Nagy Ervin: A politikai amőbák kora

Az ellenzéki összefogásra van még idő, az előválasztásokat is le lehet „játszani” fél év alatt, a lényeges kérdésekre azonban még mindig nincsenek válaszok.

Az amőbák, mint más egysejtű eukarióta élőlények, mitózissal szaporodnak, amely akkor fejeződik be, amikor a két utódsejt citoplazmája szétválik, és kettő teljesen azonos sejt születik meg. Hogy ennek felgyorsításában szerepe van-e a melegnek, vagy sem, azt nem tudjuk, de némi képzavarral élve azt már bizton állíthatjuk, hogy valami ilyesmi történik szemünk láttára az MSZP-vel és a Jobbikkal. Előbbi szakadást Szanyi Tibor nevéhez, utóbbit pedig Varga-Damm Andreához köthetjük. Az analógia pedig annyiban megállja a helyét, hogy két, nagyjából azonos képződmény van születőben.

A szünidő végének slágertémája az ISZOMM (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom) megjelenése és egy „Jobbik-szerű” politikai közösség világra jövetele lehet, hisz ezáltal még többen jelentkeznek be az ellenzéki versenyfutásba.

El tudjuk-e képzelni azt, hogy a XIII. kerületben Szanyi Tibor lesz az egyetlen ellenzéki jelölt 2022-ben úgy, hogy a Jobbik, a DK és a Momentum támogatja, az MSZP pedig nem? Esetleg – még merészebb gondolatkísérlettel – esélyesnek vélhetünk-e egy olyan helyzetet Veszprémben, hogy Varga-Damm Andrea mellett felsorakozik majd a Momentum, a DK és az MSZP is az LMP-vel vállvetve, miközben a Jobbik nem? Mert ahogy a dolgok most állnak, fel kell készülnünk efféle bizarr szituációkra is. Ahogy az is igen groteszk módon hangzik, de valósággá válhat, hogy Hatvan körzetében Sneider Tamás mellett áll majd minden ellenzéki mozgalom, miközben a Jobbik nem.

Nagy Ervin teljes írása a Magyar Hírlap oldalán olvasható.