Szilárd nemzeti parlament alakult

A hagyományokhoz illő ünnepélyes hangulatban megalakult a rendszerváltoztatás utáni kilencedik demokratikusan választott országgyűlés, amelyben a nemzeti oldal a kétharmadnál is nagyobb többségével példa nélküli politikai stabilitást biztosít Magyarország számára a mostani, veszélyekkel teli korszakban – emelte ki Deák Dániel a legújabb videóelemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: a baloldalon többen is teljesen bojkottálni akarták az alakuló ülést, azonban rájöttek, hogy ezzel csak még inkább nevetségessé tennék magukat, így végül a botránypolitikus Hadházy Ákoson kívül mindegyik ellenzéki képviselő letette az esküt és csak azt követően távozott az ülésteremből három ellenzéki párt frakciója. Az elemző hangsúlyozta: a parlament várhatóan két hét múlva választja meg Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki május végére állíthatja fel az ötödik kormányát.

Több órás, ünnepélyes hangulatú alakuló ülésen felállt a rendszerváltoztatás utáni kilencedik, szabadon és demokratikusan választott országgyűlés, amelyben a nemzeti Fidesz-KDNP kétharmadnál is nagyobb parlamenti aránnyal rendelkezik – emelte ki Deák Dániel legújabb videóelemzésében. A globalista politikai erők aránya tovább csökkent az elmúlt négy évhez képest, így a mostani ciklusban az eddigieknél is szilárdabb, nemzeti elköteleződésű parlamentje lesz Magyarországnak.

Ez azért rendkívül fontos az elemző szerint, mert a mostani veszélyekkel teli időszakban a nemzeti érdekek totális képviseletére van szükség, elég csak a brüsszeli szankciós politikára gondolni, amelyben el kell kerülni, hogy Magyarország létérdekei sérüljenek.

Az elkövetkezendő időszak nagyon nehéz lesz Európa számára, hiszen a szomszédban zajló háborúnak beláthatatlan gazdasági következményei vannak – emelte ki Deák Dániel, hozzátéve: ezért is nagyon fontos, hogy politikai stabilitás van Magyarországon, hiszen így gyorsan és határozottan lehet reagálni az újabbnál újabb válságszituációkra. Szintén előnyös hazánk számára, hogy az elmúlt 12 év irányvonala nem változott: a nemzeti kormány továbbra is elutasítja a baloldal által szorgalmazott megszorító politikát, igyekszik elkerülni, hogy a háború költségeit az emberek fizessék meg a hétköznapok során. Az elemző kiemelte: ennek belátásához elég csak a múlt heti döntésekre gondolni, melynek során a kormány meghosszabbította az árstopokat, illetve további nyugdíjemelésről döntött. Ennek köszönhetően az emberek kisebb mértékben szenvedik meg a háború és a brüsszeli szankciók okozta áremelkedések hatásait.

A baloldal jól láthatóan romokban van, egy hónappal a parlamenti választás után még mindig nem dolgozták fel a történelmi vereségüket, ráadásul tovább romlottak a pozícióik a parlamenten belül – folytatta az elemző.

Kiemelte: a múlt héten még a parlamenti bizottsági helyek szétosztásán is összevesztek, végül Gyurcsány Ferencnek kellett rendet tennie, aki több vezető politikussal is egyeztetett, köztük Fekete-Győr Andrással is, aki a Momentum frakcióvezetője lesz. Vélhetően Gyurcsány célja ebben a négy évben az lesz, hogy létrehozza az MSZP-SZDSZ-koalíció új verzióját, a DK-Momentum-koalíciót, amelybe beolvasztanák a ma még létező, mérhetetlen kispártokat is. Így a mostani ciklusban is egymással veszekedő baloldali pártokat láthatunk majd – tette hozzá.

Jól példázza a baloldal kormányzásképtelenségét és szétesettségét, hogy hosszú heteken keresztül vitatkoztak azon is, hogy beüljenek-e a parlamentbe. Még az elmúlt napokban is úgy tűnt, hogy a Momentum mellett több párt sem vesz majd részt az alakuló ülésen, de végül belátták, hogy egy ilyen akcióval csak még nevetségesebbé tennék magukat – jegyezte meg Deák Dániel, aki kiemelte: egyedül a botránypolitikus Hadházy Ákos bojkottálta teljesen az alakuló ülést. A már számos pártot megjáró politikus rekord idő alatt veszett össze a legújabb pártjával, már az alakuló ülés előtt kívül találta magát a Momentum frakcióján, annak végül nem lesz a tagja.

Az elkövetkezendő hetek eseményei kapcsán az elemző kiemelte: várhatóan két hét múlva fogja megválasztani a most megalakult parlament Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Ezután megkezdi hivatalosan is a kormányalakítási folyamatokat és minden jel szerint május végére felállhat az ötödik Orbán-kormány. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: most valamivel lassabban megy a kormányalakítási folyamat, mint 4 évvel ezelőtt, aminek az lehet az oka, hogy a miniszterelnök mindenképpen egy olyan kormányt szeretne létrehozni, amelyik képes megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel ezekben a veszélyekkel teli években szembesül.