Márki-Zay a brüsszeli irányvonalat képviseli

Ugyanott folytatja Márki-Zay Péter, ahol Karácsony Gergely abbahagyta: bevándorláspárti politika, a rezsicsökkentés ellenzése, a jobboldali szavazók sértegetése és a külföldi érdekek kiszolgálása határozza meg a politikáját – jelentette ki legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy Márki-Zay Péter jövő héten az MSZP-s Ujhelyi István szervezésében három napos brüsszeli látogatást tesz, ahol várhatóan a globális baloldal emberei közlik majd vele, hogy milyen politikát várnak el tőle a támogatásukért cserébe. Az elemző kiemelte: a baloldali miniszterelnök-jelölt az elmúlt három hétben ugyanazokat a stratégiai hibákat követte el, mint Karácsony Gergely az azt megelőző fél évben, így a hódmezővásárhelyi polgármester is a főpolgármester sorsára juthat, még az ellenzéki szavazók megszólítása is nehézzé válhat neki. Ennek az az oka, hogy a társadalomban kétharmados támogatást élvező témákban rendre a kisebbség véleményét képviselik a baloldali miniszterelnök aspiránsok.

Deák Dániel a legújabb videóelemzésében felhívta a figyelmet a XXI. Század Intézet egy korábbi elemzésére, amely arról szólt, hogy a titokzatos amerikai múlttal rendelkező baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampánya és szlogenjei nemzetközi receptet követett az előválasztás során, többek között Ukrajnában, Szlovákiában és Lengyelországban is ezt alkalmazták. A magát az elittel szembeszegülőnek beállító hódmezővásárhelyi polgármester több külföldi nagykövettel is egyeztetett, az addigi esélyes Karácsony Gergely pedig egyik napról a másikra váratlanul visszalépett, ami azt jelzi: a globális balliberális körök vele szemben egy új jelöltet támogatnak Magyarországon – emlékeztetett a vezető elemző.

Mindez nem újdonság az elemző szerint, mivel a baloldal történelmi okokból kifolyólag immár száz éve képvisel nemzetközi programot, őmellé társultak a nemzeti törekvésüket feladó valamikori rendszerellenes pártok (Jobbik, LMP) s megerősíti szövetségüket több olyan párt, amelyek nyíltan vállalják, hogy nem többek egy európai/transzatlanti progresszív–kozmopolita misszió hazai képviselőinél (DK, Párbeszéd, Momentum). Napirendjük meghatározásában segítségükre van a nem kormányzati szervezetek tucatja, tematikájukat egy egész intézményhálózat dolgozza ki, hangjukat pedig felerősíti a kormánykritikus média. Utóbbi háromban az a közös, hogy egyaránt külföldről finanszírozzák őket – részletezte Deák Dániel.

Így nem meglepő szerinte, hogy az elmúlt három hétbe a globális balliberális sajtó erőteljesen felkapta Márki-Zay Pétert és az amerikai CNN-től kezdve az Euronewson át egészen a német Die Zeitig számos alákérdezős interjút készítettek már a hódmezővásárhelyi polgármesterrel.

A jövő héten pedig Brüsszelbe utazik a baloldali miniszterelnök-jelölt, a három napos látogatást az MSZP-s Ujhelyi István szervezi – hívta fel a figyelmet Deák Dániel. Az elemző szerint ez a találkozó is arról szól majd, hogy a globális baloldal iránymutatást adjon Márki-Zaynak, hogy a kampány során, illetve egy esetleges választási győzelme után milyen álláspontot várnak el tőle a számukra fontos kérdésekben. Ezek a témák az elemző szerint a bevándorlás támogatása, a rezsicsökkentés ellenzése, az európai föderatív lépések támogatása, a V4-együttműködés leéértékelése és a globális baloldali ideológia által vezérelt politikai lépések támogatása.

Hozzátette: a rezsicsökkentés többről szól, mint a sárgacsekkek, az az ország szuverenitását és energiafüggetlenségét érintő kérdés, hiszen a közműszolgáltatókat ismét nemzeti kézbe vette a kormány, így a lakosság nincsen kiszolgáltatva az ingadozó piaci viszonyoknak. Értelemszerűen ez a külföldi tőkének nem tetszik, ezért akar változást elérni ebben a kérdésben is Brüsszel.

Nem lesz nehéz dolguk meggyőzni Brüsszelben Márki-Zayt, hiszen az elmúlt időszakban több olyan nyilatkozatot is tett, amely a bevándorlás támogatásáról, a rezsicsökkentés eltörléséről és a különféle globális baloldali törekvések támogatásáról szóltak – mondta Deák. Ezzel ugyanakkor ugyanazt a hibát követi el az elemző szerint a baloldali miniszterelnök-jelölt, mint korábban Karácsony Gergely. Mint fogalmazott, mind a bevándolás, mind a rezsicsökkentés ügye olyan kérdés a magyar társadalomban, amelynek párthovatartozástól függetlenül igen magas, nagyjából kétharmados támogatottsága van.

Ha ezekben a kérdésekben szembemegy a többség akaratával Márki-Zay, akkor nem csak a jobboldali és bizonytalan szavazókról mondhat le, de még az ellenzéki választópolgárok szavazatának egy részéről is – hangsúlyozta Deák Dániel, majd hozzátette: így nem kifizetődő belpolitikai szempontból, ha egy politikus a brüsszeli akaratnak akar megfelelni a nemzeti érdekek képviselete helyett.

Tovább rontja Márki-Zay helyzetét, hogy míg az előválasztási kampány során végig jobboldaliként hivatkozott magára, ma már egy interjúban a baloldalhoz sorolta saját magát, ami ugyancsak lemorzsolódást hozhat a Gyurcsány Ferenccel szövetkező politikus szavazótáborában.

Szintén komoly stratégiai hiba az elemző szerint, hogy rendre sértegeti a jobboldali szavazókat, a Békemeneten résztvevő százezreket például azzal támadta, hogy nagyrészük azt sem tudta, hogy hol van, csupán a vidéki polgármesterek tömték fel őket a buszokra.

De egy interjúban ostobának is nevezte a jobboldali szavazókat, akik elhiszik, hogy az Orbán-kormány bevándorlásellenes – emlékeztetett az elemző. Deák Dániel hozzátette: ezzel azon túl, hogy szavazóik millióit sértegeti, azt is eléri, hogy a kommunikációja teljesen elszakadjon a valóságtól. Mivel Orbán Viktor 2015 óta következetesen elutasítja az illegális bevándorlást, ami miatt Brüsszelből is számtalan alkalommal támadták az utóbbi években, nem igen lehet róla bebizonyítani, hogy valójában bevándorláspárti lenne. Ez olyan, mintha a feketéről szeretné bebizonyítani, hogy az valójában fehér – zárta a videóelemzését Deák Dániel.