Pogrányi Lovas Miklós a 888.hu-nak: A néppártot gyarmatosította a nagytőke

Bár már több mint egy éve minden a koronavírus-járványról szól, a politikai csatatéren a bal- és jobboldal továbbra is vívja csatáit.

888.hu: Mi ma a jobboldal Európában, kik azok a személyek, akik a jobboldalt megjeleníthetik az európai politikai életben és az európai szellemi életben?

Pogrányi Lovas Miklós: Európában vagy az Európai Unióban? Mert utóbbi egy viszonylag új fejlemény, és a jövője is igen kérdéses. Európa azonban háromezer éves. A hazánk, az otthonunk, rajta kívül nincsen számunkra élet. Meg kell őriznünk azt a csodálatos kultúrát, ami a Kaukázusnál és az Uralnál kezdődik, és az Atlanti-óceán partjánál ér véget. Engem igazából csak ez utóbbi érdekel, mert az uniónak ebben a formában meg vannak számlálva a napjai. Európában jobboldalinak az nevezhető, aki eltökélt, hogy az EU államszövetség maradjon, ne pedig föderális, szövetségi állam.

888.hu: Azzal, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból (EPP), melyik fél veszített többet? Tarthat-e attól az EPP, hogy mások is követik a Fideszt, és amennyiben igen, ez milyen hatással lesz rá?

Pogrányi Lovas Miklós: Ez 2024-ig kiderül. Nyilván előnyös dolog egy nagy méretű frakció tagjának lenni – de csak addig, amíg ez vállalható kompromisszumokkal jár együtt. A közelmúltban azonban új helyzet állt elő: a jogállamiság fogalmához hozzákapcsolták a genderideológia terjesztésének követelményét, ami nonszensz. A jogállamiság nem egy világosan meghatározott fogalom, minden országban mást jelent. De egyik jelentése sem hozható összhangba a neomarxista terminológiával. Ez sokaknak szúrja a szemét, úgy vélem, az eddigi lassú erjedés most majd felgyorsul.

888.hu: A néppárt balra tolódott, és gyakorlatilag be is hódolt a baloldalnak. Ez milyen következményekkel jár az EPP-re nézve? Milyen értékek alapján tud politizálni a jövőben?

Pogrányi Lovas Miklós: Nagyon visszafogottan fogalmazol: konkrétan arról van szó, hogy a néppártot gyarmatosította a globális nagytőke, céljuk egy Krisztus nélküli »kereszténydemokrata pártcsalád« létrehozása.

A nagyvállalatok egy langyos, következmények nélküli kereszténységet szeretnének látni, etikai elvárások és megélt hit nélkül. Szerencsére az EPP-n belül még mindig vannak olyan politikai erők, amelyeknek a célja e folyamat feltartóztatása. Mozgásterük azonban egyre csökken, vesztésre állnak. Ursula Gertrud von der Leyen maga is a nevét adta a neomarxista ideológia terjesztéséhez, nem vagyok optimista.

Az interjú teljes szövege a 888.hu oldalán olvasható.