Oltásellenesség: emberéletekkel játszott a baloldal

Egyre több olyan esetről hallani, hogy baloldali politikusok vagy szimpatizánsok politikai okokból utasítottak el bizonyos vakcinákat, majd később a védettség hiánya miatt tragikus módon elhunytak. Mindez a baloldal politikai haszonszerzésből folytatott, hosszú hónapokon át tartó hangulatkeltésének szomorú következménye – mondta Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: már önmagában az, hogy csak három hónappal az első vakcinaszállítmány megérkezése után készítették el az első közös, oltakozásra bíztató videójukat az ellenzéki politikusok, sok mindent elárul. Ma már ugyan tagadják a korábban sokat hangoztatott álláspontjukat az oltóanyagok kapcsán, ugyanakkor az elmúlt hetekben számtalan olyan nyilatkozatot tettek a baloldali politikusok, amelynek eredményeként a választók az oltásellenes állásponttal azonosíthatják őket – mondta az elemző. Megjegyezte: a baloldal oltások kapcsán kialakított álláspontja jelentősen rontja az ellenzék 2022-es választási esélyét.

Deák Dániel a videóelemzésében emlékeztetett, a közelmúltban több olyan hír is napvilágot látott, amely szerint baloldali politikusok vagy baloldali szimpatizánsok politikai okokból utasították el a számukra felkínált életmentő vakcinát, majd ezt követően elkapták a fertőzést, aminek következtében tragikus módon elhunytak. A vezető elemző kiemelte: mindez annak az eredménye, hogy a baloldali politikusok hosszú hónapokon keresztül oltásellenes kampányt folytattak, melynek keretében a keleti vakcinákba vetett társadalmi bizalmat rombolták, sőt ezen vakcinák betiltását is követelték.

Deák Dániel szerint mindez elképesztően felelőtlen kampány volt, aminek sajnos emberéletekben mérhető következménye lett.

Hozzátette: nem meglepő, hogy áprilisra a baloldali politikusok is felismerték, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja komoly baklövés volt, ráadásul a saját szavazóik álláspontjával is szembementek a keleti oltóanyagok kapcsán. Jól jelzi, hogy nem gondolják komolyan az oltáspárti álláspontot az elemző szerint, hogy csupán három hónappal az első vakcinaszállítmány megérkezése után készítettek egy közös, oltásra buzdító felvételt, nem pedig korábban.

Ha valóban oltáspárti álláspontot képviselnének, akkor nem késlekedtek volna egy ilyen videó elkészítésével – hangsúlyozta Deák Dániel.

Emlékeztetett, az összes baloldali párt oltásellenes kampányt folytatott. A DK frakciószóvivője, Varga Zoltán például azzal gyanúsította meg a kormányt, hogy hamis kínai vakcinákat rendel; a Momentumos Fekete-Győr András azt írta ki a Facebookjára, hogy a kormánynak szerinte nem kell orosz vakcinákat rendelnie, hiszen az pénzkidobás; a Jobbikos Jakab Péter a parlamentben „kínai cuccnak” nevezte a kínai oltóanyagokat; az MSZP-s Ujhelyi István pedig értetlenkedett, hogy a kormány miért rendel keleti vakcinának – részletezte Deák Dániel.

Hozzátette: sokáig lehetne még sorolni az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat, mindegyikben színtiszta hergelés érzékelhető a keleti oltóanyagokkal szemben, amelyeknek köszönhetően egyébként már emberek százezreit lehetett megvédeni a koronavírus jelentette egészségügyi kockázatoktól.

Deák Dániel szerint ennek a hátterében az állt, hogy még decemberben és januárban többen voltak azok, akik nem akarták magukat beoltatni, így színtiszta politikai haszonszerzési logika mentén az oltásellenes hangulatkeltéssel akartak támogatókat szerezni maguknak ezek a baloldali politikusok. Az elemző hozzátette: ugyanakkor az idő múlásával folyamatosan nőtt az oltakozási kedv Magyarországon, így már egyre kisebb választói csoportot tudtak megszólítani ezzel az oltásellenes hergeléssel a baloldali politikusok, emiatt változtattak a kommunikációban.

Ez a nyilvánosság számára ugyanakkor meglehetősen hiteltelen, ahogy a 2015-ös migrációs válság után sem jött be az ilyen típusú kommunikációs pálfordulás a baloldalon, úgy most sem várható az, hogy a baloldalt a lakosság többsége oltáspártinak tartja majd.

Az elemző kiemelte: miután várhatóan júniusban sikerül véget vetni a koronavírus-járványnak a gyors oltási programnak köszönhetően, a választók értékelni fogják majd a krízishelyzet során tanúsított magatartását a politikai erőknek. A baloldal kapcsán mindenképpen arra fognak majd emlékezni, hogy mindvégig támadták a járvány elleni védekezést, sőt még az oltásellenes hangulatkeltést is felhasználták a politikai céljaik elérése érdekében – mondta Deák Dániel.

Megjegyezte: ez mindenképpen a baloldali pártok támogatottságának csökkenését fogja majd eredményezni, sőt a 2022-es választási esélyeiken is jelentősen ronthat ezeknek a pártoknak.