Szobrot kapott Budapesten George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke

Magyarország Kormánya a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából szobrot állított George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren. A szobrot Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A szobor elkészíttetésére és felállítására a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány – melyhez a XXI. Század Intézet is tartozik – kapott megbízást, mely feladatnak a Közalapítvány eleget tett.

A bronzból készült szobor Máté István szobrászművész alkotása.

George Herbert Walker Bush (1924–2018), az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke vezényelte le a bipoláris világ széthullása utáni új rendre való áttérés folyamatát. Az idősebb Bush elnök 45 évvel a második világháború után nemcsak Németország újraegyesítését segítette elő, de lehetővé tette egy olyan egységes Európa megteremtését is, amelynek jelene szabad és demokratikus, 21. századi jövője pedig reményteljes.

A XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány 2012-ben konferenciát rendezett, amelynek előadásaiból magyar és angol nyelven könyvet jelentetett meg, amit most angol nyelven e-könyv formában is elérhetővé tesz a Közalapítvány.