizottság elnökévé, valamint hatalmában állna eldönteni, hogy mely törvényjavaslatokat vigyenek szavazásra – részletezte az elemző.

Ha a republikánusok nyerik mind a képviselőházat, mind pedig a szenátust, akkor ebben az esetben gyakorlatilag bármilyen törvényjavaslatukat keresztül tudják vinni a törvényhozáson, és az elnöknek legfeljebb annyi lehetősége marad, hogy vétóz vagy aláír. Ha a republikánusoknak csak a képviselőházban lesz többségük, az is elég sok mindenen változtat, hiszen Joe Biden tervezetei, programjai a republikánusok támogatása nélkül várhatóan nem mennek keresztül a kongresszuson. Ebbe a tárgykörbe tartoznak például az Ukrajnának szánt katonai segélyek is – hangsúlyozta. Szintén fontos, hogy a korábbi demokrata többségű kongresszus különböző vizsgálatokat indított a 2020. januári capitoliumi zavargások hátterének kiderítésére, amit valószínűleg 2023 januárjában a republikánus többség leállít majd az alsóházban.

Deák Dániel kiemelte: az egyik legnagyobb republikánus győzelem Floridában született, ahol a magyarországi baloldal által is kritika nélkül átvett woke ideológiával szemben nyílt harcot hirdető Ron DeSantis maradt a kormányzó, miután nagyjából 20 százalékkal verte meg a demokrata kihívóját. Ez hatalmas jobboldali győzelem, hiszen itt korábban jóval erősebbek voltak a demokraták, ma már egyértelműen republikánus fellegvárról beszélhetünk. Ez azt vetíti elő, hogy akár DeSantis is lehet majd a republikánusok 2024-es elnökjelöltje, akinek győzelme Donald Trumpéhoz hasonlóan előnyös lenne Magyarország számára – zárta videóelemzését az elemző.