Schmidt Mária: Nagy baj, hogy az EU német befolyás alatt áll

Az összes uniós tagállam ki van szolgáltatva a német beruházásoknak, a németek által irányított eurónak, ami nagyon nagy probléma – mondta Schmidt Mária az M5 műsorában. A XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Németország mondvacsinált ügyekkel próbálja a saját dominanciáját Magyarországgal szemben érvényesíteni, aminek az elmúlt négy évben a Trump-adminisztráció valamelyest gátat szabott. Joe Biden győzelmével szerinte nem lesz egy olyan ellenerő, amely kordában tartaná a német nagyhatalmi törekvéseket Európában.

Schmidt Mária az M5 műsorában az amerikai elnökválasztás kapcsán elmondta, nem új jelenség az amerikai társadalom megosztottsága, 2016-ban is utcai megmozdulások voltak Donald Trump győzelmét követően, akkor is pattanásig feszült a hangulat a két tábor között. Az amerikai elnök újraszámlálást követelő álláspontja kapcsán megjegyezte, 2000-ben is a Legfelsőbb Bíróság mondta ki George Bush győzelmét, miután Floridában újraszámoltak a szavazatokat, így ez sem számít újdonságnak.

Kiemelte, az amerikai emberek elvesztették a bizalmukat abban, hogy a szavazatoknak a beérkezése, a számlálása korrekt lenne. Megingott a bizalom abban, hogy az Amerikai Egyesült Államok képes egy korrekt választást levezényelni és mindez aláássa az Egyesült Államok tekintélyét.

A XXI. Század Intézet főigazgatója elmondta, általában egy ilyen világpolitikai változás, amin most az Amerikai Egyesült Államok keresztülmegy, világháborúk végén vagy birodalmak összeomlása közben szokott lenni. Hozzátette: Amerikának megváltozott a státusza, a geopolitikai helyzete a világban, mára megszűnt az az egypólusú világ, amiben az amerikaiak voltak a mindenki által elismert vezető hatalom. Erre a változásra kívánt Donald Trump szerinte egyfajta választ adni.

Emlékeztetett, Barack Obama korábbi demokrata elnök ideológiai kormányzást folytatott, amellyel szemben Donald Trump változást hozott, mert visszahozta a reálpolitikát.

Álláspontja szerint nincs már abban a helyzetben Amerika, hogy világcsendőr legyen. Emiatt Schmidt Mária attól tart, hogy Biden győzelmével a Trump-féle reálpolitika véget fog érni és visszatérnek az ideológiai politizáláshoz, hiszen ezzel igyekeznek majd ellensúlyozni a gyengeségüket.

Az uniós ügyek kapcsán Schmidt Mária a műsorban elmondta, a mostani viták egyértelműen szuverenitáskérdések.

„Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, akkor bizonyos feltételek mellett csatlakoztunk. Nem lehet egyoldalúan azokat a kérdéseket, amelyek egyébként nem voltak a közös ügyek között felsorolva, most pótlólagosan, a mi akaratunk nélkül berakni ebbe a kalapba” – fogalmazott. Hozzátette, a szuverenitásunk megsértése nélkül az Európai Unió többségének nincsen joga van egyoldalúan ezeket a dolgokat megváltoztatni.

Mint fogalmazott, az Európai Unió német befolyás alatt áll. „Nem tud más befolyás alatt állni, mert egyébként az összes többi tagállam kevesebb erőforrással rendelkezik, és ki van teljesen szolgáltatva a német beruházásoknak, a németek által irányított eurónak” – mondta.

Álláspontja szerint ez nagyon nagy probléma, és az is nagyon nagy probléma, hogy Németország ezekkel a „mondvacsinált ügyekkel” próbálja meg a saját dominanciáit velünk szemben érvényesíteni. „Az Trump-kormányzatnak a számomra a legpozitívabb vonása volt, hogy ennek bizonyos fokig az Amerikai Egyesült Államok ellene feszült” – tette hozzá.