Nagy Ervin: LMBTQ-jogok a jogállamiság fogalmában

Az Európai Bizottság szemantikai vitát folytat a jogállamiság fogalmáról, ám igen komoly következményekkel kell szembenézniük azoknak, akik nem értenek egyet Brüsszel véleményével.

Vera Jourová után most Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos vette a bátorságot arra, hogy kinyilatkoztasson a témában. Úgy tűnik, hogy a máltai politikus asszony megvilágosodott. Nemrég napvilágot látott javaslata szerint ugyanis az LMBTQ-jogok „fejlődése” a jogállamiság fogalmának egyik fontos részdefiníciója. Így attól a tagállamtól, amely ezt a hajmeresztő értelmezést nem fogadja el – a biztos javaslata szerint – a jövőben megvonhatják az uniós pénzek kifizetését. Brüsszel szerint nem csupán a bevándorlást kell alapvető jogként értelmeznünk, hanem az LMBTQ-jogok fejlődését a jogállamiság fogalmába beleerőltetnünk. Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére…

Helena Dalli biztosról tudni kell, hogy Málta munkáspárti (Maltese Labour) kormányának esélyegyenlőségért felelős minisztere volt 2013 és 2019 között, miközben a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott ILGA-Europe egyik legismertebb lobbistájaként is dolgozott. Az ILGA-Europe szervezetről pedig azt kell tudni, hogy nem kormányzati szervezetként (NGO) kimondott célja a homoszexuálisok házasságkötése engedélyezésének minden uniós országban való kötelezővé tétele, illetve a melegek gyermekvállalási jogának és az olyan LMBTQ-rendezvényeknek a támogatása, mint a közvéleményt megosztó Pride. A „civil szervezet” költségvetése szinte átláthatatlan, de ami a legbeszédesebb a „láthatóságban”, hogy a 2014-es uniós parlamenti választásokon 13 ezer euróból kampányoltak a fontosnak tartott „értékek” mellett. Azaz pénzt kaptak az uniós büdzséből az uniós választásokon arra, hogy befolyásolják a választásokat – ami sem akkor, sem ma nem csapja ki a biztosítékot a demokrácia és a jogállamiság felett oly szigorúan őrködő Európai Bizottságnál.

De tegyük félre a biztos asszony múltját! Nézzük a jelent, és kissé elnézően fogadjuk el, hogy a biztosok politikailag függetlenek, véleményük pedig az „objektivitás csimborasszója”!

Nagy Ervin teljes írása a Magyar Hírlap oldalán olvasható.