Megjelent a márciusi Eurázsiai Figyelő

A XXI. Század Intézet Eurázsiai Figyelő címmel havi rendszerességgel rövid összefoglalót közöl az eurázsiai (posztszovjet) térségben lezajlott fontosabb eseményekről. Márciusban természetesen a koronavírusé volt a főszerep, és úgy tűnik, hosszabb távon is hatással lesz a régió politikai és gazdasági helyzetére.

Közép-Ázsia országai és Oroszország Kínával való szomszédságuk miatt hamar észlelték a koronavírus jelentette kockázatokkal, a járvány azonban végül Európa felől érkezett a térségbe. A posztszovjet térség vezetői március folyamán sorra hozták meg a vírus terjedését meggátolni hivatott intézkedéseket – szigorúbbakat és enyhébbeket egyaránt –, szembesülve a majd minden országot foglalkoztató kérdéssel: vajon a járvány terjedése vagy az esetleges karantén okozta gazdasági válság jelenti a nagyobb fenyegetést?

Az erre adott válaszok eddig eltérőek: a belarusz kormányzatot Lukasenka elnökkel az élen jobban aggasztják a karantén miatti leállás esetleges gazdasági következményei, ezzel szemben Ukrajna már március közepén a komoly szigorítások mellett döntött, és a hónap végére Oroszország ebben az irányban mozdult el.

Ukrajna aggodalma persze érthető, hiszen az országba az elmúlt hetekben közel 150 ezer vendégmunkás tért haza, sokan a fertőzés gócpontjainak számító országokból, akiket ugyan 14 napos házi karanténra köteleztek, azonban sokan közülük teljesen figyelmen kívül hagyják azt, elősegítve ezzel a járvány terjedését.

A gazdasági válságtól is van félnivalója az országnak, a leállás miatt a költségvetésben keletkező hiányt többek között IMF-hitellel szeretnék orvosolni, a kérdés körüli viták pedig végleg megbonthatják a kormánypárt egységét.

Oroszországban Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester jár élen a koronavírus elleni fellépésben, a többi régió és a központi kormányzat is a fővárosi intézkedéseket követi. Eközben Vlagyimir Putyin elnök az április 22-re kiírt alkotmánymódosítás elhalasztása mellett döntött, és szociális intézkedések sorát jelentette be a várható gazdasági nehézségek enyhítése érdekében.

A kevés, a koronavírus által még nem érintett ország közül kettő is Közép-Ázsiában található: Tádzsikisztán és Türkmenisztán. A türkmén ellenzék szerint azonban a kormányzat hazudik a valós helyzettel kapcsolatban, és a járvány már megjelent az országban.

Az Eurázsiai Figyelő ide kattintva érhető el.