Az uniós források sorsa is eldőlhetett Berlinben

Orbán Viktor háromnapos körutat tartott Németországban, amelyen Olaf Scholz német kancellár mellett a német gazdaság meghatározó szereplőivel és a hírek szerint Angela Merkellel is találkozott. A magyar kormányfő gyümölcsözőnek nevezte a kétórás egyeztetését a német kancellárral, ami arra enged következtetni, hogy elégedett a tárgyalás eredményeivel, amelyen minden bizonnyal a Magyarországnak járó uniós források sorsa is téma volt – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Magyarország számára az lenne a legjobb forgatókönyv, ha november 19-ig az Európai Bizottság visszavonná a forrásfelfüggesztésről szóló javaslatát, de ellenkező esetben a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban is elérheti Magyarország, hogy ne legyen meg a minősített többség a források blokkolása mellett. Kiemelte: a V4-ek mellett például Románia, Olaszország, Ausztria és Horvátország is hazánk mellé állhat, de Franciaország és a mostani tárgyalások eredményeként Németország sem biztos, hogy hazánk megbüntetése mellett szavazna az Európai Tanácsban.

Orbán Viktor többnapos látogatást tett a német fővárosban, ahol a sajtóhírek szerint Angela Merkellel is tárgyalt a jelenlegi német kancellár, Olaf Scholz mellett. A magyar kormányfő emellett a német gazdasági szereplőkkel is találkozott, így széles körben adódott lehetősége arra Németországban, hogy ismertesse álláspontját a legfontosabb aktuális geopolitikai kérdésekben – fogalmazott Deák Dániel a legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindennek a Magyarországnak járó uniós forrásokra is komoly hatása lehet, hiszen Németország álláspontja – mint Európa vezető hatalma – döntő szempont lehet majd az Európai Tanácsban és az Európai Bizottságban is, amelynek szintén német vezetője van Ursula von der Leyen személyében.

Emlékeztetett: szeptember 18-án benyújtotta javaslatát az Európai Bizottság, amelyben komoly pénzmegvonást javasolt Magyarországgal szemben a pénzügyminiszteri tanácsnak. A tagállamok tárcavezetőiből álló testületnek onnantól kezdve két hónapja van rá, hogy eldöntse: megfogadja-e a bizottsági javaslatot és elvonja Magyarországtól a pénzeket, vagy lezárja az eljárást. A kormány az előzetes tárgyalásoknak megfelelően elkezdte benyújtani a parlamentnek azokat a jogszabálymódosításokat, amelyekben az Európai Bizottsággal korábban megállapodott, a parlament pedig már többet el is fogadott ezek közül.

Az elemző szerint Magyarország számára a legkedvezőbb döntés az lenne, ha az Európai Bizottság, látván a magyar kormány erőfeszítéseit, visszavonná a források megvonásával járó javaslatát és nem terjesztené azt az Európai Tanács elé.

Erre jó esély van, már az amerikai Szabad Európa Rádió is erről írt. Ellenkező esetben a tagállamok minősített többséggel (legalább 15 tagállam, a lakosság 65 százaléka) dönthetnének a forrásmegvonás mellett, ugyanakkor az elmúlt hetek tárgyalásai és nyilatkozatai alapján nem biztos, hogy meglenne a minősített többség Magyarország megbüntetése mögött.

Az elemző hangsúlyozta: a V4-ek – különösen Lengyelország – kiáll Magyarország mellett ebben a kérdésben, de korábban a román elnök és a horvát elnök is hasonlóan nyilatkozott. Szintén bíztató a kormány számára, hogy Olaszországban a szövetségesei kerültek hatalomra, így a dél-európai nagyhatalom is ellenezheti hazánk megbüntetését. A mostani német látogatás ebből a szempontból kiemelten fontos, hiszen ha sikerült tető alá hozni egy megállapodást a kérdésben, akkor az is elképzelhető, hogy végül Európa vezető hatalma sem javasolja hazánk megbüntetését, elfogadják az eddig benyújtott és elfogadott törvénymódosításokat. Ugyancsak hasonlóan járhat el Emmanuel Macron is, akivel a személyes kapcsolata kifejezetten jó a magyar kormányfőnek és korábban úgy nyilatkozott, hogy ellenzi az uniós gazdasági források kifizetésének összekapcsolását az értékek tiszteletben tartásával, véleménye szerint ugyanis Magyarország néhány év múlva nettó befizető országgá válhat, és akkor mondhatja, „ne zaklassanak ezekkel az értékekkel kapcsolatos kérdésekkel” – idézte Deák Dániel a francia elnököt. Ugyancsak lehet számítani a kérdésben a jobboldali vezetésű Ausztriára is.

Videóelemzésének záró részében hozzátette: az elkövetkezendő hetekben várhatóan további intenzív tárgyalások lesznek, az Európai Bizottság mellett a tagállami vezetőkkel is egyeztetések várhatóak, ugyanis ha az Európai Bizottság nem vonja vissza a forrásmegvonásról szóló javaslatát, akkor az Európai Tanácsban a tagállamok minősített többsége hoz majd döntést a hazánknak járó források sorsáról.