Nagy Ervin: rémhír kufárok, avagy az ellenzéki sajtó becstelensége

A média a nyugati ember ópiuma. Leláncol, rabságban tart – függőséget okoz.

Ugyanakkor informál, segít tájékozódni a világban, meghatározza helyes szándékainkat és cselekvéseinket, rosszabb esetben manipulál és butít. De van, hogy helyettünk gondolkodik, a mögötte állók érdekei szerint csomagolja be a történéseket, majd készen tálalja azt. A sajtószabadság a demokrácia egyik alapjoga, így – mint minden jog esetében – lehet vele élni és visszaélni. Ahogy igaz az is, hogy a jog – legalábbis a konzervatív olvasat szerint – nem csupán a szabadság mértékét jelöli ki, hanem kötelességet is jelent, illetve felelősséggel jár. Az „objektív-független-haladó” (a „balliberális” jelző szinonimái) média mikor riogat és félelmet generál valódi bűnt követ el, és mint minden bűncselekmény esetében jogos a büntetés igénye. Így a kormánypártok javaslata, azaz a rémhírkeltés és -terjesztés büntetőjogi szigorítása nem csupán társadalmi érdek, hanem a válságkezelés egyik eszköze kell hogy legyen – nem véletlen az, hogy nem támogatják a Btk. módosítását az ellenzéki politikusok, miközben a „lakáj-sajtójuk” nyűszít, mint a dorgálástól rettegő, asztal alá piszkító kutya.

A média ma a tömeg legélesebb dioptriájú szemüvegévé vált, amelyen keresztül minden egyén csoportba tömörülve szemlélheti a világot, így a kijelölt felelősség hatványozottan nyomja, pontosabban nyomnia kellene a hírt előállítók vállát. Ezért is veszélyes, sőt, halálos bűn, ha a sajtó egy része ma, a koronavírus-járvány esetében nem segíti a közösséget, nem tájékoztat, hanem pánikot kelt, hergel, rémhíreket terjeszt, sokszor a nézettség (kattintás szám) érdekében, vagy éppen az ellenzéki politikát támogatva.

Mit tesz a balliberális média koronavírus-járvány idején?

A nyilvános véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság biztosítása fontos norma a demokráciában. A létező politikai rendszerek egyik morális fokmérője, hisz a nyilvánosságot nagyobbrészt a média biztosítja, nem pedig a közvetlen tapasztalat. Ez mindinkább igaz akkor, mikor a lakosság nagy része bezárkózik a járvány miatt.

Nagy Ervin teljes írása a PestiSrácok oldalán olvasható.